More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣτην καρδιά και στο μυαλό... Συναισθήματα, της Λίμπι Γουάλντεν (εικ.: Ρίτσαρντ Τζόουνς)

    Στην καρδιά και στο μυαλό… Συναισθήματα, της Λίμπι Γουάλντεν (εικ.: Ρίτσαρντ Τζόουνς)

    Είμαστε ό,τι νιώθουμε… Τα συναισθήματα ανέκαθεν ήταν και θα είναι αντικείμενο μελέτης και πηγή έμπνευσης. Πλήθος παιδικών βιβλίων με τη συγκεκριμένη θεματολογία –άλλα άκρως καλογραμμένα κι άλλα λιγότερο- είναι διαθέσιμα λόγω και του ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού.

    Το συγκεκριμένο βιβλίο ελκύει την προσοχή των αναγνωστών ήδη από το εξώφυλλο. Από την αρχή του βιβλίου ως την τελευταία σελίδα έχει αποκοπεί η εικόνα ενός παιδιού το οποίο οι αναγνώστες βλέπουν να «πλησιάζει» όσο διαβάζουν το βιβλίο λαμβάνοντας μια σιωπηρή συνδήλωση ενός ταξιδιού αυτογνωσίας. Η Βρετανίδα συγγραφέας Libby Walden περιγράφει τα συναισθήματα της θλίψης, της ευτυχίας, της ζήλιας, της μοναξιάς, της αμηχανίας μέσα από σύντομα, απλά στιχάκια και παρομοιώσεις οι οποίες βοηθούν τους νέους αναγνώστες να κατανοήσουν τις έννοιες. Ο ενθουσιασμός παραλληλίζεται με βεγγαλικά, ο θυμός με λάβα ηφαιστείου ενώ η θλίψη είναι μια πλημμύρα.

    Οι παστέλ εικόνες με τις μικρές κόκκινες λεπτομέρειες του  Richard Jones δίνουν μια άλλη διάσταση στο βιβλίο και στην αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η απεικόνιση των σμαραγδένιων βουνών με τις αιχμηρές κορφές στο δισέλιδο το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζήλια.

    Το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια συμβολική μετάβαση από την αυτοαναφορά στην ενσυναίσθηση και την προτροπή να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας χωρίς να ξεχνάμε να μπαίνουμε στη θέση των άλλων. Ο έμπειρος αναγνώστης θα εντοπίσει σε κάποια σημεία μια τάση για «εύκολη» και εμφανώς απλουστευμένη επιλογή λεξιλογίου και έκφρασης ειδικά στο ελληνικό κείμενο του οποίου αγνοούμε τον μεταφραστή. Παρόλα αυτά αξίζει να αναζητήσει κανείς το βιβλίο λόγω της γενικότερης ενδιαφέρουσας προσέγγισης και της πετυχημένης σύμπραξης εικονογράφου και συγγραφέας. Εκτός των άλλων το βιβλίο μπορεί να το αξιοποιήσει κανείς τοποθετώντας τη δική του φωτογραφία ή σκίτσο στο κομμένο περίγραμμα. Το τέχνασμα μπορεί να είναι μια αφορμή για ανάκληση κι έκφραση βιωμάτων που σχετίζονται με τα αντίστοιχα συναισθήματα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στην καρδιά και στο μυαλό… Συναισθήματα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Feelings
    Συγγραφέας: Libby Walden
    Συγγραφέας: Richard Jones
    Εκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα, Σεπτέμβριος 2016
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 23 Χ 28
    ISBN:
    978-960-593096-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular