More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20224-7 ετώνΣτην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή, του Δικαίου Χατζηπλή (εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά)

    Στην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή, του Δικαίου Χατζηπλή (εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά)

    Διαβάζεται σε 4′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει.
    Carlos Ruiz Zafón

    Οι μαθητές της κυρίας Ειρήνης έδειχναν πολύ διαφορετικοί σήμερα, πετούσαν απ’ τη χαρά τους και δεν έβλεπαν την ώρα να επιστρέψουν σπίτι για να μοιραστούν αυτή τη χαρά. Η Εύα είπε στη μαμά της ότι σήμερα ήρθε στην τάξη τους ένας αστροναύτης, ο Μπεν ότι ήρθε ένας εξερευνητής σπάνιων ερπετών, ο Αντρέας ότι ήρθε ένας ναυαγός και ο Άλεξ ότι ήρθε ένας γιγαντιαίος χιμπαντζής που το έσκασε από τον ζωολογικό κήπο και κρύφτηκε στην τάξη τους. Και άλλα παιδιά είπαν τα ολοδικά τους νέα. Και όλοι διαφωνούσαν. Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να επισκέφθηκαν σε μία μέρα ένα σχολείο; Μα τι σχολείο είναι αυτό; Τι επικίνδυνα πράγματα συμβαίνουν εκεί; Πώς μπορεί να έχουν φιλοξενηθεί κροκόδειλοι από τα βάθη της ζούγκλας, τρομαχτικά πλάσματα της θάλασσας, χορευτές με σπαθιά, αστροναύτες, ναυαγοί και κυνηγοί καταιγίδων;

    Και η αλήθεια είναι ότι είναι τυχερά τα παιδιά που πηγαίνουν σε τέτοια σχολεία, τυχερά τα παιδιά που διαβάζουν ή τους διαβάζουν βιβλία, τυχερά όσα γνωρίζουν έναν/μία συγγραφέα και τις ιστορίες του που τα ταξιδεύουν στους συναρπαστικούς κόσμους τους. Και ασφαλώς η φιλαναγνωσία και οι ευεργετικές επιδράσεις της δεν περιορίζονται στο σχολικό περιβάλλον, αλλά μπορούν και οφείλουμε να αναπτύσσεται και στο οικογενειακό, στο σπίτι, με απαραίτητη την ύπαρξη μιας μικρής έστω βιβλιοθήκης που ανανεώνεται συχνά με βιβλία, ακόμα και από κάποια δανειστική βιβλιοθήκη ή ανταλλαγές μεταξύ οικείων.

    Τη μοναδική, μαγική, ανεξάντλητη ευεργεσία των βιβλίων και των ιστοριών στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών την αποκρυπτογραφεί και την εκτείνει στο μεγαλείο της με θαυμάσιο τρόπο ο Δικαίος Χατζηπλής, ο οποίος μετά την Χαριστική Βιβλιοθήκη, ένα από τα ελάχιστα βιβλία στην Ελλάδα που δημιούργησαν πραγματικό φιλαναγνωστικό κίνημα, παραμένει με το νέο του βιβλίο στον χώρο της φιλαναγνωσίας εξιχνιάζοντας αυτή τη φορά τον τρόπο που η ανάγνωση ενός (ή περισσότερων βιβλίων) και η επαφή με κάποιον συγγραφέα μπορεί να μαγέψει τα παιδιά, να τα καθηλώσει, να τα μεταμορφώσει, να τους εξάψει την περιέργεια, να δομήσει ολόκληρους κόσμους μέσα τους, να τα φέρει σε επαφή με ανθρώπους και τόπους και εμπειρίες που δεν σου φτάνουν εφτά ζωές να τα γνωρίσεις.

    Και γιατί είναι τόσο σημαντική η ανάπτυξη της φαντασίας, ίσως αναρωτηθεί κάποιος. Απλά κοιτάξτε γύρω σας. Κοιτάξτε τους ανθρώπους. Είναι διαφορετικοί. Οι άνθρωποι δίχως φαντασία ξεχωρίζουν. Δυσκολεύονται να δώσουν λύσεις. Αδυνατούν να κάνουν εικόνες στο μυαλό τους. Έτσι, αδυνατούν να συνθέσουν, να δημιουργήσουν, να φτιάξουν κάτι. Θα τους δείτε να δυσκολεύονται ακόμα και να συναρμολογήσουν το παιχνίδι του παιδιού τους, θα τους δείτε να μη μπορούν να επιλέξουν ένα ταιριαστό έπιπλο για το σπίτι τους, θα τους δείτε να μην μπορούν να τρέξουν ένα πρόγραμμα, ένα πρότζεκτ, ένα σχέδιο στη δουλειά τους. Θα τους δείτε να μην έχουν πνοή στη ζωή τους, να μην μπορούν να παίξουν αυτοσχεδιαστικά και απελευθερωτικό παιχνίδι με το παιδί τους, θα τους δείτε να ακολουθούν παντού μια συνταγή, ένα εγχειρίδιο που τους απαριθμεί τι πρέπει να κάνουν. Θα τους δείτε να μην έχουν καμία μαγεία στη ζωή τους, να μην μπορούν να αναγνωρίσουν την ομορφιά γύρω τους. Θα τους δείτε να μην έχουν χιούμορ, να μην μπορούν να καταλάβουν το διαφορετικό, να μην μπορούν να ελιχθούν μέσα σε καταστάσεις και εμπόδια που δεν τους έχει πει κάποιος τι να κάνουν. Θα τους δείτε παντού. Γιατί είναι πολλοί. Όπως πολλοί είναι και οι άλλοι, εκείνοι που έχουν φαντασία, από λίγη έως πολλή…

    Αυτή τη φαντασία, έτσι όπως τροφοδοτείται από τη μαγεία των λέξεων μια ιστορίας, μιας αφήγησης από τα χείλη κάποιου συγγραφέα, αποθεώνει με θαυμαστή απλότητα ο Δικαίος Χατζηπλής. Παράλληλα, όμως, φανερώνει ξεκάθαρα πόσο απομακρύνονται από αυτόν τον κόσμο, της αθωότητας, της ξεγνοιασιάς, της μαγείας, της φαντασίας, οι μεγάλοι, καθώς η ζωή προχωρά και τους πνίγουν οι υποχρεώσεις, οι σκέψεις ή και η ίδια η έλλειψη φαντασίας που σου κόβει τους δεσμούς με το παιδί που υπήρξες κάποτε, που σε αποστειρώνει, που σε κάνει να ξεχνάς πώς είναι να είσαι παιδί.

    Σε κάθε διάλογο μεταξύ παιδιού και γονιού, αυτό το δίπολο φαντασίας/αθωότητας από τη μια και ζωγραφισμένης απορίας στο πρόσωπο από την άλλη αποτυπώνεται εμφατικά. Κι αυτή η διάσταση, αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο γενεών, οδηγεί τους μικρούς σε γιορτή και απόλαυση, τους δε μεγάλους στη δασκάλα για να μάθουν τι σόι άνθρωποι ήταν όλοι αυτοί που επισκέφθηκαν το σχολείο τους.

    Τρίτη και τελευταία επισήμανση. Τα σημαντικά βιβλία λένε πολλά σε λίγες λέξεις και άλλα τόσα δίχως καν να τα υποδείξουν. Αν η συγγραφέας που επισκέφθηκε την τάξη της κυρίας Ειρήνης στο βιβλίο του Δ. Χατζηπλή διάβασε ένα βιβλίο (και όχι περισσότερο) και οι μαθητές της επέστρεψαν σπίτι άλλος μιλώντας για αστροναύτη, άλλος για εξερευνητή σπάνιων ερπετών, άλλος για ναυαγό και άλλος για γιγαντιαίο χιμπαντζή, αντιλαμβάνεται κανείς τις πολλαπλές αναγνώσεις που συμβαίνουν κατά τη μία ανάγνωση του βιβλίου από έναν ενήλικα, τους διαφορετικούς τρόπους που μια ιστορία τρυπώνει μέσα στον ψυχισμό κάθε παιδιού, τα πολλά επίπεδα στα οποία δουλεύει η φαντασία.

    Το σύμπαν του Δικαίου Χατζηπλή, που ήδη έχει δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό στυλ και στίγμα ήδη με το δεύτερο βιβλίο του, το ντύνει, το χρωματίζει, το γεωμετρεί, το κρατά μακριά από κάθε απομάγευση η πολύχρωμη παλέτα και το χαρακτηριστικό εικαστικό ύφος της Μυρτώς Δεληβοριά. Με την παιδικότητα που διακρίνει τις μορφές της, με απούσες τις γωνίες, τα σκοτεινά, έντονα χρώματα και τις μεγάλες αντιθέσεις, η διακεκριμένη εικονογράφος χαρίζει μια σπιρτόζικη ζωντάνια και κίνηση που σχεδόν σε υποχρεώνει να την εξερευνήσεις, να την ακολουθήσεις, να δονηθείς από το κέφι των παιδιών, καταθέτοντας παράλληλα τα δικά της οπτικά σχόλια ενδεδυμένα με χιούμορ και φαντασία. Ό,τι ακριβώς ζητούσε δηλαδή ένα τέτοιο κείμενο.

    Προτείνεται, ανεξαρτήτως της φιλαναγνωστικής του κατεύθυνσης.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Τη μοναδική, μαγική, ανεξάντλητη ευεργεσία των βιβλίων και των ιστοριών στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών την αποκρυπτογραφεί και την εκτείνει στο μεγαλείο της με θαυμάσιο τρόπο ο Δικαίος Χατζηπλής, ο οποίος εξιχνιάζει τον τρόπο που η ανάγνωση ενός (ή περισσότερων βιβλίων) και η επαφή με κάποιον συγγραφέα μπορεί να μαγέψει τα παιδιά, να τα καθηλώσει, να τα μεταμορφώσει, να τους εξάψει την περιέργεια, να δομήσει ολόκληρους κόσμους μέσα τους, να τα φέρει σε επαφή με ανθρώπους και τόπους και εμπειρίες που δεν σου φτάνουν εφτά ζωές να τα γνωρίσεις.
    • Το σύμπαν του Δικαίου Χατζηπλή το ντύνει, το χρωματίζει, το γεωμετρεί η πολύχρωμη παλέτα και το χαρακτηριστικό εικαστικό ύφος της Μυρτώς Δεληβοριά. Με την παιδικότητα που διακρίνει τις μορφές της, η διακεκριμένη εικονογράφος χαρίζει μια σπιρτόζικη ζωντάνια και κίνηση που σχεδόν σε υποχρεώνει να την εξερευνήσεις.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Zingaro – René Aubry

    In A Persian Market- Wilbur de Paris

    The decant session-Yann Tiersen

    Μίμης Πλέσσας – Υπάρχει και φιλότιμο

    Yann Tiersen – L’Arrivée sur l’île

    Indische Waterlelies – Original Efteling Soundtrack

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Στην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή
    Συγγραφέας: Δικαίος Χατζηπλής
    Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2021
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-960-16-9219-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular