More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΣτον ιστό της αράχνης: Από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά,...

    Στον ιστό της αράχνης: Από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά, του Κώστα Στοφόρου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 11+ (target 11-14) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «Η Αράχνη ήταν μια όμορφη  κόρη και εξαιρετική υφάντρα,  που απεχθανόταν όμως τις φήμες ότι όφειλε το ταλέντο της στην θεά Αθηνά. Η αλαζονεία της Αράχνης δυσαρέστησε την Αθηνά, κι έτσι εκείνη μεταμφιέστηκε σε ηλικιωμένη γυναίκα που προειδοποίησε το κορίτσι . Η Αράχνη ωστόσο είπε στη γριά ότι θα μπορούσε να νικήσει την Αθηνά σε διαγωνισμό ύφανσης. Έτσι κι έγινε.

    Το υφαντό της Αθηνάς απεικόνιζε τις τύχες των θνητών που τόλμησαν να προκαλέσουν τους θεούς, ενώ της Αράχνης σατίριζε τους θεούς και τις αδυναμίες τους, ιδιαίτερα του Δία.

    Εξοργισμένη από το θράσος της Αράχνης, καθώς και από την απαράμιλλη ικανότητά της, η Αθηνά άγγιξε το μέτωπο του κοριτσιού, αναγκάζοντας την να νιώσει τέτοια ενοχή, που κρεμάστηκε. Η Αθηνά  τότε πασπάλισε με ακόνιτο το σώμα της Αράχνης, μετατρέποντάς την σε αράχνη».

    Ο καπετάνιος Βάσκο ντα Γκαρσία κοιτούσε αγχωμένος τον ορίζοντα καθώς περνούσε ανάμεσα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι κίνδυνοι μεγάλοι, μα τα λεφτά πολλά. Το παμπάλαιο και γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μήκους εκατόν δέκα μέτρων, που το είχαν βαφτίσει Σάντα Μαρία, μετέφερε εκατόν είκοσι τρία βαρέλια με τοξικά απόβλητα.

    Ήταν Δευτέρα του Πάσχα, όταν η παρέα μικρών και μεγάλων συναντήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό την Αιώνια Πόλη, την Ρώμη. Η Μαρίνα, μητέρα της Κατερίνας και της Ζωής θα συνδύαζε τις διακοπές στην Ιταλία με μια δημοσιογραφική πρόκληση που θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα της, μια συνέντευξη με τον Γερμανό μεγιστάνα Κλάους Τόρε, που ισχυριζόταν ότι στήριζε την προστασία του περιβάλλοντος.

    Φτάνοντας στη Ρώμη τους υποδέχεται ολόκληρη η οικογένεια των Ελληνοιταλών που είχαν γνωρίσει το προηγούμενο καλοκαίρι στην Αστυπάλαια. Θα έμεναν πέντε ημέρες και είχαν αποφασίσει πως θα ακολουθούσαν σκληρή διατροφή με….παγωτό και πίτσα. Και ενώ όλα έμοιαζαν υπέροχα, τα μνημεία, τα σοκάκια, τα μουσεία, οι άνθρωποι και φυσικά τα παγωτά, βρέθηκαν μπροστά στην επιβλητική είσοδο ενός τριώροφου κτίσματος με έναν πύργο που έμοιαζε με περίτεχνη εκδοχή του κάστρου του Δράκουλα, με το δυσοίωνο όνομα Παλάτσο ντελ Ράνιο- το παλάτι της αράχνης. Ένα παράξενο προαίσθημα είχε καταβάλει την Μαρίνα που ένιωθε σαν να χτυπούσε μέσα της ένας μυστηριώδης συναγερμός.

    Ακριβώς εκείνη τη στιγμή θα ξεκινήσει η περιπέτεια της παρέας που από την Ρώμη θα βρεθεί στην Κατάνια, στις Συρακούσες και σε όλη τη Σικελία, καθώς τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όσο φαίνονταν. Τα παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καλαβρέζικη μαφία, την Ντρανγκέτα την μυστική οργάνωση της Αράχνης τον πανίσχυρο Κλάους Τόρε αλλά και τους νοσταλγούς των ναζί. Παράνομες συναλλαγές, καλά κρυμμένα μυστικά, θεωρίες συνομωσίας, απόπειρες δολοφονίας, ρύπανση του περιβάλλοντος, εμπόριο επικίνδυνων ουσιών αλλά και δυνατές σχέσεις θα οδηγήσουν την παρέα από την Ρώμη στην Κατάνια και από εκεί στο μαγευτικό νησί του Ιονίου, την Κεφαλονιά με τα άγρια άλογα και τους κεφαλλονίτες με την χαρακτηριστική «κουρλαμάρα» τους, για να ζήσουν την πιο σκληρή περιπέτεια της ζωής τους και να μάθουν πως πολλές φορές για να κερδηθεί μια μάχη πρέπει να θυσιαστούν οι καλύτεροι και σημαντικότεροι μαχητές.

    «Σαν θα ‘ρθει η ώρα της πορείας
    Πολλοί δεν ξέρουν
    Πως επικεφαλής βαδίζει ο εχθρός τους
    Η φωνή που διαταγές τους δίνει
    Είναι του εχθρού τους η φωνή
    Εκείνος που για τον εχθρό μιλάει
    Είναι ο ίδιος τους ο εχθρός».
    Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου, Μπρεχτ

    Ένα ταξίδι στη Ρώμη αλλά και ένα άρθρο με τίτλο “6 εκ. τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων στην Ελλάδα”, γέννησαν την ιδέα στο μυαλό του Κώστα Στοφόρου, για τη δημιουργία μιας ιστορίας που θα διαδραματιζόταν μεταξύ των δύο χωρών. Και ενώ στα προηγούμενα βιβλία του, ο συγγραφέας προσπαθούσε να αναδείξει την ανάγκη προστασίας της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς από κάθε είδους κινδύνους που την απειλούν, στο συγκεκριμένο, η παρέα των ηρώων του, δεν θα ανακαλύψει κάποιο αρχαιολογικό εύρημα, παρά θα τα βάλει με αυτούς που δεν σέβονται το περιβάλλον και ρυπαίνουν τις θάλασσες.

    Η φαντασία του Ιούλιου Βερν, η συνέπεια της Πηνελόπης Δέλτα, η ειλικρίνεια της Άλκης Ζέη, τα μυστήρια της Ζορζ Σαρή, οι ανατροπές του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, η αγωνία της Ένιντ Μπλάιτον, οι περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ και της οργάνωσης Spectre, στοιχεία και επιρροές από τα δεκάδες βιβλία που έχει διαβάσει, αλλά και η πραγματικότητα που αρκετές φορές ξεπερνά τις μυθιστορηματικές επινοήσεις, οδήγησαν τον Κώστα Στοφόρο να αφήσει για λίγο τη δημοσιογραφική του πένα και να δημιουργήσει ένα καλοστημένο μυθιστόρημα μυστηρίου, χρησιμοποιώντας με απόλυτη σύνεση και ισορροπία τα ρεαλιστικά, ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία περιπλέκοντάς τα με τη μυθοπλασία και κάποιες φορές την υπερβολή.

    Με αφορμή το ταξίδι της παρέας στην Ιταλία, ο συγγραφέας εκθέτει στους νεαρούς αναγνώστες τις επιπτώσεις της ρύπανσης των θαλασσών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα επικίνδυνα παιχνίδια στρατηγικής και συμφερόντων αλλά παράλληλα τους ξεναγεί στις ομορφιές της Σικελίας και τους μυεί στα μυστήρια της Κεφαλονιάς, ενώνοντας αυτούς τους τόπους με μια ιδιαίτερη κλωστή αιώνων.

    Η γρήγορη, με ανατροπές, αφήγηση, η ρέουσα γραφή, οι οικείοι, γήινοι χαρακτήρες, σε συνδυασμό με την ενδελεχή έρευνα δημιουργούν ένα αξιόλογο εφηβικό μυθιστόρημα μυστηρίου.

    Για αναγνώστες από 11 ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Η φαντασία του Ιούλιου Βερν, η συνέπεια της Πηνελόπης Δέλτα, η ειλικρίνεια της Άλκης Ζέη, τα μυστήρια της Ζορζ Σαρή, οι ανατροπές του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, η αγωνία της Ένιντ Μπλάιτον, οι περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ και της οργάνωσης Spectre, στοιχεία και επιρροές από τα δεκάδες βιβλία που έχει διαβάσει, αλλά και η πραγματικότητα που αρκετές φορές ξεπερνά τις μυθιστορηματικές επινοήσεις, οδήγησαν τον Κώστα Στοφόρο να αφήσει για λίγο τη δημοσιογραφική του πένα και να δημιουργήσει ένα καλοστημένο μυθιστόρημα μυστηρίου, χρησιμοποιώντας με απόλυτη σύνεση και ισορροπία τα ρεαλιστικά, ιστορικά και τοπογραφικά στοιχεία περιπλέκοντάς τα με τη μυθοπλασία και κάποιες φορές την υπερβολή.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Αθηνά και Αράχνη

    The Beatles – Yesterday

    Luna rossa

    Sam Smith – Writing’s On The Wall (from Spectre) (Official Video)

    Nino Rota Brucia La Terra

    Μανώλης Μητσιάς – Μια Κεφαλονίτισσα

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Στον ιστό της αράχνης: Από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά
    Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος
    Εκδόσεις: Κέδρος, Ιούλιος 2021
    Υπ. τμ. Επιμέλ- Διόρθ: Μαρία Σπανάκη
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Παναγιώτα Κασβίκη
    Σελιδοποίηση: Νικολέττα Δουλάμη
    Σελίδες: 280
    Μέγεθος: 14 Χ 20.6
    ISBN: 978-960-04-5192-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular