More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με το διευθυντή του συλλόγου Αρχέλων

    Συνέντευξη με το διευθυντή του συλλόγου Αρχέλων

    Ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο έργο στη σημαντική υπόθεση της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα. Εδώ και 31 ολόκληρα χρόνια (1983) ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει εμπνευστεί, συντονίσει και οργανώσει δεκάδες δράσεις, περιβαλλοντικά προγράμματα, επιστημονικούς περιβαλλοντικούς σταθμούς, παρεμβάσεις και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να την ανάσχεση της μείωσης του αριθμού των θαλασσίων χελωνών της χώρας μας και της Μεσογείου εν γένει.
    Είναι μεγάλη η χαρά μας να έχουμε σήμερα στο ELNIPLEX τον διευθυντή του Συλλόγου για την προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα Καρέτα “Αρχέλων” κύριο Θεόδωρο Μπένο-Πάλμερ που είχε την ευγένεια να μας ξεναγήσει στον κόσμο των θαλάσσιων χελωνών και τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ. 
    Συνέντευξη στη Δώρα Πουρή

    benos5Ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα καρέτα «Αρχέλων» ιδρύθηκε το 1983. Πώς ξεκίνησε η λειτουργία του;
    Ήταν το καλοκαίρι του 1977, όταν ο Δημήτρης και η Άννα Μαργαριτούλη, κατά τη διάρκεια των θερινών τους διακοπών στη Ζάκυνθο, παρατήρησαν για πρώτη φορά εκείνα τα περίεργα ίχνη στην άμμο. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επιστημονική αναφορά για την παρουσία θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.
    Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Ουσιαστικά η επιστημονική γνώση γύρω από τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα ξεκινά με την ίδρυση του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ που σύντομα επέκτεινε τη δράση του στη μελέτη και διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και διεθνώς για το έργο του και μέλη του συμμετέχουν στη Διεθνή Ένωση Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες.

    Ποιες οι δραστηριότητες του Αρχέλων;
    Οι πολύπλευρες δραστηριότητές του Συλλόγου περιλαμβάνουν (α) μελέτη και προστασία φωλιών και θαλάσσιων χελωνών καθώς και των βιοτόπων τους (β) αποκατάσταση αμμόλοφων (γ) περίθαλψη τραυματισμένων χελωνών (δ) συνεργασία με αλιείς, αλιευτικούς συλλόγους, λιμενικές αρχές (ε) ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής για μαθητές (στ) προώθηση του εθελοντισμού (ζ) επιστημονικές ανακοινώσεις σε Μεσογειακά και παγκόσμια συνέδρια (η) συμμετοχή στην παγκόσμια διαμόρφωση στρατηγικής για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Σε όλες του τις δραστηριότητες συνεργάζεται με τα αρμόδια Υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Γεωργίας, Υπ. Παιδείας, ΥΕΝ κλπ) και τους κατά τόπους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλες Υπηρεσίες.

    Το δικό σας προσωπικό ενδιαφέρον πως κινητοποιήθηκε; 
    Η ενασχόλησή μου με την προστασία του περιβάλλοντος ξεκίνησε το 1978 όταν μου τράβηξαν το ενδιαφέρον η GREENPEACE και η WWF.
    Στην συνέχεια ασχολήθηκα με τις ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον Προσκοπισμό και Οδηγισμό, οργανώνοντας προγράμματα και δραστηριότητες. Η θάλασσα και η ζωή που περικλείει με γοήτευαν πάντοτε και στα άμεσα ενδιαφέροντά μου βρέθηκαν οι θαλάσσιες χελώνες, τα δελφίνια, οι φώκιες και όλα τα άλλα θαυμαστά πλάσματα.
    Τα τελευταία 10 χρόνια έχω την τιμή να διευθύνω τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας με τις πολυποίκιλες δραστηριότητές του.

    Ο Αρχέλων στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στον εθελοντισμό. Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα εθελοντισμού και ποια τα κίνητρα για να γίνει κάποιος εθελοντής;
    Η λειτουργία των προγραμμάτων μας οφείλεται καθοριστικά στη ανιδιοτελή προσφορά εργασίας των εθελοντών μας, οι οποίοι έρχονται γι’ αυτόν το σκοπό από όλον τον κόσμο και φτάνουν τους 500 κάθε χρόνο. Κύριο κίνητρο προσέλευσης είναι η ανάγκη της προσφοράς και το πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα που τους επιτρέπει να βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά ένα ζώο που απειλείται.
    Οι Εθελοντές είναι απαραίτητοι για την λειτουργία των Ερευνητικών Σταθμών Πεδίου, το καλοκαίρι αλλά είναι απαραίτητοι και για τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα, το οποίο λειτουργεί όλον το χρόνο. Περίπου 50 εθελοντές στελεχώνουν το Κέντρο Διάσωσης και διαμένουν στο χώρο ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στην περίθαλψη των χελωνών.
    Σημαντική είναι η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για αύξηση στην προσέλευση Ελλήνων εθελοντών, που έως τώρα φτάνουν μόνο το 15% του συνόλου των εθελοντών μας. Υπάρχουν ποικίλες εργασίες στο Κέντρο Διάσωσης που μπορεί κάποιος να συμβάλλει στην πραγματοποίηση τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
    Ø Εθελοντής Περίθαλψης: το οποίο περιλαμβάνει προετοιμασία και παροχή τροφής, λειτουργία των συστημάτων παροχής θαλάσσιου νερού, μεταφορά και καθαρισμό των χελωνών, καθώς επίσης καθαρισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
    Ø Εθελοντής στο Δίκτυο Διάσωσης: το οποίο περιλαμβάνει παραλαβή τραυματισμένων θαλασσίων χελωνών και μεταφορά τους στο Κέντρο Διάσωσης, καθώς και συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων.
    Ø Εθελοντής Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ενημέρωσης Κοινού: το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή στη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου, στην ενημέρωση επισκεπτών και οργανωμένων ομάδων(κυρίως Σαββατοκύριακα).
    Επιπλέον παρόμοια είναι η εργασία του Εθελοντή Ενημέρωσης Κοινού εκτός του Κέντρου Διάσωσης. Οι εθελοντές αυτοί παρευρίσκονται σε χώρους που συμμετέχει ο ΑΡΧΕΛΩΝ (όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, εκδηλώσεις κτλ) και στελεχώνουν το ανάλογο περίπτερο με στόχο την ενημέρωση του κοινού.
    Εθελοντική συμμετοχή στα προγράμματά μας μπορούν να έχουν άτομα από όλες τις ηλικίες, ανάλογα με τη προτίμηση και την εμπειρία τους.

    benos1Ποιες είναι οι αρμοδιότητες/ υποχρεώσεις/ δικαιώματα ενός εθελοντή;
    Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να είναι ικανοί να επικοινωνούν στα Αγγλικά (τα προγράμματά μας είναι αγγλόφωνα) και κατά προτίμηση να διαθέτουν ασφάλιση. Το ελάχιστο διάστημα συμμετοχής είναι 2 εβδομάδες/15 μέρες (προτείνεται όμως διάστημα 4 εβδομάδων και άνω για την αποδοτικότερη συμμετοχή). Οι συμμετοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτιμώνται ιδιαίτερα.
    Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν πολύ καλή υγεία και πολύ καλή φυσική κατάσταση λόγω των πολύ μεγάλων απαιτήσεων των προγραμμάτων και των συνθηκών διαβίωσης.

    Χρειάζεται κάποια ειδική εκπαίδευση; 
    Για να λάβει κάποιος μέρος στα προγράμματά μας δεν χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, αλλά θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση του ΑΡΧΕΛΩΝ, να έχει γίνει αποδεκτή και να την έχει επιβεβαιώσει με βάση τις οδηγίες που θα του έχουν αποσταλεί με την αποδοχή του στο πρόγραμμα. Η επιβεβαίωση θα πρέπει να έχει γίνει προτού ο εθελοντής φτάσει στο πρόγραμμα. Εθελοντές που δεν έχουν κάνει αίτηση δε γίνονται δεκτοί

    Μιλήστε μας για τα προγράμματα παραλιών και την περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.
    Αν θέλει κάποιος να εργαστείτε για τη διάσωση ενός ζώου που κινδυνεύει με εξαφάνιση; Αν θέλει να ζήσει μία περιπέτεια στις παραλίες το καλοκαίρι; Αν θέλει να γνωριστείτε με δεκάδες άλλους νέους από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο που έρχονται στη χώρα μας για τον ίδιο σκοπό; Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σας δίνει αυτή την ευκαιρία. Όποιος είναι ενθουσιώδης και αγαπάει τη φύση και τη δράση, πρέπει να πάει Εθελοντής στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη για την προστασία της Caretta caretta. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μία ανεξάρτητη, μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, ασχολείται με την προστασία και τη μελέτη της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

    Ως εθελοντές θα εργαστείτε (α) στη Ζάκυνθο, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που ιδρύθηκε το 1999 (β) στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία, Νέδα, Ρωμανό, Κορώνη και Λακωνικό Κόλπος) όπου θα προστατεύετε τις φωλιές από θηλαστικά όπως οι αλεπούδες, και θα συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις του Περιβαλλοντικού Σταθμού στον Αγιαννάκη (Κυπαρισσιακός Κόλπος), (γ) στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο και Μεσσαρά), όπου θα συμβάλετε στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί με στόχο να εξασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του

    Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα υιοθεσίας μιας θαλάσσιας χελώνας και πόσο σημαντική είναι μια τέτοιου είδους υιοθεσία;
    Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta να επιβιώσουν, τότε μπορείτε να υιοθετήσετε ένα μικρό χελωνάκι! Βέβαια, μην περιμένετε να το πάρετε σπίτι σας…! Πρόκειται για συμβολική υιοθεσία που στοχεύει στην στήριξη προγραμμάτων προστασίας των απειλούμενων αυτών ζώων που κάθε χρόνο κάνουν τις φωλιές τους στις παραλίες τις χώρας μας.

    Εσείς βέβαια θα πάρετε ένα πολύ χαριτωμένο λούτρινο χελωνάκι, μια αφίσα, ένα αυτοκόλλητο, πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες και τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ που τις προστατεύει καθώς και το ειδικό πιστοποιητικό υιοθεσίας. Θα λαμβάνετε επίσης ηλεκτρονικά κάθε τέσσερις μήνες το ενημερωτικό δελτίο «ΑΡΧΕΛΩΝ ο Ισχυρός».

    Υιοθετήστε λοιπόν ένα χελωνάκι (με 30 €), δώστε του όνομα κι εμείς θα σας ενημερώσουμε πότε το χελωνάκι σας βγήκε από τη φωλιά του στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνθηκε στη θάλασσα και με πόσα «αδερφάκια» ήταν μέσα στη φωλιά. Στο πρόγραμμα υιοθεσιών μπορεί κάποιος να υιοθετήσει και μια μητέρα Caretta (με 50 €), μια φωλιά (με 80 €) ή μια τραυματισμένη χελώνα που νοσηλεύεται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα.

    Το πρόγραμμα Υιοθεσίας ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια και στηρίζει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μας , αφού όλη η χρηματοδότηση του ΑΡΧΕΛΩΝ γίνεται κυρίως από ίδιους πόρους και χορηγούς και δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση ή ενίσχυση.

    benos4Πόσο σημαντικό είναι το Κέντρο διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα Καρέττα και ποια η δράση του;
    Το Κέντρο Διάσωσης βρίσκεται στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας σε χώρο που έχει παραχωρήσει για αυτό το σκοπό ο Δήμος Γλυφάδας. Οι δραστηριότητες του Κέντρου Διάσωσης στεγάζονται σε ανασκευασμένα βαγόνια τραίνου, παραχώρηση του ΟΣΕ, και όλες οι διαρρυθμίσεις στο χώρο αποσκοπούν στη δυνατότητα ύπαρξης κινητών εγκαταστάσεων.
    Στο Κέντρο υπάρχουν για τη Περίθαλψη των θαλασσίων χελωνών, 26 δεξαμενές, όλες συνδεδεμένες με σύστημα αυτοματισμού για σταθερή παροχή νερού από την θάλασσα.
    Από το Κέντρο Διάσωσης συντονίζεται και η λειτουργία του Πανελλήνιου Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Προτεραιότητα του Δικτύου Διάσωσης είναι η συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή των περιπτώσεων εκθαλάσσωσης θαλάσσιων χελωνών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με την τηλεφωνική γραμμή 210-89 44 444 και με την συνεργασία όλων των Λιμεναρχείων της Ελλάδος (βάσει εγκυκλίου Υ.Ε.Ν.: Μ-3143.5/1/99 της 20/7/99) δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθούν εγκαίρως στο Κέντρο οι τραυματισμένες χελώνες απ’ όλη την Ελλάδα.
    Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος (κάθε Σάββατο και Κυριακή, 11:00 με 17:00) και είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Αττική, αφού ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για ένα ζώο που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση. Επίσης, μπορεί να δει σε ειδικές δεξαμενές κάποιο τραυματισμένο ζώο ενώ προετοιμάζεται από τους κτηνίατρους του Κέντρου για την επιστροφή του στη θάλασσα.

    Ποια είναι τα προγράμματα που διοργανώνει ο σύλλογος «Αρχέλων» στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα σχολεία; Υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές;
    Στους χώρους του Κέντρου Διάσωσης πραγματοποιείται Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας που απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα, όπως σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, ΚΑΠΗ, προσκόπους κλπ. Οι ομαδικές επισκέψεις γίνονται οργανωμένα μετά από συνεννόηση με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Αγωγής.
    Κάθε οργανωμένη ομάδα μπορεί να μας επισκεφθεί (κατόπιν ραντεβού στο 2105231342) τις καθημερινές και να παρακολουθήσει εκπαιδευτική προβολή και ξενάγηση στις δεξαμενές που περιθάλπονται οι θαλάσσιες χελώνες. Κάθε χρόνο έχουμε την χαρά να υποδεχόμαστε περίπου 10.000 μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους.
    Το 2005 ο ΑΡΧΕΛΩΝ δημιούργησε στο χώρο του Κέντρου Διάσωσης το Κέντρο Εκπαίδευσης Εθελοντών για το Περιβάλλον, με νέες υποδομές για τη διεξαγωγή σεμιναρίων για επιμόρφωση υποψήφιων εθελοντών. Η δράση υποστηρίχτηκε από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

    Υπάρχει ενημέρωση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και πως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε; Τι θα συμβουλεύατε τους παραθεριστές σε παραλίες που οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν τ’ αυγά τους;
    Αν βρεις φωλιά
    Αν η φωλιά κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή αυτοκινήτων τότε περιφράξτε την με πασαλάκια, τοποθετημένα στα 2 μέτρα περιμετρικά της φωλιάς και ενώστε τα με σκοινί.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη σκάψετε τη φωλιά.
    Αν τριγύρω βρίσκονται πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα, τότε απομακρύνεται τα εμπόδια.
    Αν βρίσκεται σε σκιά (π.χ. κάτω από ομπρέλα), προσπαθήστε να την απομακρύνετε.

    benos6Αν βρεις τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα
    Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι). Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά. ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του. Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.

    Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
    Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.
    Αν βρεις νεκρή Θαλάσσια χελώνα

    Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: είναι πιθανό η χελώνα να φαίνεται νεκρή αλλά απλώς να βρίσκεται σε λήθαργο. Ιδιαίτερα τους κρύους μήνες πρέπει να κληθεί ο νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε.
    Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο.
    Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.
    Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.
    Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ που θα σας στείλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και τέλος ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή.

    Κλείνοντας…Δώστε σε εμάς και τους αναγνώστες μας το πιο ελπιδοφόρο μήνυμά σας για τις θαλάσσιες χελώνες..
    Η σκληρή δουλειά, η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον των πρώτων «χελωνάδων», χάραξε το δρόμο και ανέδειξε τη θαλάσσια χελώνα σε σύμβολο για την προστασία της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση. Έτσι το 2013 οι 474 Εθελοντές μας από 32 χώρες προστάτεψαν τις περισσότερες από τις 3.745 φωλιές Caretta caretta στις Ελληνικές παραλίες.

    Σας ευχαριστούμε πολύ!
    Κι εγώ!

    archelonpeople1 archelonpeople2

    Διοικητικό Συμβούλιο
    Πρόεδρος: Δρ Δημήτρης Δημόπουλος
    Αντιπρόεδρος: Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη
    Γραμματέας: Θάνος Μπελαλίδης
    Ταμίας: Νίκος Ραΐσης
    Μέλος: Μάκης Αράπης
    Μέλος: Ηλίας Πίτσικας
    Μέλος: Βιβή Ραΐση

    Τριμελής Επιτροπή: Δρίτσουλας Αλέξανδρος, Αρβανιτάκης Διονύσης, Κοντορούση Μάντα

    Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ Διευθυντής

    Χρυσάνθη Οτζάκογλου Υπεύθυνη Οικονομικής Διαχείρισης

    Γεωργία Κολέτου-Τσιλίκη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

    Θεώνη Καρκούλια Υπεύθυνη Εθελοντών & Συντονίστρια προγραμ. Ε.Ε.Υ.

    Ελλη Ταραμπέ Υπεύθυνη Επικοινωνίας

    Παύλος Τσάρος Συντονιστής Δικτύου Διάσωσης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης

    Λυτώ Κριτσέλη Κτηνίατρος κέντρου διάσωσης

    Σμαρώ Τουλιάτου Υπεύθυνη Οργάνωσης Προγραμμάτων, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου

    Ρεγγίνα Στεφανάτου Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης

    Παναγιώτα Θεοδώρου Συντονίστρια Προγραμμάτων Πελοποννήσου

    Γιώργος Πάρχας Μεταφράσεις και εξωτερικές εργασίες (Εθελοντής)

    *

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΕΛΩΝ

    Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
    Σολωμού 57 104 32 Αθήνα
    Tηλ./Fax: +302105231342
    E-mail: stps@archelon.gr

    Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών
    3η Μαρίνα Γλυφάδας, 166 75 Γλυφάδα Αττικής
    Τηλ./Fax: +302108982600
    E-mail: rescue@archelon.gr

    Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη
    245 00 ΕΛΑΙΑ
    ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
    Τηλ/Fax: +302761091181
    Email: pelop@archelon.gr

    Περιβαλλοντικός Σταθμός και Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Θαλασσίων Χελωνών Παγκαλοχωρίου Ρεθύμνου
    741 00 ΠΑΓΚΑΛΟΧΩΡΙ
    ΡΕΘΥΜΝΟ
    Τηλ/Fax: +302831072288
    Email: crete@archelon.gr

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular