More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣχολική δανειστική βιβλιοθήκη

    Σχολική δανειστική βιβλιοθήκη

    Γράφει ο Απόστολος Πάππος

    Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για τα σχολικά πράγματα με πολλά χρόνια παρουσίας στο ελληνικό σχολείο από πολλούς αξιόλογους εκπαιδευτικούς. Τα οφέλη για τη σχέση παιδιού-βιβλίου μπορεί να τα αναφέρει ο καθένας που έχει πραγματοποιήσει έστω και μια χρονιά δανειστική βιβλιοθήκη στην τάξη του. Τρόποι πραγματοποίησης υπάρχουν πολλοί. Άλλωστε όλα τα σπουδαία πράγματα δεν έχουν μόνο έναν δρόμο υλοποίησης κι η σπουδαιότητας τους έγκειται ακριβώς στο ότι προσεγγίζονται με πολλούς τρόπους. Εμείς, από εδώ θα προτείνουμε έναν τρόπο που μπορεί να παραλλαχθεί κατά το δοκούν.

    daneistikiΣτην μπροστινή όψη της καρτέλας υπάρχουν 9 θέσεις δανεισμού. Στις θέσεις αυτές μπορεί ο εκπαιδευτικός (ή και τα παιδιά-βιβλιοθηκάριοι αν είναι τέτοια η δυναμική της ομάδας) να αναγράφει τον τίτλο του βιβλίου καθώς επίσης την ημερομηνία δανεισμού και με ένα τικ να σημειώνει αν το βιβλίο επεστράφη (σώον και αβλαβές). Πολύ σημαντικό πεδίο είναι εκείνο που δίνει την προσωπική ταυτότητα του παιδιού: φωτογραφία, όνομα αλλά και τους κανόνες λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

    daneistiki2

    Στην πίσω όψη της καρτέλας υπάρχουν άλλες 12 θέσεις δανεισμού (21 συνολικά) καθώς και 21 θέσεις για κάποιου είδους επιβράβευση από πλευράς των εκπαιδευτικών: υπογραφή, ένα μπράβο, ένα αυτοκόλλητο. Οι δύο καρτέλες έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Όταν κοπούν, μπορούν να κολληθούν μπρος πίσω σε σκληρό Α4 των 120-140 γραμμαρίων ενώ μπορείτε να το αναπαράγετε σε αντίτυπα σε έγχρωμα Α4 για να δώσετε χρώματα στις καρτέλες σας. Προτεινόμενη ημέρα δανεισμού: κάθε Παρασκευή Προτεινόμενη ημέρα επιστροφής βιβλίων: κάθε Τετάρτη ώστε να δίνεται και η Πέμπτη στους αργοπορημένους να επιστρέψουν τα βιβλία τους. Προτεινόμενη διαδικασία διεξαγωγής: ο εκπαιδευτικός ή δύο από τα παιδιά (βιβλιοθηκάριοι) γράφουν κάθε εβδομάδα τους τίτλους από τα βιβλία που επιλέγουν τα παιδιά στα αντίστοιχα πλαίσια. Στο 1 για την 1η εβδομάδα, στο 2 για τη 2η και ούτω καθεξής. Ο εκπαιδευτικός ή και τα παιδιά (αν μιλάμε για μεγαλύτερα του νηπιαγωγείου παιδιά) αναγράφουν την ημερομηνία δανεισμού ενώ τσεκάρουν με “ν” αν το βιβλίο επεστράφη. Με αυτόν τον τρόπο προχωρά η διαδικασία κάθε εβδομάδα. Η συγκεκριμένη καρτέλα μας δίνει μια πλήρη και άμεση εικόνα των δανεισμών που έχει κάνει κάθε παιδί, των βιβλίων που έχει πάρει ή δεν έχει πάρει αλλά και των συνολικών δανεισμών. Θεωρώ ότι οι 21 δανεισμοί , ήτοι 21 βιβλία, είναι αρκετοί καθώς μιλάμε για μια πλήρη δραστηριότητα 21 εβδομάδων, δηλαδή 5, 5 σχεδόν μηνών. Έτσι ξεκινώντας π.χ. από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, μπορούν να γίνουν 8 δανεισμοί ως τις 13 Δεκεμβρίου και ακόμα 13 δανεισμοί από την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου ως τις 4 Απριλίου. Μετά το Πάσχα η διαδικασία μπορεί να λάβει τη μορφή λεσχών ανάγνωσης και επαναληπτικών/συγκεντρωτικών συζητήσεων-εργασιών κτλ. Καλή επιτυχία σε ο,τι κι αν δοκιμάσετε! Κατεβάστε τα pdf με τις καρτέλες:

    Δανειστική βιβλιοθήκη-μπροστινή όψη

    Δανειστική βιβλιοθήκη-πίσω όψη

    Δείτε ακόμα Τη δανειστική cd-ο-θήκη

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular