More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΣύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, του Στίβεν Χόκινγκ (μετ.: Ανδρέας Μιχαηλίδης)

    Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, του Στίβεν Χόκινγκ (μετ.: Ανδρέας Μιχαηλίδης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 15+ (target 16+) – Επιστήμη

    Όταν χρησιμοποιώ τον όρο “Θεός”, το κάνω υπό μια απρόσωπη έννοια για τους νόμους της φύσης, όπως κι ο Αϊνστάιν. Επομένως, το να γνωρίζει κανείς τη βούληση του Θεού μεταφράζεται στο να γνωρίζει τους νόμους της φύσης. Προβλέπω πως θα γνωρίζουμε πλήρως τη βούληση του Θεού μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα
    Στίβεν Χόκινγκ, Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα

    Δέκα θεμελιώδη ερωτήματα σε ισάριθμα κεφάλαια. Ο Στίβεν Χόκινγκ πριν κινήσει για την επιστροφή του στα αστέρια και τη γη, άφησε στην ανθρωπότητα αυτό το βιβλίο. Ένα βιβλίο στο οποίο συμπυκνώνει όλη τη γνώση στα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο. Υπάρχει Θεός; Πώς ξεκίνησαν όλα; Μπορούµε να προβλέψουµε το µέλλον; Υπάρχει άλλη νοήμων ζωή στο σύμπαν; Μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον; Τι υπάρχει µέσα σε µια µαύρη τρύπα; Είναι δυνατά τα ταξίδια στο μέλλον; Θα επιβιώσουµε πάνω στη Γη; Έχει νοήματα να αποικίσουμε το Διάστημα; Θα μας ξεπεράσει η τεχνητή νοημοσύνη; Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον;

    “Γεννήθηκα ακριβώς 300 χρόνια μετά τον θάνατο του Γαλιλαίου και θέλω να πιστεύω πως αυτή η σύμπτωση έπαιξε κάποιον ρόλο στην εξέλιξη της ζωής μου ως επιστήμονα. Παρ’ όλα αυτά, υπολογίζω πως την ίδια μέρα πρέπει να γεννήθηκαν περί τα 200.000 άλλα μωρά και δε γνωρίζω κατά πόσο οποιοδήποτε από αυτά ενδιαφέρθηκε αργότερα για την αστρονομία”.

    Ο πάντα περίεργος, πάντα διψασμένος για τη γνώση και την ανατροπή της, εμβληματικός φυσικός και κοσμολόγος, αποσυναρμολογεί μπροστά στα μάτια μας τα μεγάλα ζητήματα της ζωής για να κατανοήσουμε κατόπιν πώς συναρμολογούνται και πώς δουλεύουν. Με μια ευρύτητα πνεύματος που συναρπάζει, με σεβασμό στο διαφορετικό, με βλέμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις προκλήσεις της και όχι αυστηρά σε κάποιον επιστημονικό κλοιό, ο Χόκινγκ είναι βαθιά ανθρώπινος την ώρα που ήταν αυτός που όλοι γνωρίζουμε.

    “Ας παλέψουμε ώστε κάθε γυναίκα και κάθε άντρας να έχουν μια υγιή, ασφαλή ζωή, γεμάτη ευκαιρίες και αγάπη. Είμαστε όλοι ταξιδιώτες του χρόνου και όλοι μαζί πορευόμαστε προς το μέλλον. Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί ώστε το μέλλον αυτό να είναι άξιο επίσκεψης.
    Να είστε θαρραλέοι, να είστε περίεργοι, να είστε αποφασισμένοι και να αψηφάτε τα εμπόδια. Είναι εφικτό”.

    Δεν υπάρχει λόγος μέσα σε ένα άρθρο να προσεγγίσεις όλα όσα λέει ο Χόκινγκ∙ είναι άλλωστε ακατόρθωτο κάτι τέτοιο. Σε κάθε του παράγραφο αισθάνεσαι ότι παίρνεις όση γνώση χρειάζεται ένα ολόκληρο βιβλίο. Ο χαρακτήρας του βιβλίου όμως είναι κάτι που μπορούμε να πούμε δυο λόγια. Ο Χόκινγκ στις σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα κάνει ακριβώς αυτό: περιδιαβαίνει στα μεγάλα γιατί, στις μεγάλες αναζητήσεις των ανθρώπων, δίχως στρογγυλέματα, εύληπτα για κάθε αναγνώστη, είτε είχε είτε δεν είχε προηγούμενη σχέση με φυσική, κοσμολογία κτλ. Την ίδια ώρα που υπερασπίζεται τον χώρο και τη δύναμη της επιστήμης να εξηγεί τα πράγματα γύρω μας, φέρνοντας προφανώς σε δύσκολη θέση όσους θεωρούν τη θρησκεία τον χώρο που πρέπει να έχει αποκλειστικό λόγο για θέματα φυσικών νόμων, σύμπαντος κ.ο.κ, ταυτόχρονα βλέπεις έναν άνθρωπο γεμάτο σεβασμό σε όσους θρησκεύονται, χωρίς διάθεση να τους πει “πάψτε”. Όμως, δίχως περιστροφές, δίχως να θέλει να γίνει αρεστός παντού, λες και πολιτεύεται, μιλά τη γλώσσα της επιστημονικής αλήθειας, με όσο πιο ξεκάθαρο και ανθρώπινο τρόπο μπορεί, ακόμα και στα πλέον δύσκολα ζητήματα, όπως το περίφημο αν υπάρχει Θεός.

    “Με ρωτάτε αν έχω πίστη; Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει και, κατά τη δική μου γνώμη, η πιο απλή εξήγηση είναι πως δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δε δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν ορίζει τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί και σε μια άλλη, βαθιά συνειδητοποίηση: πιθανότατα δεν υπάρχει ούτε παράδεισος ούτε μετά θάνατον ζωή. Θεωρώ πως η πίστη σε μια μετά θάνατον ζωή είναι απλά ένας ευσεβής πόθος. Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη απόδειξη για κάτι τέτοιο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα μας λέει η επιστήμη. Θεωρώ πως όταν πεθαίνουμε ξαναγινόμαστε σκόνη. Υπό μία έννοια, όμως, συνεχίζουμε να υπάρχουμε μετά τον θάνατό μας χάρη στην επιρροή που ασκήσαμε εν ζωή και στα γονίδια που κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Ο καθένας μας έχει μονάχα μια ζωή για να εκτιμήσει το θαυμαστό οικοδόμημα του σύμπαντος και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων γι’ αυτό”.

    Ευθύτητα, εμβρίθεια, χιούμορ, σεβασμός. Ο Χόκινγκ δεν υπήρξε απλώς ο κορυφαίος μετά την εποχή Αϊνστάιν επιστήμονας, ούτε απλώς εκείνος που προσέγγισε και έλυσε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης και του κόσμου. Είναι ο ίδιος η προσωποποίηση της θέλησης και της πίστης ότι όλα είναι δυνατά.

    Μέσα από το παρόν βιβλίο θα μυηθείτε περιεκτικά και ξεκάθαρα στα μεγάλα ζητήματα του Θεού, της ζωής, του θανάτου και της ζωής μετά από αυτόν, του διαστήματος, της απαρχής του σύμπαντος, της “κόντρας” επιστήμης-θρησκείας, αλλά θα ανοίξετε το βλέμμα σας στα σπουδαία του 21ου αιώνα∙ κλιματική αλλαγή, πυρηνικός πόλεμος, τεχνητή νοημοσύνη, ζωή εκτός Γης.

    27η χιλιάδα πλέον στην ελληνική έκδοση και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Με πρόλογο του ηθοποιού ΈντιΡέντµεϊν, που κέρδισε το Όσκαρ ενσαρκώνοντας τον Στίβεν Χόκινγκ, εισαγωγή του βραβευµένου µε Νόµπελ Κιπ Θορν και επίλογο από την κόρη του, Λούσυ Χόκινγκ.

    Δεν είναι ένας απλός αποχαιρετισμός του πιο λαμπρού μυαλού του 20ου αιώνα. Είναι ένα δώρο συμπυκνωμένης, ουσιαστικής γνώσης προς κάθε άνθρωπο, με επιδίωξη να βγάλει το πιο ιερό μεδούλι από αυτήν και να το προσφέρει προσανατολίζοντας τη σκέψη μας στο καλό και το όμορφο.

    Αν και δεν είναι ένα κλασικό ανάγνωσμα για παιδιά και εφήβους, θα το πρότεινα να δοθεί σε κάθε παιδί από 15 ετών και πάνω. Για να δει τον κόσμο γύρω του αλλιώς.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα

    Είπαν για το βιβλίο

    «O Hawking είναι το σύµβολο του µεγαλείου της ανθρώπινης διάνοιας».
    The Washington Post

    «Το τελευταίο µήνυµα του Hawking στους αναγνώστες του είναι ένα ελπιδοφόρο µήνυµα». CNN

    «Aνεπιτήδευτα σοφό, απολαυστικό ως την τελευταία λέξη, πνευµατώδες όπου χρειάζεται». The Guardian

    Με μια ματιά

    • Ο πάντα περίεργος, πάντα διψασμένος για τη γνώση και την ανατροπή της, εμβληματικός φυσικός και κοσμολόγος, αποσυναρμολογεί μπροστά στα μάτια μας τα μεγάλα ζητήματα της ζωής για να κατανοήσουμε κατόπιν πώς συναρμολογούνται και πώς δουλεύουν. Με μια ευρύτητα πνεύματος που συναρπάζει, με σεβασμό στο διαφορετικό, με βλέμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τις προκλήσεις της και όχι αυστηρά σε κάποιον επιστημονικό κλοιό, ο Χόκινγκ είναι βαθιά ανθρώπινος την ώρα που ήταν αυτός που όλοι γνωρίζουμε.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Theory of Everything Soundtrack 02 – Rowing

    The Theory of Everything Soundtrack 03 – Domestic Pressures

    The Theory of Everything Soundtrack 24 – The Theory of Everything

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Brief answers to the big questions
    Συγγραφέας: Stephen Hawking
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2020 (ανατύπωση Οκτώβριος 2020)
    Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
    Διορθώσεις: Κώστας Σίμος
    Σελιδοποίηση: Παναγιώτης Βογιατζάκης
    Φιλμ, μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Υπεύθυνος έκδοσης: Κώστας Γιαννόπουλος
    Σελίδες: 312
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8285-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular