More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΣώστε τον κύριο Κου, της Έλεν Στέφενς

    Σώστε τον κύριο Κου, της Έλεν Στέφενς

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η κουκουβάγια, το πουλί της γνώσης και της σοφίας, πετάει το σούρουπο.
    Friedrich Hegel

    Μια κουκουβάγια ζει έξω από το σπίτι του Μπεν. Ο Μπεν την έχει ονοµάσει κύριο Κου.
    “Κου-κου” της φωνάζει κάθε βράδυ ο Μπεν. “Κουκουβάου” του απαντάει ο κύριος Κου, τον οποίο δεν έχει προσέξει ή ακούσει κανείς άλλος. Κι αυτό γινόταν όλο τον χειμώνα.

    Ώσπου μια μέρα της άνοιξης, οι μεγάλοι αποφάσισαν να κόψουν το δέντρο γιατί ήταν γέρικο. Μα αυτό είναι το δέντρο του κύριου Κου. Πώς θα ζήσει αν του κόψουν το δέντρο του; Κανείς δεν πιστεύει τον Μπεν ότι εκεί ζει μια κουκουβάγια. “Κούκου” της φωνάζει ο Μπεν για να τους πείσει. Καμία απόκριση από τον κύριο Κου. “Κούκου” ξαναφωνάζει ο Μπεν. Ώσπου…

    Τρυφερότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη προς τα έμβια όντα, όχι ως δεξιότητα αλλά ως αρετή και δομικό στοιχείο της προσωπικότητας ενός παιδιού. Για τους γονείς του ο κύριος Κου είναι ίσως ένας φανταστικός φίλος του γιου τους. Για τον Μπεν είναι ένας φίλος, μια παρουσία που ζει έξω από το παράθυρό του κι αυτή η εγγύτητα αλλά και η απλότητα της επαφής τους λειτουργεί ευεργετικά για το παιδί και εν τέλει και για την κουκουβάγια.

    Στην ιστορία, η Στέφενς, γνωστή από την επιτυχημένη σειρά Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι…, κατορθώνει με απλές λέξεις και δομή να τρυπώσει νύξεις και σημάνσεις για αρκετά πράγματα∙ είναι η επιφυλακτικότητα των ενηλίκων απέναντι στις “φανταστικές” ιστορίες των παιδιών, είναι η υπευθυνότητα της υπηρεσίας να το τοποθετήσει προειδοποίηση για την κοπή του δέντρο γιατί το μυαλό μου πάει σε κάποιες χώρες όπου το δέντρο θα το βρίσκαμε κομμένο ένα μεσημέρι μόλις γυρίζαμε από τη δουλειά. Είναι η οικογένεια έτσι όπως προκύπτει μέσα το σπίτι του Μπεν αλλά και μέσα στο δέντρο του κύριου Κου, με τις άτυπες συγκρίσεις να γίνονται αναπόφευκτα.

    Οι ηχομιμητικές λέξεις κού-κου και κου-κου-βάου είναι εξαιρετικές ευκαιρίες πρώτης ανάγνωσης αφού μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αποκωδικοποιήσει αυτές τις φωνές, να τις αναπαράγει, ενδεχομένως να τις γράψει αναλόγως της αναγνωστικής εμπειρίας του ασφαλώς.

    Το σημαντικότερο που διέκρινα είναι η κοινωνική ευθύνη αλλά και η ατομική που βρίσκεται πάνω από την κοινωνική ως αφετηρία της. Η ευθύνη του ενός να αλλάξει τα πράγματα. Όλα; Όχι ίσως, αλλά μια τόση ψηφίδα. Το δέντρο για τον κύριο Κου ήταν… όλα.

    Για αναγνώστες από 3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Τρυφερότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη προς τα έμβια όντα, όχι ως δεξιότητα αλλά ως αρετή και δομικό στοιχείο της προσωπικότητας ενός παιδιού. Στην ιστορία, η Στέφενς κατορθώνει με απλές λέξεις και δομή να τρυπώσει νύξεις και σημάνσεις για αρκετά πράγματα∙ είναι η επιφυλακτικότητα των ενηλίκων απέναντι στις “φανταστικές” ιστορίες των παιδιών, είναι η υπευθυνότητα της υπηρεσίας να το τοποθετήσει προειδοποίηση για την κοπή του δέντρο. Είναι η οικογένεια έτσι όπως προκύπτει μέσα το σπίτι του Μπεν αλλά και μέσα στο δέντρο του κύριου Κου, με τις άτυπες συγκρίσεις να γίνονται αναπόφευκτα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Κουκουβάγια- Παιδικό Τραγουδάκι

    Ragtime – Νίκος Πλατύραχος

    Chaloupee-R. Aubry

    Πρωινό στο Ναύπλιο- Γ. Μαρκόπουλος

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Σώστε τον κύριο Κου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Saving Mr Hoot
    Συγγραφέας: Helen Stephens
    Εικονογράφος: Helen Stephens
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά
    Επιμέλεια: Αντίνοος Ρεβέρ
    Στοιχειοθεσία: Μαλβίνα Κότο, Ίκαρος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 25,5 Χ 28
    ISBN: 978-960-57-2404-7

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular