More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20214-7 ετώνΤαξίδι με το σύννεφο, του Μάρκο Σκαλτσόνε

    Ταξίδι με το σύννεφο, του Μάρκο Σκαλτσόνε

    Βρέχει. Το καπέλο δεν μπορεί να σε προστατέψει. Τα χωράφια έχουν γίνει λασπότοποι. Οι κεραυνοί έκαψαν τις ροδιές, ο αέρας έριξε τα μήλα. Τα παιδιά κρύβονται στα σπίτια, οι μεγάλοι επιδιορθώνουν τις στέγες που στάζουν. Και η βροχή συνεχίζεται. Βρέχει τόσο που δεν βλέπεις μπροστά σου τίποτα. Ένα παιδί ανεβαίνει στο βουνό. “Εεε, σύννεφο! Σταμάτα να βρέχεις!”, ούρλιαξε σε ένα σύννεφο που είδε μπροστά του να κοιμάται. “Είσαι κάτι;” το ρώτησε το σύννεφο. “Εμείς τα σύννεφα γεννιόμαστε κοιμισμένα, κανείς δεν ξέρει πού, και μέχρι ΚΑΤΙ να μας ξυπνήσει, είμαστε αναγκασμένα να βρέχουμε εκεί που ξεκουραζόμαστε”, είπε στο παιδί. Και τότε, αφού το παιδί είχε ξυπνήσει το σύννεφο ανεβαίνει πάνω του και ξεκινούν ένα ταξίδι μοναδικό. Το σύννεφο σταματά να καταστρέφει και γίνει κάθε φορά και κάτι άλλο, πάντα θετικό για τη ζωή όλων…

    Μια υπέροχη ιστορία, στα όρια του αριστουργήματος, από τον Μάρκο Σκαλτσόνε, που μαγεύει με το κείμενο και την εικονογράφησή του. Παίρνοντας την ασίγαστη δύναμη και την παντελή αδιαφορία της φύσης (για την οποία έγραψαν ποιητές και κυρίως φιλόσοφοι) που δυσκολεύει τις ζωές των ανθρώπων και καταστρέφει τους κόπους τους, ο Σκαλτσόνε, με την αθωότητα ενός παιδιού ως καθοριστικό διαμεσολαβητή, μετατρέπει την ιστορία του σε μια ωδή στην ευεργετική δύναμη της φύσης και την καθοριστική παρέμβαση, καθοδήγηση και δύναμη του ενός ανθρώπου/παράγοντα.

    Από την καταστροφή και την εσωστρέφεια, από το ανάθεμα και το “γιατί να μου συμβεί αυτό;”, το άπειρο σύννεφο με πιλότο την σοφία, τη σύνεση και το αίσθημα ευθύνης και προσφοράς ενός ανθρώπου, γίνεται μεταμορφωτική και αναγεννητική δύναμη που ποτίζει τη γη, χαρίζει ζωή σε τόπους άνυδρους, που υποφέρουν από πυρκαγιές, ξηρασίες, ζέστη. Και μάλιστα αυτό το πετυχαίνει διώχνοντας τις λέξεις από το βιβλίο του, αφήνοντας τις εικόνες να μιλήσουν με τη δική τους δύναμη (silent/wordless σελίδες) και δίνοντας το λόγο στο βλέμμα, τη σκέψη και την εκφραστική δυνατότητα του αναγνώστη να εξηγήσει και να δώσει πνοή στην ιστορία.

    Το Σύννεφο είναι σε αναμονή, περιμένει “κάτι” να το ξυπνήσει, κάνει αυτό που ξέρει και λένε οι προδιαγραφές του, το tutorial της φύσης του. Το “κάτι” που το ξυπνάει του δείχνει το πεδίο δράσης και συμπεριφοράς πέρα από αυτό το προκάτ εγχειρίδιο και εκεί φανερώνεται η ανάγκη των ανθρώπων να έχουν ορόσημα, σταθερές γύρω από τις οποίες περιστρέφουν τη δράση τους.

    Ένας φίλος μου λέει ότι υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που τους κοιμούνται τους σκουντάς και ξυπνούν, εκείνοι που τους σκουντάς και σου λένε “πέντε λεπτάκια ακόμα” και πράγματι μετά από 5-10 λεπτά ξυπνούν και σηκώνονται και εκείνοι που σου λένε “άσε με” ή “θα σηκωθώ σε λίγο” και φυσικά δεν σηκώνονται ποτέ. Το Σύννεφο είναι αυτός που αναγνωρίζει αμέσως τον καθοριστικό παράγοντα μεταμόρφωσης της ζωής του και τον αφήνει να τον οδηγεί στην επανανακάλυψη του εαυτού του.

    Η εικονογράφησή του Σκαλτσόνε καθηλώνει. Με την απλότητα των γραμμών του ήδη από το εσώφυλλο, αισθάνεσαι αμέσως πως κάτι ασυνήθιστο θα ξεφυλλίσεις. Απλότητα, λοιπόν, στις γραμμές και τις μορφές, παιχνίδι με τις σκιές, τους αντικατοπτρισμούς, την ομιχλώδη ατμόσφαιρα της βροχής και την γεωμετρία της φύσης (λ.χ. τα βουνά είναι τριγωνικά), λυρισμός παντού, και στις εικόνες του που φωνάζουν αισθαντικότητα και ποίηση και ένα μοναδικό αποτέλεσμα που θα λατρέψουν παιδιά, εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές και λάτρεις των picture books.

    Από τα βιβλία που πρέπει να έχει όποιος δουλεύει ή ζει με παιδιά.

    Για παιδιά 4-7 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ταξίδι με το σύννεφο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Un viaje en nube
    Συγγραφέας: Μάρκο Σκαλτσόνε
    Εικονογράφηση: Μάρκο Σκαλτσόνε
    Μετάφραση: Αμάλια Βάργκας
    Καλλιτεχν. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Μάρτιος 2020
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Παραγωγή: Aplly- Κ. Τρομπούκης & ΣΙΑ
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 25 Χ 35
    ISBN: 978-960-567-225-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular