More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤαξίδι στο φεγγάρι, της Ειρήνης Πουλάκου (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Ταξίδι στο φεγγάρι, της Ειρήνης Πουλάκου (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    «Γεια σας! Με λένε Ευρυδίκη και αποφάσισα να σας διηγηθώ μια περιπέτεια που μου συνέβη όταν ήμουν μικρή. Ίσως την πιστέψετε, ίσως όχι.

    Λένε πως τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία και πλάθουν πρόσωπα και πράγματα που δεν υπάρχουν. Εγώ πάλι νομίζω πως απλώς ανοίγουν πιο εύκολα την καρδιά τους να δεχτούν ό,τι απορρίπτουν οι μεγάλοι.

    Έτσι, είναι μάλλον συνηθισμένο να μιλήσει κανείς για νεράιδες. Γιατί κι εγώ θα σας διηγηθώ μια ιστορία που συνέβη στην όμορφη Σαμοθράκη, στο νησί όπου γεννηθήκαν οι νεράιδες!

    Ξέρετε, νιώθω πολύ τυχερή που τις συνάντησα. Υποσχέθηκα ότι όσο ήμουν μικρή δεν θα φανέρωνα σε κανέναν τη γνωριμία μας. Αυτό θα γινόταν μονό όταν μεγάλωνα. Και τήρησα την υπόσχεση μου.»

    Η Ευρυδίκη είναι μόλις δέκα ετών και αυτό το καλοκαίρι θα ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια με νεράιδες. Τα σχολεία κλείνουν και η οικογένεια της Ευρυδίκης οργανώνει διακοπές στο όμορφο νησί της Σαμοθράκης, για να γνωρίσει τον θείο του πατέρα της, τον παππού Παύλο, που έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια απ΄ όλους. Ιδιόρρυθμος τύπος,  είχε κουραστεί από την πολυκοσμία της Αθήνας και μιας και δεν είχε οικογένεια, αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ζωής… Τα εγκατέλειψε όλα στην Αθήνα και με τις οικονομίες του έχτισε ένα σπίτι στη Σαμοθράκη, ήρεμο νησί με επιβλητική ομορφιά.

    Η Ευρυδίκη με την αδελφή της Ελένη και τους γονείς της θα ταξιδέψουν ως τη Σαμοθράκη. Στο λιμάνι θα τους υποδεχτεί ο παππούς Παύλος, ψηλός με γκρίζα μαλλιά, σχεδόν εβδομήντα χρόνων. Το χωριουδάκι του παππού Παύλου ήταν τα Ρεμπουτσάδικα και το σπίτι του ήταν μεγάλο με κήπο oλάνθιστο, πράγμα που φανέρωνε την αγάπη του για τη φύση.

    Ο παππούς θα ξεναγήσει την  Ευρυδίκη με ένα καΐκι,  κάνοντας το γύρο του νησιού. Οι δυο τους θα περιπλανηθούν δίπλα στο ποτάμι, ανάμεσα στα πλατάνια, μέσα σ’ ένα φαράγγι μέχρι τον καταρράχτη Φονιά. Εκεί ο  παππούς θα εξομολογηθεί μια απίστευτη ιστορία στην Ευρυδίκη που συνέβη πριν από σαράντα χρόνια.
    Ήταν τριάντα χρονών και είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά το νησί, εντελώς μόνος. Αγαπούσε την ορειβασία και αποφάσισε να σκαρφαλώσει μέχρι το Φεγγάρι. Φεγγάρι έλεγαν την κορυφή του βουνού, που ήταν το πιο ψηλό σε όλο το πέλαγος! Εκείνο το βράδυ είχε πανσέληνο και συνάντησε μια πανέμορφη  νεράιδα. Ηλιόμορφη την έλεγαν και εκείνος πέταξε μαζί της ως την κορυφή του Φεγγαριού.

    Από τότε δεν την ξαναείδε… Θυμάται όμως τα λόγια της
    «Κάθε σαράντα χρόνια στην αυγουστιάτικη πανσέληνο αν  συνεργαστούμε όλες μαζί οι νεράιδες της Σαμοθράκης, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια δική μας επιθυμία. Τα υπόλοιπα χρόνια μπορούμε να εκπληρώνουμε τις επιθυμίες των άλλων».
    Η Ευρυδίκη ξέρει τώρα το μεγάλο μυστικό του παππού και είναι πρόθυμη να τον βοηθήσει να βρει τη νεράιδα του. Άραγε θα συναντήσει η Ευρυδίκη  την Ηλιόμορφη και τις άλλες νεράιδες και τι μυστικά κρύβουν καθεμιά τους; Ο παππούς θα καταφέρει να πετάξει ξανά ως το Φεγγάρι και να μείνει για πάντα κοντά στην αγαπημένη του νεράιδα;

    Μια μυθοπλασία που μπλέκει το φανταστικό με το πραγματικό και αναδεικνύει αξίες όπως η πίστη, η δύναμη της ψυχής και η πραγματική αγάπη που υπερνικά κάθε φόβο. Οι νεράιδες πλέκουν μια φανταστική ιστορία με αληθοφανή ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μας ταξιδεύουν σ΄ έναν κόσμο φανταστικό νεραιδόκοσμο. Εννέα πανέμορφες νεράιδες θα συναντηθούν  για τη Μεγάλη Σύνοδο της Πανσελήνου, μετά από σαράντα ακριβώς χρόνια
    Σελήνη, Αλθαία, Μελωδία, Ονειρόπλαστη, Θαλασσονύμφη, Ρουδβεκία, Ανεμόφιλη, Κάλθα και Ηλιόμορφη. Άραγε τι να σημαίνουν τα αρχικά των ονομάτων τους;

    Το βιβλίο προσφέρεται για όσους πιστεύουν στις νεράιδες και τα μαγικά φίλτρα αλλά και τη δύναμη της ψυχής. Ιδιαίτερη η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά με τις νεράιδες σε ασπρόμαυρα σκίτσα αλλά και το εξώφυλλο σε μαύρο επιβλητικό φόντο.

    Ένα περιγραφικό ταξίδι στη Σαμοθράκη, ένα νησί με ιδιαίτερη ομορφιά. Ο παππούς εκπρόσωπος της τρίτης ηλικίας, δεν σταματά να ονειρεύεται, να τολμά, να ελπίζει στην αγάπη και συμφιλιώνεται με το παρόν. Από την άλλη η Ευρυδίκη συναισθάνεται την επιθυμία του παππού για ζωή και κάνει τη δική της ευχή…  Το χάσμα ανάμεσα στις γενιές γεφυρώνεται μέσα από μια ιστορία που πραγματεύεται το πέρασμα σ’ έναν άλλο κόσμο μεταφυσικό…
    Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και προτείνεται αυστηρά για κορίτσια πάνω από δέκα ετών αλλά και όσους αγαπούν την περιπέτεια και τα ταξίδια σε κόσμους φανταστικούς.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:40|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Κάθε στιγμή μας είναι μοναδική, ανεπανάληπτη  γι ‘αυτό είναι πολύτιμη. Απλά δεν το συνειδητοποιούμε πάντα. Αφήνουμε τον χρόνο να περνάει. Θεωρούμε πολλά δεδομένα. Κλείνουμε τα μάτια της καρδιάς και δεν διακρίνουμε ούτε την σοφία από τις δυσκολίες ούτε την γλύκα από τις χαρές. Όλα όμως είναι μέρος της ζωής μας, του δικού μας πολύτιμου ταξιδιού που είναι ξεχωριστό για τον καθένα μας, αν κι έχει κοινό προορισμό: το Φεγγάρι. Εκεί ψηλά όλα φαίνονται όμορφα γιατί ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε εκεί μας έμαθε να εκτιμάμε κάθε βήμα, να αναζητάμε μέσα μας την δύναμη να ξεπερνάμε τα εμπόδια, να αναγνωρίζουμε την αξία μέσα στα χρώματα της φύσης, της φιλίας, της αγάπης…

    Το “Ταξίδι στο Φεγγάρι” λοιπόν είναι η διαδρομή ενός ανθρώπου να φτάσει εκεί ψηλά ανακτώντας με τρόπο μαγικό τον χαμένο χρόνο. Η Σαμοθράκη ήταν το νησί όπου του δόθηκε αυτή η ευκαιρία.  Έτσι με την βοήθεια της δεκάχρονης εγγονής του προσπάθησε να ξεπεράσει όσα μέσα του τον δέσμευαν έχοντας στο μυαλό του μια σημαντική συμβουλή: “Καθώς θα πετάς, να μην σε ενδιαφέρει πώς θα πετάξεις πιο ψηλά, αλλά πως θα αγγίξεις τρυφερότερα τα φυλλώματα, πως θα ακολουθήσεις τα πουλιά, πώς θα επιτρέψεις το παιχνίδισμα στις πεταλούδες, πώς θα σεβαστείς τα έντομα. Τότε όλα θα είναι με το μέρος σου και θα ακούσεις το πιο μελωδικό τραγούδι”

    Η έμπνευση ήταν η ίδια η ζωή λοιπόν. Και μιλάω σαν άνθρωπος που έχω περάσει όπως όλοι από δυσκολίες. Ένα ταξίδι στη Σαμοθράκη για μένα, ήταν μια ανάσα δροσιάς σε ,μια περίοδο που χρειαζόμουν να ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Έτσι ακόμα και στην πεζοπορία όσο δύσκολη κι αν ήταν ακόμα και στις βουτιές στον καταρράχτη όσο τρομαχτικές και να φαίνονταν ανταμείφθηκα από αυτά που ανακάλυψα στο νησί…. Εκεί ήρθε και η έμπνευση της ιστορίας.. Και ποιος ξέρει;;; Ίσως να είναι και αληθινή.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ταξίδι στο φεγγάρι
    Σειρά: Αστέρια (για παιδιά ηλικίας 10+)
    Συγγραφέας: Ειρήνη Πουλάκου
    Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Μαρία Μανουρά
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017
    Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γκότση
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-178-9

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular