More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάΤα μισά της Ματούλας, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Έλλη Γρίβα)

    Τα μισά της Ματούλας, της Μαρίας Ρουσάκη (εικ.: Έλλη Γρίβα)

    tamisatismatoulas_cover

    “Όλα τα μισά τα μισώ”, εξομολογείται με την πρώτη της φράση η Ματούλα. Όχι αναίτια. Έχει τους λόγους της. “Μισή σταλιά”, τη λέει ο θείος της, “μισή μπουκιά”, συμφωνεί η μάνα της, “μισή μερίδα”, επαυξάνει από δίπλα κι μπαμπάς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα μισά που ασχολούνται μαζί της και τη θυμώνουν. Είναι κι άλλα: το καλοκαίρι που είναι μισός χρόνος, ο ήλιος που βγαίνει τη μισή μέρα, το παγωτό που γρήγορα τελειώνει από τη μέση και κάτω κι άλλα πολλά, παντού γύρω της, μισά που μισεί. Γιατί ο,τι είναι μισό, είναι κακό, όπως τα μισόλογα, οι μισές ματιές και άλλες “κακές” μισοδουλειές.

    Όμως ο μπαμπάς της, ακούγοντας αυτόν της το θυμό για τα μισά, θα της δείξει τα μισά που δεν έβλεπε γύρω της, τα μισά που υπάρχουν πλάι μας και ομορφαίνουν τη ζωή μας, τα μισά που τους λείπει το άλλο τους μισό για να γίνουν ολόκληρα. Και θα τα καταφέρει με χιούμορ, φαντασία και λίγη ποίηση, απαραίτητο συστατικό να ομορφύνεις τη ζωή όσων αγαπάς.

    Παίζει με το μισό και το ολόκληρο η Μαρία Ρουσάκη στην ιστορία της. Και παίζει μαζί τους, μέσα από τη Ματούλα, με έναν τρόπο που ωθεί το θυμό της καρδιάς να κάνει μαθηματικά, να βλέπει τα μισά με μισό μάτι κι ύστερα, μέσα από τα μάτια του πατέρα της, να αντικρίζει τα δυο μισά που φτιάχνουν ένα, το ένα μισό που στέκει όμορφο στην έλλειψή του και κάθετί που μέσα στο δικό του σχήμα μας δείχνει ένα κομμάτι του κόσμου.

    Το μισό και το ολόκληρο. Μια θεμελιώδης μαθηματική έννοια που μετά το νηπιαγωγείο και τους πρώτους μήνες του δημοτικού θα μας πάει στα κλάσματα. Καλογραμμένο, με το νάζι της Ματούλας δεσπόζον στη γραφή, με την παιχνιδιάρικη και ελκυστική στα χρώματά της εικονογράφηση της Έλλης Γρίβα, με ιδέες και ασκήσεις γλώσσας, μαθηματικών και μελέτης περιβάλλοντος στις τελευταίες σελίδες και ασφαλώς με το βιβλίο να αποτελεί συνολικά ένα υπέροχο ερέθισμα να ασχοληθείτε με τα μισά και τα ολόκληρα που αγαπάτε αλλά κι εκείνα που τα κοιτάτε με…μισό μάτι.

    Στην τάξη
    Διπλώστε χαρτόνια με σχήματα στη μέση, δημιουργήστε νέα σύνολα με μισά σχήματα (κύκλους, τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, ρόμβους, τρίγωνα κτλ), παρατηρήστε τα ολόκληρα της τάξης σας και πως θα σας έμοιαζαν αν ήταν μισά αλλά κυρίως…
    Χωριστείτε…μισοί μισοί…μισά κορίτσια και μισά αγόρια σε κάθε ομάδα. Τοποθετείστε μισά μπισκότα ή εκείνα τα σοκολατάκια με το χρυσό περιτύλιγμα που θυμίζουν κέρματα ευρώ στη μισή τάξη και παίξτε το κυνήγι του…μισού θησαυρού που θέλει να γίνει ολόκληρος. Η ομάδα που θα καταφέρει να βρει τα περισσότερα κομμάτια και να συνθέσει τα περισσότερα ολόκληρα κομμάτια, δε θα κερδίσει απλά. Θα απολαύσει και το σοκολατένιο γεύμα με…περισσότερα κομμάτια. Ξεχυθείτε. Όχι όλοι μαζί! Μισοί-μισοί! Για διασκέδαση ολόκληρη.

    ΥΓ: Εκείνα τα ξύλινα αχλάδια και λεμόνια του ΟΣΚ καλά είναι είναι αλλά για τα νήπια του 2014 μάλλον είναι ξεπερασμένα. Πάμε γι’ άλλα…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα μισά της Ματούλας
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Έλλη Γρίβα
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-412-653-8
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular