More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΤα υγιή παιδιά δεν έχουν μυστικά

    Τα υγιή παιδιά δεν έχουν μυστικά

    Την Αμερική την ανακάλυψε ο Κολόμβος με τον Βεσπούκι. Δε θα την ανακαλύψουμε εμείς σήμερα. Τα παιδιά που αρρωσταίνουν σπάνια έχουν κάποιες κοινές συνήθειες. Ποιες είναι;

    Ύπνος: κοιμούνται σωστές ώρες.
    Καλός ύπνος σημαίνει τουλάχιστον 10 ώρες για ένα παιδί 6-8 ετών, και περισσότερες όσο το παιδί μικραίνει φτάνοντας τις 15 ώρες για μωρά. Ο καλός ύπνος είναι ασπίδα, λέει. Και ποιος είναι ο καλός ύπνος; Καλός ύπνος για παιδί 5-6 ετών είναι πριν τις 9:30 οπωσδήποτε. Ρωτήστε κάποιον σοβαρό γιατρό να σας πει για την μελατονίνη, πώς συντίθεται και τι δουλειές κάνει (αντικαρκινική, αντιμικροβιακή, αντιγηραντική δράση, ανοσοποιητικό) και θα καταλάβετε ότι ο σωστός ύπνος δεν είναι απλά οι αρκετές ώρες αλλά κυρίως οι σωστές ώρες. Τα παιδιά που κοιμούνται μετά τις 22:00-22:30 έχουν ιδιαίτερα κουρασμένη όψη και μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

    Διατροφή: τρέφονται σωστά.
    Τι είναι αυτό το τρέφονται σωστά που ακούμε παντού. Όλοι το ξέρουμε αλλά κάνουμε πολλές φορές τα στραβά μάτια. Λίγη γκρίνια να βάλει το παιδί, αμέσως υποχωρούμε. Δεν του αρέσει το γιαούρτι, πάρε ένα μπλε δήθεν γιαουρτάκι. Λαχανικά και φρούτα καθημερινά απαραιτήτως, ιδιαιτέρως τις περιόδους έξαρσης των ιώσεων. Η τόνωση του ανοσοποιητικού περνάει από το φρούτο, το λαχανικό, το μέλι, το γιαούρτι, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τα λίγα λιπαρά, τα μετριασμένα γλυκά.

    Επιχείρηση καθαρά χέρια
    Πλύσιμο των χεριών μετά από παιχνίδι, μετά από επαφή με ιδιαιτέρως ακάθαρτες επιφάνειες, χώματα κτλ, μετά την παιδική χαρά και οπωσδήποτε πριν τα γεύματα. Γιατί όμως πλένουμε τα χέρια; Για να είνα καθαρά και να μας αρέσουν; Όχι! Γιατί τα χέρια πηγαίνουν ασυναίσθητα στα μάτια, στη μύτη, στην αναπνοή και το στόμα μας. Ως εκ τούτου όλα τα μικρόβια που κουβαλούν θα περάσουν πολύ εύκολα μέσα μας. Καθαρά χέρια λοιπόν και αποφυγή επαφής τους με τα μάτια (δεν τρίβουμε), τη μύτη (δεν σκαλίζουμε), το στόμα (δεν πιπιλάμε).

    Ζουν σε χώρους με αέρα
    Μην υποτιμάτε καθόλου τον αερισμό των χώρων. Τα μικρόβια κάνουν πάρτι σε χώρουν που δεν αερίζονται. Αυτό το “κρυώνω, δε θα ανοίξω πόρτα σήμερα” ξεχάστε το. Πρέπει έστω και για λίγα λεπτά να ανανεώνεται κάθε μέρα τον αέρα των δωματίων όπου ζει το παιδί ώστε να αποδυναμώνεται τα υπάρχοντα μικρόβια και να εισέρχεται καθαρός αέρα για να εισπνευθεί.

    Έχουν καλή ψυχολογία
    Παιδιά που καταπιέζονται, που έχουν τελειομανείς γονείς που τα περιμένουν όλα τέλεια από τα παιδιά τους, που δεν απολαμβάνουν (δε θα εξετάσουμε εδώ τους λόγους) το σχολείο τους, που δεν περνούν γενικότερα καλά στην καθημερινότητά τους, πιέζονται με αποτέλεσματα ο οργανισμός να καταφεύγει σε μικρά ή μεγαλύτερα καμπανάκια, τις ιώσεις. Τα ευτυχισμένα παιδιά αρρωσταίνουν δυσκολότερα.

    Είναι σωματικά δραστήρια
    Ένα παιδί που παίζει playstation και βλέπει τηλεόραση την μισή ελεύθερη ώρα της ημέρας κάνει μια σπουδαία πρόσκληση στα μικρόβια και τις ιώσεις. Η άσκηση (όχι η υπερβολική σωματική καταπόνηση) κινεί το αίμα και όλες τις λειτουργίες του σώματος με αποτέλεσμα έναν ακμαίο, υγιή άνθρωπο.

    LADY BRITT
    LADY BRITT
    Νηπιαγωγός, Μητέρα
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular