More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα φανταστικά μου ταξίδια, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Λίλα Καλογερή

    Τα φανταστικά μου ταξίδια, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Λίλα Καλογερή

    Η Νεφέλη είναι μαθήτρια της Δευτέρας Δημοτικού και σε όλα τα μαθήματα παίρνει πάντα Α κι όχι με έναν αλλά με τρεις τόνους. Όμως δεν τα καταφέρνει τόσο καλά και στα προφορικά. Κάτι περίεργο συμβαίνει και μόλις η δασκάλα της κάνει μια ερώτηση, χάνεται στον δικό της κόσμο και χάνει τη μιλιά της:
    «Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, Νεφέλη; με ρώτησε πριν από λίγες μέρες κι εγώ πάλι δεν απάντησα. Και δεν έφτανε αυτό, ξαφνικά ένιωσα να απομακρύνομαι από την τάξη. Το ταβάνι εξαφανίστηκε κι άρχισα να ανεβαίνω, ώσπου βρέθηκα σε ένα πανύψηλο βουνό. Ο Όλυμπος πρέπει να ήτανε. Ίσα ίσα που διακρίνονταν οι συμμαθητές μου και η κυρία μου.»

    Φυσικά και ήξερε την απάντηση, όμως για μερικά λεπτά πάγωσε ο χρόνος και έμεινε ακίνητη στη θέση της. Όταν συνήλθε από το σοκ τα παιδιά είχαν βγει διάλειμμα και η δασκάλα την περίμενε για να κλειδώσει την τάξη. Δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί το παθαίνει αυτό, όμως δεν μπορεί να βρει την απάντηση. Είναι καλή μαθήτρια, όμως σε κάθε ερώτηση της δασκάλας της κόβεται η μιλιά. Φοβάται μήπως κάνει λάθος. Κι αν την κοροϊδέψουν οι συμμαθητές της;

    Έχει το άγχος της αποτυχίας και κάθε φορά δεν καταφέρνει να πει ούτε μια λέξη. Ψιθυρίζει την πρώτη συλλαβή και περιμένει την επιβεβαίωση από τη δασκάλα έστω ένα νεύμα. Όμως εκείνη δεν αντιδρά με αποτέλεσμα να καταπίνει τις  υπόλοιπες συλλαβές. Κάθε φορά συμβαίνει το ίδιο, αποστασιοποιείται από το πρόβλημα, κλείνεται στον εαυτό της, παίρνει βαθιές ανάσες και κλείνει τα μάτια. Έχει μεγάλο στρες που εκδηλώνεται  ακόμη και την ελεύθερη ώρα του διαλείμματος, όταν παίζει με τους συμμαθητές της, παιχνίδια όπως η «τυφλόμυγα».
    Τότε όλα σκοτεινιάζουν και μένει ακίνητη για ώρα χωρίς να μπορεί να αντιδράσει και βρίσκεται σ’ ένα φανταστικό τρένο. Το τρένο έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και η Νεφέλη άκουγε τα παιδιά να μιλάνε , να φωνάζουν, να γελάνε όμως δεν διέκρινε τίποτα στο σκοτάδι. Ήταν πάλι μόνη της και το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να πάρει βαθιές ανάσες. Έπειτα από λίγα λεπτά βρισκόταν ακόμη στην ίδια θέση και συνειδητοποίησε ότι όλα ήταν στη φαντασία της. Η Νεφέλη βιώνει καθημερινά φανταστικά ταξίδια που δεν είναι πάντα ευχάριστα. Είναι ένας τρόπος να αποστασιοποιείται από την πραγματικότητα και να βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει να γίνεται αφόρητη και η Νεφέλη να βρίσκεται σε αδιέξοδο…

    Τότε ένοιωσε την ανάγκη να μιλήσει στην οικογένεια της για τα φανταστικά της ταξίδια. Εκείνοι την καθησύχασαν ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν τα ταξίδια και θα αποκτήσει τη δύναμη να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις που της προκαλούν άγχος. Κάθε μέρα έκανε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου. Η δασκάλα από την άλλη που καταλάβαινε το άγχος της, άρχισε να την ενθαρρύνει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Μικρές λέξεις όπως « Μπορείς» , «το ξέρεις» ένα «Μπράβο» που έχουν όμως μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία του μικρού κοριτσιού. Το άγχος της μειώνεται όταν συνειδητοποιεί ότι δεν είναι η μόνη που κάνει λάθη και ότι δεν είναι κάτι τόσο τρομερό!

    Το άγχος της αποτυχίας, που βιώνουν τα μικρά παιδιά καθημερινά στο σχολείο άλλα και σε άλλες δραστηριότητες, η ανάγκη τους για επιβεβαίωση αλλά και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θάρρος είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται μέσα από την ιστορία της Νεφέλης. Πολλά παιδιά αισθάνονται όπως η Νεφέλη και αναζητούν τρόπους για αντιμετωπίσουν το άγχος τους. Είναι σημαντικό να έχουν τη στήριξη της οικογένειας αλλά και την ενθάρρυνση από τους Εκπαιδευτικούς. Κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Αναπτύσσει μηχανισμούς άμυνας για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου, χρειάζεται το χρόνο να απαντήσει αλλά και τα κατάλληλα λόγια που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του.

    Ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής γνωρίζει πολύ καλά την ψυχολογία ενός παιδιού που καλείται να αποδώσει το μέγιστο στις απαιτήσεις του σχολείου. Η σχολική ζωή προβάλλει κάποιες απαιτήσεις όπως την συγκέντρωση της προσοχής, την ικανότητα να ολοκληρώνει τις εργασίες του, να κάθεται ήσυχο σε μια συγκεκριμένη θέση, να υπακούει σε κανόνες, να έχει καλή αντίληψη και μνήμη. Όμως κάθε παιδί λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα την προσωπικότητα και το χαρακτήρα  του. Αυτό που για κάποια παιδιά θεωρείται εύκολο, για κάποια άλλα φαντάζει πολύ δύσκολο. Δίπλα του είναι πρώτα οι γονείς του, ο δάσκαλος αλλά και οι φίλοι και συμμαθητές που το υποστηρίζουν και το ενθαρρύνουν.

    Η ευφάνταστη εικονογράφηση έγινε από τη Λίλα Καλογερή και καταφέρνει με μαγικό τρόπο, να μας μεταφέρει σε φανταστικούς κόσμους. Χρησιμοποιεί άλλοτε χαρούμενα χρώματα και άλλοτε απόλυτο σκοτάδι, δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, αποτυπώνει τις σκηνές του βιβλίου από διαφορετική οπτική γωνία κάθε φορά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο που με τρόπο απλό και κατανοητό προτείνει λύση στο άγχος που βιώνουν πολλά παιδιά καθημερινά στο σχολείο.

    Διαβάστε το Book Secret από τον Βασίλη Κουτσιαρή εδώ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα φανταστικά μου ταξίδια
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
    Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
    Εκδόσεις: Μίνωας, Μάιος 2019
    Επιμέλεια: Αθηνά Λυρώνη
    Ατελιέ: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 21 Χ 30
    ISBN: 978-618-02-1277-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular