More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα χρήματα - τι είναι; της Μαρίζας Ντεκάστρο (εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης)

    Τα χρήματα – τι είναι; της Μαρίζας Ντεκάστρο (εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-8) – Βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    «Η σχέση των παιδιών με τα χρήματα είναι από νωρίς πολύ μαγική. Πραγματικά νομίζουν ότι υπάρχουν παντού και μπορούμε να τα έχουμε όποτε το επιθυμούμε. Όταν ήμουνα μικρή, ο μπαμπάς μου, για να ξεμπερδεύει με τα θέλω και τις απαιτήσεις μου, μού είχε πει ότι τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα! Δεν το ξέχασα ποτέ. Το έλεγα στα παιδιά μου, το λέω σε όλα τα παιδιά. Το μικρό μυστικό λοιπόν είναι πώς θα καταλάβουν από μικρά ότι για να ικανοποιηθούν τα «θέλω» μας υπάρχουν προϋποθέσεις. Έτσι σκέφτηκα να γράψω το βιβλίο…»
    Μαρίζα Ντεκάστρο

    Μετά τα βιβλία Πού κρύβονται τα δικαιώματα; (Μεταίχμιο, 2019, Χρυσή Λίστα ELNIPLEX 2020) και Τι είναι δημοκρατία; (Μεταίχμιο, 2021) η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο εμπλουτίζει τη σειρά πολιτικής και κοινωνικής αγωγής για μικρά παιδιά με ένα νέα βιβλίο γνώσεων το οποίο αφορά στην οικονομία και το χρήμα.

    Στο πρώτο σαλόνι του βιβλίου εξελίσσεται σε ένα κατάστημα παιχνιδιών ένας οικείος διάλογος μεταξύ μιας μητέρας κι ενός μικρού αγοριού, Το αγόρι «Θέλει, θέλει, θέλει» και η μητέρα εξηγεί ότι δεν έχει άλλα χρήματα να ξοδέψει κι ότι φυσικά δε φυτρώνουν πουθενά λεφτόδεντρα, όπως πολύ θα ήθελε ο γιος της. Ο νεαρός, ο οποίος φυσικά δεν καταθέτει έτσι εύκολα τα όπλα, απαιτεί να πληρώσουν με την πιστωτική τους κάρτα και κατά συνέπεια η μητέρα καλείται να εξηγήσει τη χρήση της. Στη συνέχεια η κουβέντα στρέφεται στην ανταλλακτική οικονομία και στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στη δημιουργία και τη χρήση των νομισμάτων. Η τράπεζα και ο ρόλος της δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από ένα τέτοιο βιβλίο, όπως και η χρήση του ευρώ. Κι όταν οι βασικές πληροφορίες έχουν δοθεί, η συζήτηση ολοκληρώνεται με τη σημασία του οικογενειακού οικονομικού προγραμματισμού και το χαρτζιλίκι.

    Τελικά, τι είναι τα χρήματα; Το βιβλίο, όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, δίνει όλες τις σημαντικές απαντήσεις που χρειάζεται ένα παιδί προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας για να καταλάβει τον ρόλο των χρημάτων στη ζωή μας. Η χρήση του διαλόγου μεταξύ ενήλικα και παιδιού αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο ώστε να αποφευχθεί ένας μονότονος και προφανώς λιγότερο ενδιαφέρον μονόλογος  Οι πληροφορίες δίνονται με σαφήνεια, απλότητα και λιτότητα ενώ δεν λείπει και η προστιθέμενη αξία σχετικά με τη διαχρονική χρήση του χρήματος, τη νομισματολογία και την αισθητική, πολιτισμική και ιστορική τους αξία.

    Ο Φίλιππος Φωτιάδης εξάλλου, με το γνωστό κι αναγνωρίσιμο ύφος του δίνει ζωντάνια και μια χιουμοριστική πνοή στο βιβλίο. Τα εσώφυλλα του βιβλίου προσφέρονται για ένα ωραίο παιχνίδι παρατηρητικότητας! Μιλώντας ο ίδιος στο ELNIPLEX επισημαίνει δύο στοιχεία της εικονογράφησης που αξίζουν την προσοχή μας. Στο πρώτο σαλόνι του βιβλίου «αντικρούει» τα λεγόμενα της μητέρας η οποία δηλώνει με έμφαση στο παιδί της ότι δε φυτρώνει κανένα λεφτόδεντρο στο πορτοφόλι της, ζωγραφίζοντας ένα λεφτόδεντρο να ξεπετάγεται από μέσα. Στο δεύτερο σαλόνι του βιβλίου εμφανίζεται ένα ανθρωπόμορφο κεφάλι κτιρίου που υποτίθεται ότι είναι η τράπεζα η οποία πληρώνει με την πιστωτική κάρτα. Η ταμίας χαμογελά αλλά με το χέρι της ετοιμάζεται να πατήσει το κουμπί κινδύνου που φαίνεται αχνά κάτω από το τραπέζι, σαν να σκέφτεται τι είναι πάλι τούτο;

    Όσον αφορά στη συνεργασία του με τη Μαρίζα Ντεκάστρο ο Φίλιππος Φωτιάδης επισημαίνει:

    “Το θέμα του βιβλίου ήταν σχετικά δύσκολο τόσο επειδή δεν έχω και πολύ καλή σχέση με το χρήμα, όσο και γιατί όλα τα τεχνικά θέματα δεν προσφέρονται για ενδιαφέρουσες εικόνες. Πόσα νομίσματα να σχεδιάσει κανείς άλλωστε; Αλλά πιστεύω, για τα δεδομένα το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό. Η Μαρίζα Ντεκάστρο εξάλλου, ήταν ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις μου”.

    Το εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο γνώσεων για γονείς και εκπαιδευτικούς Τα χρήματα – τι είναι; Κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Για αναγνώστες από 4-5 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Το βιβλίο δίνει όλες τις σημαντικές απαντήσεις που χρειάζεται ένα παιδί προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας για να καταλάβει τον ρόλο των χρημάτων στη ζωή μας. Η χρήση του διαλόγου μεταξύ ενήλικα και παιδιού αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο ώστε να αποφευχθεί ένας μονότονος και προφανώς λιγότερο ενδιαφέρον μονόλογος  Οι πληροφορίες δίνονται με σαφήνεια, απλότητα και λιτότητα ενώ δεν λείπει και η προστιθέμενη αξία σχετικά με τη διαχρονική χρήση του χρήματος, τη νομισματολογία και την αισθητική, πολιτισμική και ιστορική τους αξία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Abba – Money, Money, Money (Official Music Video)

    Money – Pink Floyd HD (Studio Version)

    ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ-ΤΑ ΛΕΦΤΑ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα χρήματα – τι είναι;
    Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
    Εικονογράφος: Φίλιππος Φωτιάδης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2021
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 20 X 20
    ISBN: 978-618-03-2629-1

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular