More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Τα audiobooks ασκούν μεγαλύτερη επίδραση από τις οθόνες

    Τα audiobooks ασκούν μεγαλύτερη επίδραση από τις οθόνες

    Νέα έρευνα του UCL (University College London) και της εταιρίας ακουστικών εφαρμογών Audible δείχνει ότι η ακρόαση audiobooks προκαλεί πιο έντονες σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις απ ό,τι η παρακολούθηση ταινιών στην τηλεόραση ή αλλού.

    Οι ψυχολόγοι που πραγματοποίησαν την έρευνα εξέτασαν σκηνές από γνωστές ιστορίες εγκλημάτων, sci-fi, δράσης και άλλων κλασικών ειδών σε 102 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών για να μετρήσουν τις φυσιολογικές επιπτώσεις από ακουστικά και οπτικά μέσα αφήγησης.

    Τα audiobooks που επιλέχθηκαν για τη μελέτη περιλάμβαναν το Game of Thrones, Το Κορίτσι του Τρένου, τη Σιωπή των αμνών, το Περηφάνια και προκατάληψη της Τζέιν Όστεν και τις Μεγάλες Προσδοκίες του Τσαρλς Ντίκενς.

    Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ακρόαση των ηχητικών βιβλίων (audiobooks) αυξάνει τον συναισθηματικό αντίκτυπο των ιστοριών σε σχέση με την παρακολούθησή τους σε μια οθόνη.

    Ο Δρ Joseph Devlin δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι η ακρόαση των ηχητικών βιβλίων παράγουν μια ισχυρότερη συναισθηματική αντίδραση στο περιεχόμενο από το να το παρακολουθεί κανείς σε οθόνη, αλλά όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν μετά την άσκηση υπέθεσαν ότι είχαν εμπλακεί λιγότερο.

    Η μελέτη του UCL μετρούσε τον καρδιακό παλμό, τη θερμοκρασία του σώματος και την αγωγιμότητα του δέρματος καθώς το άτομο άκουγε τα audiobooks σε σύγκριση με την παρακολούθηση σκηνών από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες που επιλέχθηκαν για την ομοιότητά τους στη συναισθηματική ένταση, το συγκριτικό μήκος και την αφήγηση.

    Τα ευρήματα ήταν συνεπή μεταξύ διαφορετικών ιστοριών, ηλικιών συμμετεχόντων και δημογραφικών στοιχείων και έδειξαν ότι τα ηχητικά βιβλία παρήγαγαν πιο σταθερά πρότυπα φυσιολογικής αλλαγής από ο,τι η παρακολούθηση ταινιών.

    Ο αντίκτυπος που μπορούν να έχουν οι ισχυρές εμπειρίες ακρόασης στις καρδιές και τα μυαλά είναι προφανής. Η έρευνα θα δημοσιευθεί προσεχώς σε επιστημονικά περιοδικά και θα αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular