More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤζι-τζιμιτζιχοτζιριά, της Στέλλας Μιχαηλίδου (εικ.: Νίκος Κουμαριάς)

    Τζι-τζιμιτζιχοτζιριά, της Στέλλας Μιχαηλίδου (εικ.: Νίκος Κουμαριάς)

    tzitzimitzicover

    Γράφει η Καίτη Παρασκευά

    “Ο τζίτζιρας ο μίτζιρας ο τζιτζιμιτζιχότζιρας, ανέβηκε στη τζιτζιριά στη μιτζιριά στη τζιτζιμιτζιχοτζιριά, να κόψει τζίτζιρα μίτζιρα τζιτζιμιτζιχότζιρα.”
    Για αρχή όπως καταλαβαίνετε, προτείνουμε γλωσσοδέτη. Έτσι για να μπαίνουμε στο κλίμα! Και τώρα είμαστε έτοιμοι να “τρυπώσουμε” στην “Τζι-τζιμιτζιχοτζιριά” της Στέλλας Μιχαηλίδου.
    Εφτά σκηνές, η κάθε μία ξεχωριστή, σε ένα έργο με τζιτζίκια, μυρμήγκια και πεταλούδες. Ένα έργο που μας μιλάει για το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας στη διαφορετικότητα:
    Τι μπορεί να θέλει Ο ΡΑΜ-ΠΙΜ στο μονοθέσιο σχολείο της μυρμηγκούπολης; Ποιον θέλουν να βάλουν φυλακή τρεις φορές ισόβια η κα Ούργκα, ο κύριος Ανώνυμος και ο κύριος Ευέξαπτος;
    Είναι αλήθεια ότι απαγορεύεται αυστηρά να τρως το βράδυ μουσακά, να ‘χεις χωρίστρα αριστερά και ατημέλητα μαλλιά;
    Μπορεί μια πεταλούδα να ερωτευτεί ένα μυρμήγκι;
    Ένα έργο διαφορετικό, που μας μιλάει για την ευαισθησία απέναντι στην ομορφιά, για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης.
    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο elniplex η Στέλλα Μιχαηλίδου είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις σκέψεις της γι αυτό το βιβλίο:
    «Κάτω- κάτω οι διαφορές ζήτω η ομοιότης κάτω -κάτω οι διαφορές ζήτω η μυρμηγκότης. Ίδιες σκέψεις, ίδιους στόχους, ίδιες ηθικές αρχές. Επικίνδυνες είναι οι διαφορές. Κάθε ξένος είν’ εχθρός μας, τιμωρείται αυστηρά. Δεν σηκώνουμε καμία διαφορά» Χιούμορ, ρυθμός, θεατρικότητα, αλλά και πολλά επίκαιρα μηνύματα, έτσι;
    – Δυστυχώς πολύ επίκαιρα. Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την «Τζιτζιμιτζιχοτσιριά» ένα έργο για την διαφορετικότητα, την αντιμετώπισή της από την κοινωνία, το φόβο και την πόλωση που προκαλεί. Φοβόμαστε κάθε τι διαφορετικό κι αυτός ο φόβος μας κάνει επικίνδυνους. Δεν θυμάμαι πως ακριβώς λέγεται κάτι για το δάσος: «Αν όλα τα δέντρα ήταν ίδια το δάσος θα ήταν ένας τόπος πληκτικός». Όλοι γνωρίζουμε πως οι διαφορές διεγείρουν την σκέψη μας και μας διευρύνουν. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Ψάχνουμε όμως ένα λόγο για να δικαιολογήσουμε την τάση μας για κυριαρχία, παράλογες αποδείξεις για το ότι δικαιούμαστε κάτι παραπάνω, είμαστε οι εκλεκτοί κλπ. Εφαρμόζουμε το Οργουελικό: «Όλα τα ζώα είναι ίσα. Απλώς κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα». Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις μεγάλες κοινωνικές ομάδες, μετανάστες, έγχρωμους κλπ αλλά και μέσα στις πιο στενές μας σχέσεις, στο σχολείο και την οικογένεια (Στέλλα Μιχαηλίδου, elniplex 2014)

    Το βιβλίο το συνοδεύει ένα υπέροχο cd με μουσική από την πρώτη παράσταση του έργου που ανέβηκε από την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” τον Σεπτέμβριο του 2005.  Οι στίχοι είναι της Στέλλας Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τον Τάκη Σιμώτα και η μουσική του Κώστα Βόμβολου και του Μιχάλη Σιγανίδη. Και για να πάρετε μια γεύση δείτε εδώ και εδώ μπορείτε να απολαύσετε στιγμές από την παρουσίαση του βιβλίου

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τζι-τζιμιτζιχοτζιριά
    Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου
    Εικονογράφηση: Νίκος Κουμαριάς
    Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός
    ISBN: 978-960-8259-26-3

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular