More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΤικ και Τέλα: Τα γενέθλια, των Καμίλα Ριντ και Άξελ Σέφλερ

    Τικ και Τέλα: Τα γενέθλια, των Καμίλα Ριντ και Άξελ Σέφλερ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 10μ+ (target 15μ-3) – Picture book για μικρά παιδιά

    “Είναι υποκειμενικό τι θεωρείται καλό βιβλίο. Για παράδειγμα τα βιβλία με ήρωες τον Τικ και Τέλα έχουν θέματα παρμένα από τη καθημερινότητα ενός δίχρονου παιδιού. Το παιδί μπορεί να σχετιστεί με τις εμπειρίες των ηρώων. Αυτό στηρίζεται στην ικανότητα του συγγραφέα. Το χιούμορ είναι πολύ σημαντικό κατά την άποψη μου. Επίσης είναι σημαντικό να είναι η ιστορία ενδιαφέρουσα και να σου κινεί την περιέργεια. Η γλώσσα του κειμένου, επίσης. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχία ενός βιβλίου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Καλό κείμενο, καλές εικόνες φτιάχνουν ένα καλό βιβλίο”.
    Συνέντευξη Άξελ Σέφλερ στο ELNIPLEX

    Η Τέλα έχει τα γενέθλιά της σήμερα. Το κουδούνι χτυπά. Είναι ο τικ. Της έφερε ένα υπέροχο δώρο. Παίζουν με τα παιχνίδια μαζί. Ύστερα παίζουν διάφορα κινητικά παιχνίδια όπως μουσικά αγάλματα, μπαλόνια στον αέρα, η ουρά του δεινοσαύρου. Τρώνε διάφορα σκανκ, αλλά όταν έρχεται η ώρα της τούρτας-εκπληξη, ο άτυχος Τικ τρώει μια μεγαλοπρεπή τούμπα και η τούρτα καταλήγει στο κεφάλι της Τέλα. Απαρηγόρητος ο μεν, στεναχωρημένη η δε, όμως κανείς τους δεν έχει πει την τελευταία του λέξη σε αυτά τα γενέθλια που θα εορταστούν όπως τους αξίζει!

    Απλότητα, καθημερινές στιγμές, οικείες στα παιδιά 1-3 ετών, χιούμορ και ένα κλασικό σχήμα χαρά-εμπόδιο-εύρεση λύσης-ευτυχές τέλος λειτουργεί άκρως απολαυστικά για τον μικρό αναγνώστη. Ένα σχήμα που κρύβει τις αξίες, τα μηνύματα όπως έχουμε λανθασμένα κατά τη γνώμη μου συνηθίσει να λέμε∙ έκφραση συναισθημάτων και όχι συμπίεσή τους (ο Τικ και η Τέλα κλαίνε όταν συμβαίνει το ατύχημα με την τούρτα), άρνηση αποδοχής της δυσκολίας/εμποδίου ως ανασχετικού παράγοντα επανεύρεσης της χαράς, ενεργός συμμετοχή διόρθωσης του λάθους/ατυχίας, μη επίρριψη ευθυνών του Χ στον Ψ, συνεργασία, εκ νέου αναζήτηση της χαράς. Κι αν θέλετε και πιο πίσω, οι δυο φίλοι διασκεδάζουν με όμορφα κινητικά παιχνίδια γενεθλίων και όχι με… τεχνολογικές μοντερνιές.

    Τα οπτικά ερεθίσματα που δίνει ο Σέφλερ (και με αυτό το βιβλίο) είναι εξαιρετικά ισορροπημένα, τόσο όσο όπως λέμε. Πλάι στις μορφές των Τικ και Τέλα που δεσπόζουν, βλέπουμε πολλά απλά, καθημερινά αντικείμενα, έντονες αντιθέσεις που φωτίζουν το προσκήνιο, ενώ ο εικονογράφος επιλέγει το λευκό φόντο όταν θέλει να εστιάσουμε στις ενέργειες του Τικ και της Τέλα, δίχως να ξεφεύγουμε σε άλλες λεπτομέρειες. Αυτή η διπλή προσέγγιση του Σέφλερ είναι αυτή που επιτυγχάνει την προαναφερθείσα ισορροπία. Να σημειώσω τέλος, τις μεγάλες δυνατότητες προέκτασης που αφήνει η ιστορία, δια χειρός Καμίλα Ριντ, στον ενήλικα αναγνώστη. Δεν είναι ένα κείμενο που το διαβάζεις ξερά. Το διανθίζεις και με βάση τις εικόνες του Σέφλερ αλλά και εκμεταλλευόμενος-η τα εσκεμμένα περιθώρια που αφήνει η συγγραφέας. Στο τέλος ας πούμε το τραγούδι των γενεθλίων δεν αναφέρεται και είναι η ευκαιρία του ενήλικα αναγνώστη να το τοποθετήσει ως μια έξτρα διαδραστική επέκταση που είναι μάλιστα και φινάλε της ιστορίας.

    Επιμένω στη μεγάλη σημασία καλών βιβλίων σε αυτήν την ηλικία γιατί τη θεωρώ θεμελιώδη στη διαμόρφωση και μια καλής σχέσης με το βιβλίο αλλά και στη δόμηση υψηλού αισθητικά κριτηρίου.

    Ο Τικ και η Τέλα είναι από τις κορυφαίες σειρές του είδους.

    Για αναγνώστες από 10 μηνών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Απλότητα, καθημερινές στιγμές, οικείες στα παιδιά 1-3 ετών, χιούμορ και ένα κλασικό σχήμα χαρά-εμπόδιο-εύρεση λύσης-ευτυχές τέλος λειτουργεί άκρως απολαυστικά για τον μικρό αναγνώστη. Τα οπτικά ερεθίσματα που δίνει ο Σέφλερ (και με αυτό το βιβλίο) είναι εξαιρετικά ισορροπημένα, τόσο όσο όπως λέμε. Πλάι στις μορφές των Τικ και Τέλα που δεσπόζουν, βλέπουμε πολλά απλά, καθημερινά αντικείμενα, έντονες αντιθέσεις που φωτίζουν το προσκήνιο

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Pat und Patachon- Eric Frantzen Chor & Orchester

    Steptoe and son theme tune-Ron Grainer

    4 roses pour Marie- P. Comelade

    Stevie Wonder – Happy Birthday

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τικ και Τέλα: Τα γενέθλια
    Τίτλος πρωτοτύπου: Pip and Posy: The birthday party
    Συγγραφέας: Camilla Reid
    Εικονογράφος: Axel Scheffler
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-572-422-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular