More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΤι τρέχει με τον θείο Θέμο;, της Ελένης Γεωργοστάθη

    Τι τρέχει με τον θείο Θέμο;, της Ελένης Γεωργοστάθη

    “Όλα ξεκίνησαν όταν ο θείος Θέμος άρχισε να κοιτάζει σαν χαμένος τον ουρανό. Όχι μια και δυο φορές· κάθε μέρα. Ξάπλωνε σε μια πολυθρόνα στον κήπο μας, δάγκωνε αφηρημένα το καλαμάκι του αναψυκτικού του, κάνοντας πού και πού μπουρμπουλήθρες στο ποτήρι, και μετά στραβολαιμιαζόταν ώρες ολόκληρες σαν χαλασμένο τηλεσκόπιο.”

    Έτσι ξεκινά η ιστορία του θείου Θέμου. Και κάπως έτσι από την πρώτη παράγραφο τρυπώνουμε στο κουτί των ερωτημάτων το οποίο έχει ανοίξει ο τίτλος του βιβλίου από το εξώφυλλο και στο οποίο μας κλείνει μέσα αυτή η παράγραφος. Τι συμβαίνει στον θείο Θέμο; Του μιλάνε, δεν απαντάει, κοιτάζει τον ουρανό χωρίς να γυρίζει να ρίξει ματιά γύρω του, κοιτάζει μέχρι και ταινία με την Μπάρμπι στην τηλεόραση την οποία απεχθάνεται και ύστερα μάλιστα δεν θυμάται ότι την έβλεπε. Να έχει πάθει αυτήν την αμνησία με το παράξενο όνομα που είχε πάθει και η γιαγιά;

    Ο θείος Θέμος είναι γιατρός, οφθαλμίατρος, χειρίζεται μηχανήματα, όλα καλά τα κάνει στο ιατρείο του. Αλλά τις περισσότερες ώρες είναι ανόρεχτος, βαριεστημένος, απορροφημένος σε έναν δικό του παράξενο κόσμο. Να τον έχουν αρπάξει εξωγήινοι και να του έχουν κάνει “μετακόμιση μυαλού”; λέει ο αδερφός της αφηγήτριας Ζωής. Το πράγμα έγινε ακόμα πιο μυστήριο όταν τον πέτυχαν να βλέπει στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ για τα βυζαντινά κάστρα, κάτι το οποίο βαριόταν απίστευτα ο θείος, όταν τον είδαν να αναστατώνεται από ένα τηλεφώνημα, όταν τον είδαν να μπαίνει σε ένα μυστηριώδες κόκκινο αυτοκίνητο. Ε, δεν πάει άλλο. Τα τρία αδέρφια, η Ζωή, ο Μάνος και η Μάγδα αποφασίζουν να τον παρακολουθήσουν. Κι όταν θα γνωρίσουν την όμορφη, πολύ ψηλή, πολύ ξανθιά και πολύ γαλανομάτα, σκέτη Μπάρμπι, κοπέλα από την Ολλανδία, τον Σωκράτη, τον Θάνο, τον Μιχάλη και τον κύριο Χαρίδημο με το πονηρό βλέμμα, ε τότε ποιος τους κρατάει να μην πάνε στο μεσαιωνικό κάστρο όπου μια κλοπή και ένας θησαυρός μπερδεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

    Μια δροσερή, ευχάριστη, καλοδομημένη περιπέτεια, με αρκετό χιούμορ και δόσεις μυστηρίου που παίζει με τις στερεοτυπικές πρώτες μας εντυπώσεις από τους άλλους, την αναζήτηση της αλήθειας πέρα από τις απλές ενδείξεις ή συμπτώσεις, την αρχαιολογική σκαπάνη και τα μαγικά της μονοπάτια και ασφαλώς τον έρωτα -μην τον ξεχνάς αυτόν, είναι κλειδί- ως ανώτερη δύναμη αποδιοργάνωσης και αναδιοργάνωσης. Περιπέτεια για παιδιά 8-11 ετών που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και υπόσχεται μικρούς ντετέκτιβ, έστω κάποιες φορές και από… τύχη!

    Οι γκριζόμαυρες εικόνες είναι της Λέλας Στρούτση.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τι τρέχει με τον θείο Θέμο;
    Σειρά: Λωτός (9-11 ετών)
    Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
    Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
    Μακέτα εξωφύλλου: Νέλλυ Βασιλείου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Απρίλιος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Κυριακή Κάσση
    Σελιδοποίηση: Μερσίνα Λαδοπούλου
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN:
    978-618-01-2608-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular