More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας, της Εύης Τσιτιρίδου Χριστοφορίδου (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας, της Εύης Τσιτιρίδου Χριστοφορίδου (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Με οδηγό το Νικηφόρο, έναν σύγχρονο μικρό περιηγητή, οι μικροί αναγνώστες θα κάνουν ένα ταξίδι μέχρι τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και θα ανακαλύψουν όλα τα μυστικά της Μεγάλης Εκκλησιάς από το Α μέχρι τι Ω! Μέσα από ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις, θρύλους, δημοτικά και σύγχρονα τραγούδια και αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα. Στο εσώφυλλο του βιβλίου ένας χάρτης με με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ας αρχίσει το ταξίδι λιοπόν για τη Μεγάλη Πόλη που μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Υπήρχαν πολλοί διάσημοι περιηγητές που έμειναν στην ιστορία όπως ο Ηρόδοτος, ο Στράβων, ο Μάρκο Πόλο, ο Λόρδος Βύρων, η Εβλιά Τσελεμπή και πολλοί άλλοι. Οι περιηγητές ήταν άνθρωποι που ταξίδευαν παντός καιρού, με κάθε μέσο, αψηφώντας κάθε κίνδυνο να εξερευνήσουν άλλες χώρες, άλλους λαούς, διαφορετικούς τρόπους ζωής από το δικό τους. Κρατούσαν σημειώσεις σ’ ένα ημερολόγιο για τη διαδρομή που έκαναν και τους άρεσε να συνομιλούν με ανθρώπους, να καταγράφουν τις ιστορίες τους και να μαθαίνουν καινούργια πράγματα.

    Το παιδί αναγνώστης καλείται να γίνει περιηγητής του σήμερα και να οργανώσει το δικό του ταξίδι σ’ ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία, την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Με παχνίδια, ζωγραφική, χειροτεχνίες, κατασκευές, γλωσσοδέτες, γρίφους, ακροστοιχίδες, θεατρικό παιχνίδι το παιδί μαθαίνει πληροφορίες για την Αγία Σοφία με παιγνιώδη τρόπο. Το αλφαβητάρι ξεκινά με το γράμμα – φωνούλα Α, όπως Αρχιτέκτονες, ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος, διάσημοι αρχιτέκτονες που μέσα σε πέντε χρόνια, από το 532 μέχρι το 537, έκτισαν τη θαυμαστή εκκλησιά που λέγεται Αγία Σοφία και είναι αφιερωμένη στη σοφία του θεού.Συνεχίζει με το γράμμα Β, όπως η Βυζαντινή αυτοκρατορία στην Κωνσταντινούπολη που είχε διάρκεια ζωής πάνω από χίλια εκατό χρόνια και η Αγία Σοφία συνδέθηκε αναπόσπαστα μαζί της. Γίνεται αναφορά στο παραδοσιακό τραγούδι που μιλάει για τον Κωνσταντή, ένα φίλο του Νικηφόρου από το δίσκο “Τ’ αηδόνια της Ανατολής” και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Ακολουθεί το γράμμα Γ όπως Γεώργιος Βιζυηνός, ο ποιητής και πεζογράφος, με καταγωγή από τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, που άκουγε από μικρός να διηγούνται οι μεγαλύτεροι για το κτίσιμο της Αγίας Σοφίας και το θρύλο για το σχέδιο της εκκλησιάς. Σε κάθε γράμμα δίνεται η ευκαιρία στα παιιδά να έρθουν σε επαφή με πληθος πληροφοριών για την Αγία Σοφία, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να περάσουν δημιουργικά τον ελέυθερο τους χρόνο.

    Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ένα γλωσσάρι με τις δύσκολες έννοιες για την καλύτερη κατανόηση τους από τα παιδιά και οι λύσεις για τους γρίφους και τις ασκήσεις γνώσεων.

    Η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου Χριστοφορίδου, μετά τα βιβλίο της “Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια”(2014) και τη “Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη” (2012) που βραβεύτηκε ως καλύτερο βιβλίο γνώσεων από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλιου, μας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο γνώσεων “Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας”.

    Εδώ όπου η ιστορία γίνεται διαδραστικό παιχνίδι ρόλων και εκμάθησης μέσα από ευφάνταστες δραστηριότητες που ακονίζουν το μυαλό και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο. Στο τέλος του βιβλίου τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν ποιά γράμματα λείπουν από την αλφαβήτα του βιβλίου και να βρουν πως μπορούν να τα συνδέσουν με το θέμα της Αγίας Σοφίας και να στείλουν τις ιδέες τους στις εκδόσεις Σαϊτης. Ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο-βοήθημα για γονείς, δασκάλους, εμψυχωτές μουσειακής αγωγής και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, κατηχητές.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας
    Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου
    Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Εκδόσεις: Σαϊτη, 2017
    Διόρθωση: Βασιλική Μαύρου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 28  Χ 21
    ISBN: 978-960-487-312-8
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular