More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Πράσινο, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ. Κατερίνα Βερούτσου)

    Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Πράσινο, της Μαρίας Αγγελίδου (εικ. Κατερίνα Βερούτσου)

    Μετά το Κόκκινο, το Χρυσό, το Μαύρο και το Άσπρο, η εξαίρετη συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου βαδίζει προς την ολοκλήρωση μιας κορυφαίας σειράς ιστορίας για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου με προτελευταία στάση το Πράσινο. Μια σειρά βιβλίων που δεν γοητεύει μόνο με την δομή που επιλέχθηκε να έχει και το ιδιαίτερο κριτήριο (χρώματα) με το οποίο ταξινόμησε τα ιστορικά γεγονότα και την ατμόσφαιρα μιας δύσβατης για τα παιδιά περιόδου, όπως το Βυζάντιο, αλλά κυρίως με τον τρόπο γραφής και απόδοσης των γεγονότων από την συγγραφέα, έναν τρόπο που δεν θυσίασε την επιστημονική ακρίβεια και την ιστορική αλήθεια στο όνομα της όποιας εμπορικότητας, ούτε όμως και την σαφή πεποίθηση ότι λέμε ιστορία σε παιδιά, άρα δεν τα φυλακίζουμε στην σοβαροφάνεια και τον ακαδημαϊσμό.

    Στο Πράσινο γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Ιστορία δεν εγκλωβίζεται σε μία γεωγραφική περιοχή επειδή εσύ αποφάσισες να μιλήσεις γι’ αυτήν, αλλά το ήδη πλατύ Βυζάντιο απλώνεται ως την Κίνα και το Ιράκ.

    Πάνω απ’ όλα η Μαρία Αγγελίδου επέλεξε να αφηγείται και όχι να διδάσκει. Κι όταν αφηγείσαι καλά, διδάσκεις καλύτερα, γιατί έχεις καταφέρει να φέρεις μπροστά στο βλέμμα ιστορικά γεγονότα έχοντας τινάξει από πάνω τους την ρετσινιά της σχολικής βαρεμάρας.

    Στο Πράσινο, η Στάση του Νίκα, η μεγάλη εξέγερση του Βυζαντίου γίνεται ένας “Θόρυβος χρωμάτων” όπου Γαλάζιοι και Πράσινοι -κυρίως- έκαψαν τη μισή Πόλη με αφορμή… τις ιπποδρομίες και στο βάθος τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία, με 30 χιλιάδες νεκρούς σε μία μόνο μέρα.

    Στο Πράσινο, ο Δρόμος του Μεταξιού ξεκινά από την μαγική ύπαρξη του μεταξοσκώληκα μέσα στο πράσινο για πενήντα μέρες, περνά από τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Κίνας και των γειτόνων της για να φτάσει μέσω κλοπής στο Βυζάντιο επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού ο οποίος είχε λυσσάξει να μάθει τα μυστικά του μεταξιού.

    Στο Πράσινο, ο Οίκος της Σοφίας (βιβλιοθήκη), μια θαυμαστή κοινότητα που ίδρυσαν ο Χαρούν Αλ Ρασίντ και ο Αλ Μαμούν, που ήταν έτοιμος να δώσει όλο του το βασίλειο για ένα βιβλίο, γίνεται το λάβαρο μιας εβδομάδας και η Βαγδάτη αστράφτει γιατί ήταν τόπος πολιτισμού τότε, ενώ έκανε και τον πόλεμό της με τον στρατό του Βυζαντίου και τους ζήτησε ως αντάλλαγμα βιβλία.

    Στο Πράσινο, η μάχη του Ματζικέρτ γίνεται Το Άλογο με τη δεμένη ουρά. Μια μάχη για την οποία ξέρουμε ελάχιστα κι αυτά μπερδεμένα, μια μάχη παράξενη και ακαταλαβίστικη, εκεί όπου ο βασιλέας των Ρωμαίων Ρωμανός Διογένης πιάστηκε από τους εχθρούς κι εκείνοι δεν ήξεραν ποιος είναι, εκεί όπου ο νικητής σταματά και δεν προελαύνει άλλο, εκεί όπου οι δυτική Ασία και η Ευρώπη άρχισε να γνωρίζει τους Σελτζούκους, που ήξεραν και είχαν λόγο να δέσουν τις ουρές των αλόγων τους, όπως ο αρχηγός τους, ο Αλπ Αρσλάν.

    Με το Πράσινο να στεφανώνει βασιλικά όλες τις ιστορίες, ένα σπουδαίο ταξίδι στην ελπίδα και τον φόβο, στον παράξενο και δυσνόητο κάποιες φορές κόσμο του Βυζαντίου που μέσα στα βιβλία αυτής της σειράς γίνεται απολαυστικό. Πραγματικά απολαυστικό και όχι να ‘χαμε να γράφαμε.

    Με την σπουδαία εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου που ξεχνά διαγράμματα, αριθμούς και βαρετούς χάρτες και ανασηκώνει τον βυζαντινό κόσμο ενδιαφέροντα εμπρός μας.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο. Για ακόμα μία φορά, προτείνεται.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Πράσινο
    Διαβάστε: Απόσπασμα
    Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2019
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-1266-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular