More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχέςΧειμώναςΤο γάντι: η έννοια του μοτίβου

    Το γάντι: η έννοια του μοτίβου

    Με τις παλάμες μας φτιάξαμε τα δικά μας γάντια. Με μια μικρή διαφορά όμως: συμφωνήσαμε ότι όπως θα φτιάχναμε το ένα, ακριβώς έτσι να κάναμε και το άλλο.  Θελήσαμε να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα μοτίβο, ένα καθαρά προσωπικό σχέδιο το οποίο θα τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας των παιδιών ήταν εκπληκτικά. Τα 13 από τα 18 παρόντα την ημέρα εκείνη παιδιά κατόρθωσαν να κάνουν ένα πραγματικά ακριβέστατο μοτίβο ενώ και τα υπόλοιπα 5 παιδιά κινήθηκαν πολύ κοντά στην έννοια του μοτίβου γεγονός που φανερώνει πως την κατανόησαν.

    Τα κόψαμε και κατόπιν τα πλαστικοποιήσαμε. Ο λόγος ήταν για να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε και να παίζουμε. Αυτή τη φορά ήρθαν οι μαθηματικές έννοιες κοντά μας. Χωριστήκαμε σε ζευγάρι και προσπαθούσαμε από έναν σωρό γαντιών να δημιουργήσουμε όσο περισσότερα σωστά ζευγάρια μπορούσαμε. Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό και ανέδειξε 2 “γαντοπρωταθλητές”: τη Χριστίνα Π. στα κορίτσια, τον Αντώνη στα αγόρια και το σύνολο. Η διασκέδαση κοντά στη γνώση.

    Με τις παλάμες μας φτιάχνουμε τα δικά μας γάντια. Περίγραμμα παλάμης και το σχήμα του γαντιού μας είναι έτοιμο. Με μια μικρή διαφορά όμως: συμφωνούμε ότι όπως θα φτιάχναμε το ένα, ακριβώς έτσι να κάναμε και το άλλο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα μοτίβο, ένα καθαρά προσωπικό σχέδιο το οποίο θα τηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και στα δύο γάντια.

    Τα περισσότερα παιδιά το επιτυγχάνουν και όσα δεν το επιτύχουν, το προσεγγίζουν αρκετά, γεγονός που φανερώνει ότι το κατανόησαν ως σκέψη.

    gantiamotivo3 gantiamotivo

    Στο τέλος τα πλαστικοποιούμε για να τα καταστήσουμε ανθεκτικά στα παιχνίδια που θα παίξουμε. Οι μαθηματικές έννοιες μας κλείνουν το μάτι. Χωριζόμαστε σε ζευγάρια και προσπαθούμε από το σωρό των γαντιών να δημιουργήσουμε όσο περισσότερα σωστά ζευγάρια μπορούμε. Και είναι μόνο η αρχή των παιχνιδιών…
    gantiamotivo2

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular