More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο κοριτσάκι με τα σπίρτα, με εικόνες της Σβέτα Πατσόφσκα (επανέκδοση, μετ.:...

    Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, με εικόνες της Σβέτα Πατσόφσκα (επανέκδοση, μετ.: Δήμητρα Σίμου)

    Η ιστορία του Den Lille Pige med Svovlstikkerne, της περίφημης ιστορίας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα είναι γνωστή παγκοσμίως, πολυπαιγμένη, πολυδιασκευασμένη, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1845 και έχει μεταφερθεί σε κινηματογράφο, θέατρο, animation και άλλες δημιουργίες. Πηγή της ιστορίας φέρεται να είναι είτε η ξυλογραφία του Δανού Johan Thomas Lundbye (1843) που απεικονίζει ένα φτωχό παιδί να πουλάει σπίρτα είτε το ταξίδι του Άντερσεν στην Μπρατισλάβα το 1841, όπου έγινε μάρτυρας της ολοσχερούς καταστροφής από πυρκαγιά της πόλης Ντέβιν και των μανάδων που έψαχναν για τα χαμένα τους παιδιά.

    Το μικρό κορίτσι του Χ. Κ. Άντερσεν βρίσκει το σκληρό τέλος που γνωρίζουμε, με την γνωστή σκληρότητα των βόρειων παραμυθιών που ορθώς δεν λογοκρίνεται στις σωστές εκδόσεις. Η έκδοση του Καλειδοσκοπίου, που έρχεται από το 2005 (200 χρόνια τότε από την γέννηση του μεγάλου παραμυθά) ανανεωμένη έχει μια σπάνιας αισθητικής εικαστική προσέγγιση από την Τσέχα Κβέτα Πατσόφσκα, μιας μοναδικής καλλιτέχνιδας η οποία με έναν συνδυασμό πολλών διαφορετικών τεχνικών και προσεγγίσεων των χρωμάτων και της γεωμετρίας, συνθέτει πραγματικά κάτι που μιλάει στο βλέμμα κάθε αναγνώστη ήδη από τις πρώτες γραμμές που είναι τα σπίρτα. Η Πατσόφσκα παίζει με συνθέσεις κολλάζ, δοκιμάζει μολύβια και χρώματα πάνω σε διαφορετικά είδη χαρτιού, αφήνει χρώματα να δημιουργούν έντονες αντιθέσεις, ντεκουπάρει μορφές, ενώ οι επιρροές της από την αφηρημένη τέχνη του Καντίνσκι και του Ρόθκο (λίγο προγενέστερός της), το Μπάουχάους του Κλεέ, την αφαίρεση του Μάλεβιτς και του Μόντριαν και τον πειραγμένο υπερρεαλισμό του Μιρό, εμφανίζουν ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα που καθηλώνει με την πολυσημία του, την αντισυμβατικότητά του, την συνολική αρχιτεκτονική του αποτύπωση και την ικανότητά του να λέει την παράλληλη ιστορία του κοριτσιού.

    Χάρμα ιδέσθαι.

    Ας πούμε για παιδιά 5-9 ετών.

    Στην Ελλάδα την ιστορία της τραγούδησαν υπέροχα οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Το κορίτσι με τα σπίρτα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
    Συγγραφέας: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
    Εικονογράφηση: Σβέτα Πατσόφσκα
    Μετάφραση: Δήμητρα Σίμου
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Οκτώβριος 2019
    Σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 19 Χ 24
    ISBN: 978-960-471-185-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular