More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Το κόκκινο δέντρο, του Σων Ταν

    Το κόκκινο δέντρο, του Σων Ταν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7-8+  — Διηλικιακό picture book

    για την ινάρι
    και για όλους εμάς που ζούμε
    για την τελευταία σελίδα του βιβλίου
    αφιέρωση εντός του βιβλίου

    Για ακόμα μια φορά ο Σων Ταν μαγεύει με τους τρόπους που επιλέγει εικαστικά και κειμενικά να μας αφηγηθεί μια ιστορία για τις μέρες που δεν προχωράει τίποτα όπως θα ήθελες αλλά η διέξοδος, η λύση βρίσκονται σχεδόν δίπλα σου. Ίσως…

    Περί τίνος πρόκειται

    Μια νέα μέρα ξεκινά κι εσύ δεν έχεις διάθεση για τίποτα. Κοιτάς τον κόσμο γύρω σου και όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μαυρίλα παντού. Κανείς δεν σε καταλαβαίνει. Κανείς δεν σε ακούει, δεν σε βλέπει, δεν σε αγγίζει. Περιμένεις και περιμένεις και τίποτα δεν συμβαίνει. Εμφανίζονται κι άλλα προβλήματα. Όμορφα πράγματα συμβαίνουν χωρίς εσένα. Συνεχίζεις να μην ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και γιατί βρέθηκες εδώ. Άλλη μια μέρα φαίνεται να τελειώνει όπως άρχισε. Είναι έτσι όμως;

    Εστιάζοντας

    Η ζωή δεν είναι ένα άθροισμα ευτυχισμένων ημερών όπου καθημερινά πρέπει να χαμογελάμε. Δεν ζούμε όλοι στον κόσμο της θετικής ενέργειας και του συνωμοτούντος σύμπαντος που κάνει ό,τι θέλουμε. Κάποιες φορές μαυρίζουμε. Κάποιες δεν έχουμε όρεξη. Κάποιες φορές έχουμε χάσει την ενέργεια, την αισιοδοξία μας, έχουμε λησμονήσει τον προσανατολισμό μας, το ανεπανάληπτο της ύπαρξής μας. Αυτές τις μέρες μας καταπίνει το σκοτάδι, οι δαίμονές μας μεγαλώνουν, το δικό μας ανάστημα μικραίνει. Αυτές οι μέρες δεν θα είναι λίγες. Γιατί δημιουργούμε προσδοκίες που συχνά δεν βρίσκουν αντίκρυσμα. Θα περάσουμε τέλεια στην εκδρομή αύριο. Πας. Είναι μέτρια τα πράγματα. Επιστρέφεις με μια στυφή γεύση παντού. Άλλες μέρες κάνουν αναπάντεχες εκπλήξεις. Κι αυτό είναι η ζωή. Και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι συχνά η ομορφιά, ο λόγος να χαμογελάσεις, να αισθανθείς καλύτερα, να νιώσεις ότι κάτι σε διεγείρει αισθητηριακά, νοητικά, συναισθηματικά, υπαρξιακά, βρίσκεται δίπλα σου, μπροστά σου, ένα βήμα από σένα. Μα εσύ πιστεύεις ότι τα πάντα πρέπει να τα κυνηγήσεις πολύ, μακριά, κάπου πέρα. Η ομορφιά είναι ίσως παντού. Κι απλά περιμένει να τη δεις.

    Αυτές τις σκέψεις σημαδεύει το εξαίρετο, βραχύλογο, λεπτοδουλεμένο picture book «Το κόκκινο δέντρο» του μάγου Σων Ταν, ο οποίος για ακόμα μια φορά δημιουργεί μια αψεγάδιαστη, υποδειγματική ιστορία με μόνη ηρωίδα ένα λεπτοκαμωμένο κοκκινομάλικο, μοναχικό, στα όρια της θλίψης, κορίτσι το οποίο περιπλανιέται στα φουτουριστικά, δυστοπικά, μαγικορεαλιστικά σύμπαντα που στήνει η φαντασία του δημιουργού, αναζητά τον εαυτό μας μέσα σε άκαμπτα, δύσβατα συναισθήματα και στιγμές τα οποία προσπαθεί να διαχειριστεί, πασχίζει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της μέσα σε μια μέρα με δύσκολο φορτίο για τον ψυχισμό της, επιδιώκει να αποκρυσταλλώσει σκέψεις που θα δημιουργήσουν καλύτερο υπόβαθρο στον κόσμο της. Αλλά διαρκώς αποτυγχάνει. Είναι απόμακρη, είναι αόρατη για τους άλλους, είναι απόμακροι και οι άλλοι, ξένη ανάμεσα σε ξένους, σε δύσκολα περιβάλλοντα που δείχνουν πνιγηρά, αφόρητα, αλύγιστα. Μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο, μια τέτοια σκληρή μέρα, η χαρά κάνει την εμφάνισή της, έστω στο τέλος. Ή καλύτερα, εσύ αξιώνεσαι μετά από μια περιπλάνηση συνεχών ματαιώσεων, μια Ιθάκη που δεν σε γέλασε αλλά περίμενε να τη δεις, εκεί, πάντα εκεί. Κι αυτή είναι ίσως η απάντηση του Σων Ταν στην μελαγχολία, παιδιών ή μεγαλύτερων. Κοιτάξτε γύρω σας. Παρατηρήστε. Δείτε. Το είχε πει στη συνέντευξή που είχε δώσει στο ELNIPLEX:

    “… νιώθω ότι όλα έχουν να κάνουν απλώς με το να σταματήσω και να κοιτάξω και να σκεφτώ. Δεν χρειάζεστε καν μολύβι για να σχεδιάσετε, μπορείτε να το κάνετε στο μυαλό σας. Θα παρατηρήσω το σχήμα, το βάρος, τη σκιά, τις περίεργες διαθλάσεις (εκπληκτικά όμορφες και περίεργες όταν τις κοιτάς), την τοποθέτησή του στον χώρο και τη σχέση του με άλλα πράγματα. Στη συνέχεια θα σκεφτώ καθώς ασχολούμαι με την πολιτιστική ιστορία του γυαλιού, των δοχείων, τι είναι το νερό, πόσο σημαντικό είναι, πόσο περίεργο είναι ότι αυτή η φθηνή χημική ουσία αξίζει πραγματικά περισσότερο από τον χρυσό. Θα σκεφτώ πώς σχετίζονται τα στοιχεία του με το φόντο, το προσκήνιο, το δικό μου σώμα και το χέρι μου που κινείται στο χαρτί. Τι μου θυμίζουν τα σχήματα, πώς με κάνουν να νιώθω. Και το μυαλό μου μπορεί να περιπλανάται σε άλλα πράγματα, αλλά πάντα επιστρέφει στο ποτήρι νερό, σαν ένας κύκλος αναπνοής της γιόγκα. Και η τελική συνειδητοποίηση είναι πάντα αυτή: πόσο περίεργο και όμορφο είναι ένα ποτήρι νερό, τόσο ως αντικείμενο όσο και ως μια κοσμική ιστορία. Νομίζω ότι μπορείς να εφαρμόσεις αυτήν την προσέγγιση σε οτιδήποτε, απλώς σταματάς, κοιτάς, παρατηρείς. Το κόλπο είναι να βρεις τον χρόνο ή τη δικαιολογία για να το κάνεις, και χαίρομαι που η ζωγραφική μου προσφέρει έναν τρόπο γι’ αυτό”.

    Ο Ταν θέτει σπουδαίους προβληματισμούς και με απλότητα κινητοποιεί τη σκέψη μας, τη φαντασία, την παρατηρητικότητά μας, επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας πολλαπλές και ποικιλότροπες αναγνώσεις με τις εικόνες του, πέραν του κειμένου του, οι οποίες είναι τόσο πυκνές αλληγοριών και συμβολισμών που αποτελούν ουσιαστικά μια απίθανη επέκταση του κειμένου. Τα φανταστικά εικονιστικά πλαίσια που τοποθετεί στην ιστορία του, παράξενα ζώα και τέρατα, απροσδιόριστων γεωμετριών δημιουργήματα, ονειρικές, υπερφυσικές αποτυπώσεις πόλεων και άλλων τοπίων, αποτελούν ουσιαστικά όψεις της συλλογικής φαντασίας των παιδιών καθώς αυτά έτσι σκέφτονται, έτσι ονειρεύονται, έτσι περιγράφουν τον κόσμο τους, μέσα από την υπερβολή και το ασυνήθιστο, έτσι προσδιορίζουν τα άγχη και τους φόβους τους.

    Φόβος, υπαρξιακό άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, αναζήτηση ταυτότητας, μοίρα (“υπάρχει μοίρα;”), ομορφιά, ματαίωση, ελπίδα. Ιδανικό για ομάδες προσφυγοπαίδων, ψυχοθεραπευτικές κοινότητες παιδιών, παιδιών και ενηλίκων με ποικίλες αναπηρίες.

    Ένα συγκλονιστικά πολυεπίπεδο βιβλίο.

    Για αναγνώστες από 7-8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Φουρφούρι.

    Διακρίσεις

    Ο Shaun Tan έχει κερδίσει ανάμεσα σε άλλα τα βραβεία Hugo, World Fantasy Award, το  Astrid Lindgren Memorial, το Kate Greenaway Medal, αλλά και το βραβείο Όσκαρ για την κινηματογραφική μεταφορά του εικονογραφημένου βιβλίου του The Lost Thing.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το Κόκκινο Δέντρο
    Τίτλος πρωτοτύπου: The red tree
    Συγγραφέας: Shaun Tan
    Εικονογράφος: Shaun Tan
    Εκδόσεις: Φουρφούρι, Ιανουάριος 2023
    Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
    Υπεύθυνος σειράς: Νίκος Χατζόπουλος
    Επιμέλεια: Θάνος Καραγιαννόπουλος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 23,5 Χ 31
    ISBN: 978-618-5488-65-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular