More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-202012-15 ετώνΤο λουζεράκι, της Ελένης Τασοπούλου

    Το λουζεράκι, της Ελένης Τασοπούλου

    Η Θάλεια είναι το πρόσωπο, η Θάλεια είναι το “λουζεράκι”, μια μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, που περνά πάντοτε απαρατήρητη, σχεδόν το επιδιώκει τις περισσότερες φορές. Είναι από εκείνα τα αόρατα σχολεία που πασχίζεις να θυμηθείς ότι τα έχεις ή τα είχες συμμαθήτριες, που δεν σε κάνει να την προσέξεις ούτε με τις επιδόσεις της ως μαθήτρια και μοιάζει παντού και πάντα μια χρυσή μετριότητα. Μαζεμένη, συνεσταλμένη, δίχως αυτοπεποίθηση καμιά, εξ’ ου και “λουζεράκι”=λούζερ, χαμένη παντού, που κατεβάζει ταινίες για να περνάει το χρόνο της, με μια μονάχα φίλη, “αυτές που δεν τους ρίχνεις δεύτερη ματιά”, ένα από τα “κορίτσια της συγγνώμης“* των Κατσιμιχαίων, που απομαγνητίζουν, που νιώθουν σαν λόγχες τα βλέμματα των άλλων πάνω τους, που λακίζουν όταν μια μάχη κοχλάζει κοντά τους.

    Όταν η Θάλεια θεωρεί ότι το γράμμα από το πιο όμορφο αγόρι της τάξης που την καλεί σε ραντεβού απευθύνεται στην ίδια και όχι σε μια από τις δημοφιλείς της τάξης όπως στην πραγματικότητα, το “λουζεράκι” μπαίνει στο επίκεντρο των μαθητικών συσχετισμών και δέχεται την συντονισμένη επίθεση και την ακατάσχετη ειρωνεία μερίδας συμμαθητών της, κατάσταση η οποία σταδιακά γίνεται όλο και σοβαρότερη. Μέσα από αυτήν την παρεξήγηση, όμως, η οδυνηρή περιθωριοποίηση και η σκιά του λούζερ, της αδιάφορης και αόρατης δίνει τη θέση της σε μια νέα κατάσταση. Με το χρώμα και την αύρα μιας σχολικής παράστασης κι ενός πρώτου ρόλου, το λουζεράκι αναβαθμίζεται στο χώρο του σχολείου αλλά κυρίως μέσα της. Μα ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος. Και οι απέναντι δεν συγχωρούν εύκολα τα “λουζεράκια” που γίνονται πρωταγωνίστριες μέσα σε μια στροφή της καθημερινότητας.

    Η συγγραφέας Ελένη Τασοπούλου υπογράφει μια καλοδομημένη και ενδιαφέρουσα ιστορία ενηλικίωσης, αναζήτησης δηλαδή του εαυτού και του ρόλου ενός εφήβου στο διάβα της εμπόλεμης ζώνης που καλείται εφηβεία, έχοντας ως ηρωίδα ένα τυπικό κορίτσι που εισπράττει από αδιαφορία και περιφρόνηση μέχρι άκρατο συναισθηματικό -σχολικό και μη- εκφοβισμό (μπούλινγκ). Κι ενώ τα υλικά της είναι μάλλον συνηθισμένα – σχολείο, μαθητές, σχολικός εκφοβισμός, μια σχολική παράσταση που δίνει ευκαιρία αυτοπεποίθησης- ο τρόπος που γράφει και χτίζει την ιστορία της είναι όχι μόνο στρωτός και ενδιαφέρων, αλλά ενώ υποψιάζεσαι τι περίπου θα συμβεί, καταφέρνει να σε κρατά σε μια συνεχή αναγνωστική ικανοποίηση. Παράλληλα, φαίνεται πως γνωρίζει ιδιαιτέρως καλά τη σύνθεση των εφηβικών σχολικών μοτίβων, από τις δημοφιλείς ντίβες και τις πληθωρικές περσόνες, από τις κλειστές κλίκες και τους σιωπηλούς μετέχοντες, μέχρι τους νταήδες και τους χειροκροτητές. Αυτά τα επικίνδυνα κράματα είναι που γεννούν καταστάσεις οι οποίες όταν λέγονται Βαγγέλης Γιακουμάκης ή Ελένη Τοπαλούδη σοκάρουν το τηλεοπτικό πανελλήνιο, αλλά όταν τους φωνάζει ένα βιβλίο σαν κι αυτό να δουν την ουσία και τις αιτίες για να μην έχουμε ανάλογες επαναλήψεις στη Ρόδο, τα Γιάννενα, στις τάξεις ή τους στρατώνες, σκύβουν μπρος σε μια φωτεινή οθόνη σέρνοντας προς τα αριστερά χαριτωμένες φωτογραφίες και βάζοντας καρδούλες στα αυριανά θύματα του… μπούλινγκ. Αν κάτι έλειψε ίσως να ήταν ότι το μπούλινγκ συνήθως δεν λύνεται με γεγονότα στη σφαίρα του τυχαίου.

    «Το λουζεράκι» βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Και καλά έκανε και βραβεύτηκε.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το λουζεράκι
    Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Μάρτιος 2019
    Σελίδες: 144
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-03-6567-2

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular