More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΤο μαγικό κλειδί, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Το μαγικό κλειδί, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    «Σουσάμι, άνοιξε!
    Παστέλι, κόλλησε!
    Τζουμταρατάτζουμ;
    Σκουληκομυρμηγκότρυπα;
    Μακαρόνια-με-κιμά;

    Η πόρτα δεν άνοιγε με τίποτε.
    Θα περνούσα λοιπόν όλη μου τη ζωή εδώ μέσα;
    Σαν λιοντάρι στο κλουβί; Μα πώς τα κατάφερα έτσι;
    Πόσο θα ’θελα να βρω ένα μαγικό κλειδί,
    να ανοίξω την πόρτα και να πετάξω!»

    Η ιστορία εκτυλίσσεται σ’ ένα παιδικό δωμάτιο με μια κλειστή κόκκινη πόρτα, ζωγραφισμένη με λουλούδια. Μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο είναι κλεισμένο ένα μικρό κορίτσι, άγνωστο γι ποια αιτία βρέθηκε εκεί  και  πασχίζει με ξόρκια και χίλια δυο τεχνάσματα να κάνει την πόρτα να ανοίξει. Έψαχνε να βρει λύση και η αχαλίνωτη φαντασία της άρχισε να πλάθει σενάρια φυγής. Δεν είχε μακριά κοτσίδα, όπως η Ραπουντζέλ  για να σκαρφαλώσει ο πρίγκιπας του παραμυθιού, ούτε καν ανεμόσκαλα για να δραπετεύσει.
    Όσο για το μαγικό της ραβδί που της είχε κάνει δώρο η νονά της, όσες φορές και να το κούνησε, άδικος κόπος. Μάλλον ήταν ψεύτικο το ραβδί. Θυμήθηκε τα φτερά της πεταλούδας από την αποκριάτικη στολή της.  Είχε βαρεθεί τα παιχνίδια της που άλλοτε της έδιναν χαρά και πάνω στο θυμό της πέταξε την κούκλα που μιλάει, τη Μέλη αλλά και τον Πίπη τη χνουδωτή της μαϊμού . Κράτησε μόνο τον Πεπίτο, τον δράκο που ήταν πάντα θυμωμένος όπως κι εκείνη σε αυτή την δύσκολη κατάσταση. Μα κι εκείνος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.
    Σκαρφίστηκε τότε να πηδήξει στο κρεβάτι  της και να φωνάξει  «Βοήθεια. Η βάρκα μου βουλιάζει » όμως κανείς δεν την άκουγε. Μάλλον δεν ήταν και τόσο πειστική, όμως δεν το έβαλε κάτω «Τρέξτε το σπίτι πλημμύρισε βατράχια» ξαναφώναξε. Πάλι όμως η πόρτα παράμενε κλειστή.

    Στην πραγματικότητα είχε αρχίσει να νοιώθει φόβο και όλα βυθίστηκαν στο σκοτάδι γύρω της και οι φόβοι της άρχισαν να ζωντανεύουν. Μια σαύρα είχε τρυπώσει στο κρεβάτι της, ένα σμήνος από σφήκες άρχισε να την κυνηγά και μια σαρανταποδαρούσα της έβαλε τρικλοποδιά, όμως πάλι τίποτα δεν έγινε. Η πόρτα παρέμενε κλειστή.
    Δοκίμασε όσες λέξεις ήξερε να αρχίζουν από «σσς…» μήπως και καταφέρει να ανοίξει η πόρτα. Φώναξε «σινιάλο» και κουνούσε τα χέρια της με σήματα καπνού όπως κάνουν οι Ινδιάνοι, «στρειδάκι» , που κρύβει μέσα του μαργαριτάρι, « σεντόνι», σαν απλωμένη μπουγάδα που μοσχοβολάει, «σοκολατάκι», «συντριβάνι», «σύννεφο»  όμως κανείς δεν απάντησε και η πόρτα πάλι δεν άνοιξε. Ονειρεύεται να πετά στον ουρανό, να γίνεται ανάλαφρη σαν πούπουλο ….

    Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη χρησιμοποιεί μαγικές εικόνες και περιγραφές που ξεσηκώνουν τη φαντασία, χίλια ξόρκια και μαγικά τεχνάσματα. Επιλέγει τις λέξεις μια προς μια και ξεδιπλώνει μια περιπέτεια με φανταστικά στοιχεία και πρωταγωνίστρια ένα μικρό κορίτσι. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση περιγράφει την εναλλαγή των συναισθημάτων και τα στάδια που περνάει ένα παιδί, από τον θυμό, την ματαίωση, τον φόβο, την απογοήτευση μέχρι την παραδοχή του λάθους και την ανάγκη για συγχώρεση. Μερικές φορές είναι δύσκολο να περάσουμε στο επόμενο βήμα και να παραδεχτούμε το φταίξιμο. Σίγουρα πολλοί μικροί φίλοι θα ταυτιστούν με την ηρωίδα και θα νοιώσουν τη δικαίωση στο τέλος. Ένα παραμύθι που διαβάζεται απνευστί και κρύβει ένα μυστήριο πίσω από μια κλειστή πόρτα. Τα παιδιά αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο, όμως δεν έχει τόσο σημασία γιατί βρέθηκε εκεί. Το ζητούμενο είναι πως θα καταφέρει να ξεπεράσει το θυμό της και να καταλάβει το λάθος της.

    Η συμπεριφορά μας καθορίζει το αποτέλεσμα και τις συνέπειες των πράξεων μας. Οφείλουμε να βρούμε την τόλμη και το θάρρος να αποδεχτούμε το λάθος  μας και να λυτρωθούμε από τις εμμονές μας. Τότε ο κόσμος θα γίνει καλύτερος, γεμάτος χρώματα και χαρούμενες εικόνες. Οι φόβοι θα διαλυθούν μονομιάς και η ψυχή θα γίνει ανάλαφρη σαν σύννεφο. Μια μόνο λέξη αρκεί για να αλλάξουν όλα και θα γίνει το μαγικό κλειδί να ανοίξει η πόρτα προς τη λύτρωση και τη χαρά.

    Η υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου ανήκει στην Κατερίνα Βερούτσου, που απογειώνει το κείμενο με τις πολύχρωμες εικόνες και το κοριτσάκι να στροβιλίζεται  μέσα στη δύνη  των σκέψεων της πότε μέσα σε πολύχρωμο σεντόνι, πότε αγκαλιά με τα παιχνίδια της και πότε να ξεφύγει από τα βατράχια, τις μέλισσες, μια σαρανταποδαρούσα…
    Κάθε σελίδα και μια καινούργια ιστορία που σκαρφίζεται το μικρό της μυαλουδάκι και εικόνες παραμυθένιες με αφαιρετικά στοιχεία και μικρές λεπτομέρειες σε σχήματα, χρώματα, μοτίβα, σκόρπια γράμματα…

    Ένα βιβλίο για τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν και μας δίνουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση. Γιατί σε κάθε πρόβλημα υπάρχει η λύση και πάντα υπάρχει ένα μαγικό κλειδί, που θα μας απελευθερώσει από τα δυσάρεστα συναισθήματα. «Συγγνώμη» μια τόση δα μικρή λέξη, που θα μας κάνει να χαμηλώσουμε τον εγωισμό μας και να αναγνωρίσουμε τα όρια και τις αντοχές μας. Ένα από τα καλύτερα βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες.  Στα προτεινόμενα!

    Το μυστικό για το Μαγικό κλειδί αποκάλυψε στο ELNIPLEX η Λίνα Μουσιώνη.  Πατήστε εδώ για το Book Secret.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μαγικό κλειδί
    Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάρτιος 2019
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Ευτυχία Χρηστίδη
    Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γκότση
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-166-6

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular