More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΧριστούγενναΤο μεγαλύτερο δώρο: η ιστορία του τέταρτου μάγου, της Σούζαν Σάμμερς, (εικ.:...

    Το μεγαλύτερο δώρο: η ιστορία του τέταρτου μάγου, της Σούζαν Σάμμερς, (εικ.: Τζάκυ Μόρρις)

    tetartosmagos_feat

    Η ιστορία των Τριών Μάγων που ταξίδεψαν στη Βηθλεέμ για να προσφέρουν τα δώρα τους στη φάτνη του νεογέννητου Βασιλιά είναι ασφαλώς γνωστή σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Εκείνη που είναι μάλλον άγνωστη είναι η παράξενη και γοητευτική ιστορία του Τέταρτου Μάγου, του Αρταβάν.

    Ο Αρταβάν ηταν φίλος με τον Γασπάρ, τον Μελχιόρ και τον Βαλτάσαρ και αγαπούσαν και οι τέσσερις πολύ την επιστήμη των άστρων. Το μεγάλο λαμπρό αστέρι που έβλεπαν προμήνυε την έλευση ενός μεγάλου δασκάλου για το λαό του Ισραήλ. Έδωσαν ραντεβού και οι τέσσερις στον μακρινό Ναό των Επτά Πλανητών της Βαβυλώνας απ’ όπου, ακολουθώντας το αστέρι, θα έφταναν ως τα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν το βρέφος.

    Ο Αρταβάν ετοίμασε όλες του τις εκκρεμότητες και παίρνοντας το γέρικο άλογό του, τη Βάσδα, κίνησε για το σημείο συνάντησης. Η συνάντηση του με έναν άντρα που κινδύνευε έθεσε σε κίνδυνο το ραντεβού του. Προτίμησε να μείνει για να τον βοηθήσει αλλά η καθυστέρησή του αυτή ήταν μοιραία. Οι άλλοι τρεις είχαν φύγει και ήδη κινήσει για τα Ιεροσόλυμα. Απογοητευμένος, με ένα αποκαμωμένο άλογο, γύρισε στη Βαβυλώνα, πήρε εφόδια και καμήλες και κίνησε ξανά ακολουθώντας μονάχα το φωτεινό αστέρι που τον οδηγούσε στη Βηθλεέμ, τη γη του Ιούδα. Ήταν πάντοτε όμως ένα βήμα πιο αργοπορημένος από τις εξελίξεις. Το νεογέννητο και οι γονείς του έλειπαν από τη φάτνη, ακολούθως κίνησε για την Αίγυπτο αναζητώντας τους παντού. Δεν κατάφερε. Δεν κατάφερε γιατί πάντοτε ένας άνθρωπος χρειαζόταν τη βοήθειά του κι εκείνος επέλεγε το δρόμο της αγάπης, της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

    Πέρασαν 33 ολόκληρα χρόνια ώσπου αντάμωσε το Βασιλιά εκείνο που έψαχνε. Τον βρήκε πάνω σε Σταυρό καταδικασμένο. Ο Ιησούς, όχι μόνο τον συγχώρεσε, αλλά τον επιβράβευσε για την…αργοπορία του και τις επιλογές του. Γιατί η αγάπη και η βοήθεια προς κάποιον άλλον άνθρωπο, είναι η αποστολή που ζήτησε από όλους. “Ο,τι έκανες ακόμα και για το πιο ταπεινό μου παιδί, για μένα το έκανες”, του είπε και ξεψύχησε.

    Πολλοί συγγραφείς ανά τον κόσμο εμπνεύστηκαν διάφορες ιστορίες για έναν Τέταρτο Μάγο που είδε το άστρο της Βηθλεέμ αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως στον τόπο της γέννησης. Από τις γνωστότερες είναι η “Ιστορία του άλλου Μάγου” (The Story of the other Wise Man) του Χένρυ Βαν Ντάυκ που εκδόθηκε το 1895.

    Το παρόν βιβλίο της Σούζαν Σάμμερς βασίζεται σε εκείνη την έκδοση. Στο βιβλίο της Σούζαν, ο Αρταβάν είναι οπαδός του ζωροαστρισμού αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να αναζητήσει με πάθος το δάσκαλο μιας άλλης θρησκείας καθώς που το μήνυμα που κόμιζε ήταν πανανθρώπινο και υπερ-θρησκευτικό. Ο Αρταβάν είναι η αποθέωση του κηρύργματος του Ιησού καθώς αφιερώνει τη ζωή του στη βοήθεια προς το συνάνθρωπο χάνοντας πολλά σημαντικά πράγματα και γεγονότα στη δική του ζωή και κοσμοαντίληψη. Όμως, αυτό είναι και το πνεύμα του ίδιου του Ιησού: να αξιολογείς κάθε φορά το εξόχως σημαντικό και αν πρέπει να διαλέξεις, να δώσεις προτεραιότητα στη ζωή και το συνάνθρωπο.

    Πολύ καλή η αφήγηση της Σ. Σάμμερς, όμορφη ροή λόγου, ιδιαιτέρως πλούσιο λεξιλόγιο με λέξεις που μοιάζουν ξεχασμένες πολλές φορές από τα παιδικά βιβλία (σύδεντρο, σελωμένη, οπλές, σύγκορμη, ξεπέζεψε κ.α.) και μια ιστορία σαγηνευτική και άγνωστη, συγκινητική και πανανθρώπινη.

    Στο πλαίσιο των τριών μάγων προτείνουμε επιπροσθέτως την κατασκευή με τις παλάμες, τον αριθμό τρία και το τραγούδι του Τάσου ΙωαννίδηΟι τρεις μάγοι“. Θα σας γεμίσουν μια ολόκληρη μέρα.

    Ξεχασμένο κάπου από το 1998, με χαρά το είδα φέτος στα ράφια βιβλιοπωλείων. Προτείνεται.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Το μεγαλύτερο δώρο. Η ιστορία του τέταρτου μάγου (The greatest gift. The story of the other wise man)
    Συγγραφέας: Σούζαν Σάμμερς
    Εικονογράφηση: Τζάκυ Μόρρις
    Εκδόσεις: Πατάκης, 1998 (β’ εκτύπωση 2011)
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 29 χ 23
    ISBN: 978-960-378-587-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular