More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο μικρό λυκάκι: σειρά παραμυθιών του Αντούν Κριγκς

    Το μικρό λυκάκι: σειρά παραμυθιών του Αντούν Κριγκς

    Μια νέα σειρά βιβλίων κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πρόκεται για βιβλία του 53χρονου Γαλλοδανού συγγραφέα και εικονογράφου παιδικών βιβλίων Αντούν Κριγκς με πρωταγωνιστή ένα μικρό λυκάκι σε διάφορες περιπέτειες. Τα βιβλία που αποδόθηκαν στα ελληνικά από τον Φίλιππο Μανδηλαρά είναι “Το μικρό λυκάκι και η βοσκοπούλα”, “Το μικρό λυκάκι και οι μέλισσες” και “Το μικρό λυκάκι και ο κακός ο λύκος”. Και τα τρία βιβλία είναι βραχείας φόρμας picture book με σύντομες ιστορίες στις οποίες το μικρό λυκάκι εμπλέκεται σε μια διαφορετική περιπέτεια από την οποία είτε ανατρέπεται κάποιο στερεότυπο είτε ανακύπτει κάποιο συναισθηματικό ή κοινωνικό ζήτημα.

    Ας δούμε τα τρία βιβλία:

    to-mikro-lykaki-kai-h-voskopoula_cover

    Ο μπαμπάς λύκος, η μαμά λύκαινα και το μικρό τους λυκάκι ζούσαν βαθιά στο δάσος, σε ένα σπίτι που δεν το έβλεπε μάτι. Μια μέρα, ο μπαμπάς λύκος έφερε στο σπίτι μια μικρή βοσκοπούλα. Όμορφη ήταν και θα γινόταν και υπέροχο φαγητό. Μέχρι τη γιορτή του μπαμπά θα γινόταν… γάλακτος! Η καημένη βοσκοπούλα έκλαιγε σιωπηλά. Το μέλλον της έμοιαζε δυσοίωνο και κανείς από τους δικούς της δεν ήξερε τι της έχει συμβεί.

    Το μικρό λυκάκι εκδήλωσε μια σφοδρή επιθυμία να παίζει μαζί της μέχρι η βοσκοπούλα να γίνει γεύμα. “Όσο θα παίζουμε μαζί, δεν πρόκειται να σε φάνε”, της είπε το μικρό λυκάκι. Και σιγά-σιγά ήρθαν πιο κοντά οι δυο τους. Χουζούρευαν, έβγαιναν στο δάσος για παιχνίδι. Ώσπου η βοσκοπούλα του ζήτησε να της δείξει το μονοπάτι για το μαντρί που ήταν τα πρόβατά της. Το λυκάκι δεν ήθελε να τη χάσει και πήγε μαζί της. Λύκος να φυλάει τα πρόβατα; Που ακούστηκε; Κι όμως… Το μικρό λυκάκι έγινε εξαιρετικός φύλακας για τα πρόβατα της βοσκοπούλας και μόλις γύρισε σπίτι τον περίμενε μια μικρή έκπληξη όπως… κι εσάς.

    to-mikro-lykaki-kai-oi-melisses_cover

    Το λυκάκι φοβάται πολύ τις μέλισσες από τότε που το τσίμπησαν στη μύτη. “Δε μπορώ να καταλάβω πότε θυμώνουν”, εξομολογείται στο φίλο του τον αρκούδο που του αρέσει πολύ το μέλι. “Ξέρω όμως πως αν δεν τις πειράξεις, δε σε πειράζουν”, του απάντησε ο αρκούδος. Δίκιο είχε. “Αν ντυθείς σαν τις μέλισσες κανείς δε θα σε καταλάβει”, πρόσθεσε ο αρκούδος που είχε βαφτεί υπέροχα και κίτρινες και μαύρες ρίγες. Σα στρουμπουλή μέλισσα ήταν. Πρέπει όμως να μάθουν και να βουίζουν σα μέλισσα για να μην τους καταλάβουν.

    Οι δυο φίλοι σιγουρεύτηκαν ότι οι μέλισσες ήταν στο λιβάδι και έτρεξαν γρήγορα στο δέντρο που είχαν την κυψέλη τους για να πάρουν λίγο μέλι. Σκαρφαλώσανε στο δέντρο, φτάσανε στο πιο ψηλό κλαδί, δίπλα από την κουφάλα που είχαν χτίσει οι μέλισσες την κυψέλη μα… δεν υπήρχε μέλι εκεί. Μόνο φουντούκια! Ουπς! Από που ξεφύτρωσε αυτός ο σκίουρος που τους ζητάει τα ρέστα αυστηρός αυστηρός; “Ποιος σας είπε ότι οι προμήθειές μου είναι για όλους; Και ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να ψάχνετε;” τους αποπήρε. Αυτή η τυχαία συνάντηση με το σκιούρο θα είναι κερδοφόρα και για τον ίδιο και για τους δύο φίλους. Γιατί ο ένας θα βρίσκει τα χαμένα του τρόφιμα και οι άλλοι δυο θα μάθουν κάτι σημαντικό: για να παίρνουν πρέπει και να δίνουν!

    to-mikro-lykaki-kai-o-kakos-lykos_cover

     

    “Είμαι ο κακός ο λύκος και πεινάω σα λύκος”. Το λυκάκι απειλεί ότι θα φάει τους γονείς του. Ανοίγει το στόμα του και τους κάνει μια χαψιά. Κι ύστερα δηλώνει ότι αφού έμεινε ορφανό θα πάει να φάει την Κοκκινοσκουφίτσα και τα τρία γουρουνάκια. Πόσο όμορφα παίζει το μικρό λυκάκι με τους γονείς του! Κι ύστερα ξεχύνεται στο δάσος να παίξει. Κρύβεται στα δέντρα, ορμάει να ξαφνιάσει την Κοκκινοσκουφίτσα, υπέροχα περνάει! Απ’ όπου περνάει, τα ζώα φεύγουν. Κι έτσι βρίσκεται μόνο του το λυκάκι στο μεγάλο δάσος. Του κρύβονται μα δεν του λένε! Το λυκάκι αναστατώνεται, σωπαίνει, ανησυχεί. Θέλει να γυρίσει σπίτι του. Προσπαθεί. Είναι έτοιμο να βάλει τα κλάματα. Φοβάται. Σκιές το τσιμπάνε, το πειράζουν, το σπρώχνουν. Είναι τα ζώα της νύχτας, η νυχτερίδα, ο βάτραχος, ο σκαντζόχοιρος που το τρομάζουν. Το λυκάκι κλαίει με αναφιλητά. Ζητάει τη μαμά του. “Ο κακός ο λύκος θέλει τη μαμά του”. Θα το αφήσουν να φτάσει σπίτι του;

    Και οι τρεις ιστορίες του Αντούν Κριγκς έχουν κάμποση πρωτοτυπία. Το λυκάκι είναι άλλοτε πονόψυχο, άλλοτε υποχωρητικό κι άλλοτε σαν ένα κανονικό μωρό. Πουθενά το στερεότυπο του τρομακτικού λύκου που κυνηγά και απειλεί. Ακόμα και στο τρίτο βιβλίο όπου διασκεδάζει με το πόσο φοβιστικό είναι για τους άλλους, αποκαλύπτεται ότι καθόλου έτσι δεν είναι τα πράγματα.

    Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ το τρίτο βιβλίο. Βρήκα ελκυστικό ένα λυκάκι να παίζει με τους γονείς του και το στερεότυπό του ενώ ουσιαστικά έχει ανατραφεί ως ένα μωρό. Μου θυμίζει πολλά αγόρια που οι γονείς τους τα μεγαλώνουν ως τσαμπουκάδες μην τους βγουν με “ανεπιθύμητες” τάσεις και τελικά προκύπτουν μικρά αναιδή μαγκάκια που σκιάζονται τον ίσκιο τους. Γιατί το παιδί αργεί να βγει από μέσα τους για να επικρατήσει η ανατροφή.

    Τα βιβλία με λύκους είναι εκατοντάδες ανά τον κόσμο. Ένα ζώο που ο άνθρωπος θαυμάζει να φοβάται και το εξημέρωσε μέσα στα παραμύθια του, πρώτα με τις πασίγνωστες ιστορίες και τα παθήματά του κι έπειτα με διάφορες ανατρεπτικές ιστορίες όπως του Τζέφρι ντε Πέναρτ, του Αντούν Κριγκς και άλλων.

    Τρεις χαριτωμένες ιστορίες για παιδιά 3-6,5 περίπου ετών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μικρό λυκάκι και η βοσκοπούλα
    Το μικρό λυκάκι και οι μέλισσες
    Το μικρό λυκάκι και ο κακός ο λύκος
    Τίτλος πρωτοτύπου: Lou P’ tit Loup et la bergere
    Lou P’ tit Loup et les abeilles
    Lou P’ tit Loup et le grand mechant loup
    Συγγραφέας: Antoon Krings
    Εικονογράφηση: Antoon Krings
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2015
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21,5 Χ 21,5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular