More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν ρατσιστικό και το όνομα της συγγραφέα...

    Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν ρατσιστικό και το όνομα της συγγραφέα αφαιρέθηκε από τα βραβεία

    Η American Library Association (Ένωση Αμερικανικών Βιβλιοθηκών) αποφάσισε να ακυρώσει το μετάλλιο που φέρει το όνομα της συγγραφέα του πασίγνωστου βιβλίου “Το μικρό σπίτι στο λιβάδι” (βραβείο Wilder) για την αριστεία στη παιδική λογοτεχνία.

    Με ψήφους 12-0 η Ένωση Βιβλιοθηκών για τα Παιδιά (ALSC), παράρτημα της ALA, ψήφισε υπέρ της αλλαγής του ονόματος του βραβείου που απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1954 στην ίδια την Wilder και το κατέκτησαν μερικοί από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων της Αμερικής.

    Η  Ένωση τόνισε ότι η απόφασή της να αποσυρθεί το όνομα της Laura Ingalls Wilder από τα λογοτεχνικά βραβεία παιδικών βιβλίων λόγω ανάπτυξης ρατσιστικών αισθημάτων, δεν αποτελεί προσπάθεια λογοκρισίας ή περιορισμού πρόσβασης στα βιβλία της συγγραφέα, αλλά προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί ο τίτλος του βραβείου με τις βασικές αξίες της ALSC.

    Τα βιβλία της Wilder βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο πολλών κριτικών λογοτεχνίας εξαιτίας των υποτιμητικών αποσπασμάτων τους προς κοινωνικές ή εθνικές ομάδες (“ο μόνος καλός Ινδιάνος είναι ένας νεκρός Ινδιάνος” κ.α.). “Οι αξίες της πολυμορφίας δεν συνάδουν με την “πολύπλοκη κληρονομιά” της Wilder, καθώς τα βιβλία της αντικατοπτρίζουν ρατσιστικά και αντι-ιθαγενή συναισθήματα που δεν αγκαλιάζονται παγκοσμίως”, αναφέρει το σκεπτικό.

    Περίπου 300 μέλη της ALA δήλωσαν σε έρευνα ότι το όνομα του βραβείου πρέπει να αλλάξει και περίπου 150 δήλωσαν ότι δεν πρέπει. Οι υπέρμαχοι της αλλαγής ανέφεραν τον ρατσισμό και την αρνητική επίδραση των βιβλίων της Wilder στα παιδιά αναγνώστες ενώ οι αντίθετοι στην αλλαγή αλλαγής ονομασίας επικαλέστηκαν τη λογοκρισία και ότι δεν κρίνουμε τους ανθρώπους από το παρελθόν με βάση τα σημερινά πρότυπα.

    Με κοινή δήλωση τους, ο πρόεδρος της ALA, Jim Neal και η πρόεδρος της ALSC, Nina Lindsay, παραδέχτηκαν ότι τα βιβλία της Wilder ήταν «πολύ σημαντικά για πολλούς αναγνώστες» και ότι η σειρά «κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της παιδικής λογοτεχνίας». Ωστόσο, καθώς είναι προϊόν των εμπειριών της ζωής της Wilder ως άποικος στην αμερικανική δεκαετία του 1800, αντανακλούν τις πολιτιστικές αντιλήψεις της εποχής έναντι των αυτοχθόνων της αμερικανικής ηπείρου και αντιβαίνουν στη σύχρονη πεποίθηση αποδοχής του διαφορετικού.

    Το πράγμα όμως δεν σταματά εδώ. Στο εξεταστικό μάτι της ALA έχουν μπει και άλλα βραβεία, όπως το βραβείο Geisel που έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του Theodor Seuss Geisel, συγγραφέα μεταξύ 60 βιβλίων και του The Cat in the Hat. Βιβλιοθηκονόμος υποστήριξε ότι οι εικονογραφήσεις του είναι γεμάτες ρατσιστικές προπαγάνδες και επιβλαβή στερεότυπα.

    Πρόκειται περί αναθεώρησης του κριτικού μας βλέμματος πάνω σε θεωρούμενα κλασικά έργα και κατάργησής τους από τη θέση ευαγγελίου που κατέχουν; Ή για μια πιο επιθετική στάση των ανθρώπων του βιβλίου απέναντι στη διαφορετική άποψη, ακόμα κι αν αυτή δεν υπερασπίζεται τις αποδεκτές αξίες της ανθρωπότητας;

    RELATED ARTICLES

    Most Popular