More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο μπλε κοχύλι, της Μαριβίτας Γραμματικάκη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    Το μπλε κοχύλι, της Μαριβίτας Γραμματικάκη (εικ.: Κατερίνα Βερούτσου)

    blekoxili2

    Το Μπλε Κοχύλι είναι ένα τεράστιο ταξίδι στους φανταστικούς κόσμους της Τρισεύγενης, ενός πανέμορφου κοριτσιού που γέννησαν η Αρχόντισσα των Δασών και ο Άρχοντας των Βουνών. Λίγο πριν η μάνα της φύγει απ’ τη ζωή της έδωσε ένα πολύ ιδιαίτερο μπλε κοχύλι. “Όταν θα κλαις, θα ρίχνεις μέσα στο κοχύλι τα δάκρυά σου, όταν θα γελάς, θα βάζεις μέσα ένα χαλικάκι. Τα δάκρυα της λύπης και τα χαλικάκια της χαράς θα γίνονται μαργαριτάρια και με αυτά θα φτιάξεις ένα μαγικό περιδέραιο”, της είπε. Η απώλεια της μητέρας της άλλαξε τα πάντα. Ο πατέρας της πήρε τα βουνά μην αντέχοντας την απώλεια της γυναίκας του. Οι τόποι που διαφέντευε η Αρχόντισσα των Δασών ερήμωσαν. Κι όταν ήρθε εκεί η διπρόσωπη των Βάλτων όλα…βάλτωσαν. Η Κυρά των Βάλτων κατάφερε να μπει στη ζωή του πατέρας της ο οποίος την παντρεύτηκε. Αγαπούσε την κόρη του πολύ αλλά οι συνωμοσίες της Κυράς των Βάλτων είχαν αρχίσει να κλονίζουν τη σχέση του με την κόρη του.
    Την κλείδωσε σε ένα μεγάλο σπίτι. Εκεί η Τρισεύγενη μαράζωσε αλλά άρχισε να μαθαίνει τη σημασία των μαργαριταριών, των επιθυμιών και της ίδιας της ζωής με “δάσκαλο” μοναδικό ένα αηδόνι. Θα ελευθερωθεί, θα ταξιδέψει μακριά, θα γνωρίσει ανθρώπους και μέρη απίθανα. Μα κάποτε θα θελήσει να γυρίσει πίσω, στον τόπο της, εκεί που αγάπησε και πληγώθηκε.
    Μέσα από περιπέτειες αλλά και σωστές επιλογές θα καταφέρει να ξαναφέρει την ομορφιά στη ζωή της και να απομακρύνει εκείνα και εκείνους που της στέρησαν αυτές ακριβώς τις ομορφιές. Κι ήταν γενναιόδωρη. Μοίρασε πλούτη και μαργαριτάρια σε όλον τον κόσμο. Μα εκείνο το μπλε κοχύλι της μητέρας της, δεν το έδωσε ποτέ σε κανέναν.

    Το Μπλε Κοχύλι της Μαριβίτας Γραμματικάκη είναι ένα γλυκό παραπάτημα σε κόσμους φανταστικούς, τότε που στη φύση διαφέντευαν ευγενείς αρχόντισσες και άρχοντες. Η Τρισεύγενη έχει τρία μοναδικά χαρίσματα-αρετές: καλοσύνη, προσφορά και υπομονή. Αυτές οι τρεις αρετές είναι ένα πραγματικό χρυσάφι στην ψυχή των ανθρώπων. Κι η Τρισεύγενη καταφέρνει με αυτό το χρυσάφι να ανταπεξέλθει σε όσα θέλησαν να της στερήσουν τις χαρές.

    Το Μπλε Κοχύλι είναι ταξίδι. Έχει γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο με ρυθμό ριπής. Δεν κλωθογυρίζει με τα ίδια λόγια γύρω από μια κεντρική ιδέα που επαναλαμβάνει καμιά δεκαριά φορές ως ρεφραίν. Δεν έχει ρεφραίν. Δεν έχει κρίσιμες καμπές. Η αφήγηση είναι ευθύγραμμη, σταθερή και τα “κρίσιμα” γεγονότα πολλά με πρώτο το χαμό της μητέρας της Τρισεύγενης.

    Στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο οι δάσκαλοι λένε ότι χρειάζεται ένα καθοριστικό γεγονός που θα λύσει το κουβάρι του μύθου και θα αρχίσει να το ξετυλίγει στα μάτια μας. Και αυτό το γεγονός λένε πρέπει να συμβεί στα πρώτα δέκα λεπτά της ταινίας. Ο θάνατος της μητέρας της Τρισεύγενης είναι ακριβώς αυτό το γεγονός, η αρχή, ο πρώτος κλώτσος στο κουβάρι που πέφτει και αρχίσει να απλώνει μπροστά μας.

    Το Μπλε Κοχύλι δε θα σταθεί εφήμερα μπροστά σας. Δε θα γίνει σημαία που θα ανέβει στο κοντάρι της μνήμης σας επετειακά για 2-3 μέρες κι ύστερα θα κατέβει και θα ξεστρατίσει. Το Μπλε Κοχύλι θα τρέξει μπροστά στα μάτια των παιδιών και θα δημιουργήσει ένα ολόκληρο ταξίδι εικόνων και έναν ανεπανάληπτο ανεμοστρόβιλο χρωμάτων.

    Είναι ένα παραμύθι που λειτουργεί ως ένα διήγημα για παιδιά από 4-5 ετών και μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά ως προς την ηλικιακή κάλυψη.

    Θέλω, τέλος, να σημειώσω την εξαιρετική προσέγγιση  της Κατερίνας Βερούτσου στην εικονογράφηση των παραμυθιών. Σταθερή συνεργάτιδα της Μαριβίτας Γραμματικάκη, οι δουλειές της είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερες και την κατατάσσουν στη σκέψη μου ως μια από τις καλύτερες επαγγελματίες του χώρου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Μπλε Κοχύλι
    Συγγραφέας: Μαριβίτα Γραμματικάκη
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
    Εκδόσεις: Καλέντης, 2010
    Σελίδες: 48
    ISBN: 978-960-219-228-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular