More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο ντουέτο των γάτων και άλλοι γατοδιάλογοι

    Το ντουέτο των γάτων και άλλοι γατοδιάλογοι

    o-simpa-kai-to-sympan_feat2Εσείς γνωρίζετε τη γλώσσα που μιλούν οι γάτες; Αν όχι πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο «Ο Σίμπα και το σύμπαν» που έγραψε μια γατόφιλη, η Αργυρώ Πιπίνη, που γνωρίζει τη γλώσσα που μιλούν. Είναι μια ιστορία για δυο γάτες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

    Ο Σίμπα είναι ένας γάτος αριστοκρατικής καταγωγής, όμορφος με καλούς τρόπους, έχει γκριζόασπρη γούνα και πράσινα μάτια . Η Τιτίκα από την άλλη είναι μια γάτα του δρόμου, ταλαιπωρημένη με μαδημένο τρίχωμα. Η συγκατοίκηση τους στην αρχή είναι δύσκολη και ο Σίμπα προσπαθεί να την πλησιάσει αλλά εκείνη αντιδρά και βγάζει νύχια. Στη συνέχεια όμως τα δυο γατιά έγιναν αχώριστοι φίλοι, τρώγανε, παίζανε μαζί και κοιμόντουσαν αγκαλιά. Μια ιστορία που μπορείτε να δραματοποιήσετε στην τάξη με τα παιδιά.

    Ας μεταμφιεστούμε λοιπόν σε γάτες πολύ εύκολα με μικρά γατίσια αυτιά (από γκρι τσόχα σε στέκα) και μια ουρά από γκοφρέ. Στο πρόσωπο ζωγραφίζουμε μαύρα μουστάκια με μολύβι ματιών και ρόζ μύτη με κραγιόν. Τα γατιά είναι έτοιμα για δράση και αναλαμβάνουν ρόλους, γίνονται γάτες από «σπίτι» όπως ο Σίμπα ή γάτες του «δρόμου» όπως η Τιτίκα.

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ακρόαση «Το Ντουέτο των Γάτων» του Ροσίνι γραμμένο για δύο φωνές σοπράνο. Δεν έχει στίχους, παρά μόνον την επαναλαμβανόμενη λέξη ”μιάου” και δίνει την ελευθερία αυτοσχεδιασμού στα παιδιά. Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια γάτες και κάθε ζευγάρι ξεχωριστά έρχεται στο κέντρο της αίθουσας και περιγέφει μα νιαουρίσματα μια σύντομη συνομιλία ανάμεσα σε δύο γατιά. Τα υπόλοιπα παιδιά καλούνται να μαντέψουν αν οι γάτες κουβεντιάζουν ήρεμα, διαφωνούν έρχονται σε αντιπαράθεση, θυμώνουν, ή φιλιώνουν και λένε λόγια πίστης και αφοσίωσης. Τα παιδιά προσπαθούν ταυτόχρονα να μιμηθούν τις κινήσεις της γάτας και τη γλώσσα του σώματος για να δείξουν συναισθήματα. Στο τέλος όλα τα ζευγάρια χορεύουν σε γρήγορο ρυθμό με χοροπηδητά και νιαουρίσματα τη συμφιλίωση των δύο γατιών.
    Το ντουέτο των γάτων του Ροσίνι για μουσική ακρόαση:

    Montserrat Caballé & Concha Velasco – Duetto di due gatti

    Gloria Kaneva and Anita Shishkova – Rossini – Cats duet

    Γατοδιάλογοι
    Χωριστείτε σε ζευγάρια. Καθίστε αντικριστά. Και πιάστε κουβέντα: θυμωμένα, φωναχτά, τσιριχτά, ψιθυριστά, παιχνιδιάρικα, γελαστά, ανήσυχα, φοβισμένα. Ο,τι κι αν κάνετε επιτρέπεται. Ένα μόνο δεν επιτρέπεται: να μιλήσετε σε άλλη γλώσσα πλην της… γατίσιας. Βρείτε τα καλά σας μιάου, μιέου και νιαρ και πιάστε κουβέντα. Θα γελάσετε πολύ, να είστε σίγουροι.

    Γατοδίαιτα
    Τι τρώνε οι γάτες; Κονσέρβες; Ε, μην το παρακάνουμε. Εμείς στο ψάρι θέλαμε να την πάμε τη φάση. Κανονίσετε την πορεία σας λοιπόν. Μια μέρα θα φάτε γατίσια: ψάρια, ψαροκροκέτες και ολίγη σαλάτα γιατί ως γνωστόν (!!) οι γάτες, παιδιά, τρελαίνονται για ψητά λαχανικά. Τι, όχι; Βρε, ναι. Η δικιά μου τρώει. Κι έτσι θα φάτε όλοι. Γατοπροσευχή. Γατογεύμα. Πάμε!

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular