More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Το πάρτι, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Το πάρτι, της Λίνας Μουσιώνη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-11) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Οι οικογένειες είναι οικοσυστήματα. Κάθε ζωή αναπτύσσεται ανταποκρινόμενη σε ερεθίσματα από τις ζωές που την περιστοιχίζουν.
    Mary Schmich

    Μια καλοφτιαγμένη ιστορία μυστηρίου που ανατρέπει τα δεδομένα και συνθέτει εν τέλει μια αξιόλογη ιστορία οικογενειακής ζωής.

    Περί τίνος πρόκειται

    Έκτακτο ταξίδι, μυστηριώδες πρέπει να πω, για επαγγελματικούς λόγους η μαμά και ο μπαμπάς και η Αιμιλία με τον Μάνο μένουν με τη θεία Ειρήνη που φαίνεται να είναι στον κόσμο της. Η μαμά αφήνει ένα γράμμα όπου τους αναθέτει να οργανώσουν το πάρτι γενεθλίων της μέσω διασκεδαστικών… γρίφων.

    “Σε μαύρο μπαστουνάκι κρύβονται χίλια μυστικά”, τους αφήνει έναν πρώτο γρίφο και βγάλτε τα κάστανα από τη φωτιά, παιδιά. Ένα κυνήγι θησαυρού, λοιπόν, είναι η πρόκληση για τα δύο αδέρφια. Ποια είναι αυτά τα χίλια μαύρα μπαστούνια; Ποια είναι η βασίλισσα που διψά και φρέσκο νερό για να δροσιστεί ζητά; Ποιο είναι το ξύλο που καίει και γλυκά μια μύτη ξετρυπώνει; Και τι σημαίνει το πιο αινιγματικό όλων “δροσιά στο σπίτι φέρνει το καλοκαίρι, η νύχτα μοιράζει αστέρια κι όνειρα“;

    Ο Μάνος και η Αιμιλία θα ακολουθήσουν τους γρίφους της μαμάς, θα τους λύσουν και θα φτάσουν σε ένα ένα μεγάλο μυστικό. Το μυστικό της μαμάς…

    Εστιάζοντας

    Ένα μεγάλο πρόβλημα που συναντάς σε πολλά ελληνικά (και όχι μόνο πάντως) βιβλία είναι το τέλος, το κλείσιμο της ιστορίας. Πολλές πρωτότυπες ή καλογραμμένες ιστορίες έχουν καεί, έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί από ένα μέτριο, εντελώς προβλέψιμο, απότομο ή συμβατικό τέλος που δεν δεν οδηγεί πουθενά.

    Διαβάζοντας Το πάρτι της Λίνας Μουσιώνη πίστεψα ότι θα διαβάσω ακόμα μία ιστορία μυστηρίου όπου κάποια παιδιά μένουν αιφνιδίως μόνα τους και καλούνται να επιλύσουν κάποιο μυστήριο και να ανακαλύψουν κάποιο μυστικό. Ήταν καλογραμμένο. Η Μουσιώνη είναι καλή συγγραφέας. Αλλά έμοιαζε μια συνηθισμένη ιστορία. Μόνο που η συγγραφέας κρατούσε ένα αληθινό εύρημα καλά φυλαγμένο στο τέλος, από εκείνα που πραγματικά αναβαθμίζουν μια ιστορία, της αλλάζουν προσανατολισμό, επαναπροσδιορίζουν το περιεχόμενό της και δεν αφήνουν μια ιστορία μυστηρίου να λήξει απλά ως τέτοια. Εκεί η καλογραμμένη, συμπαθητική ιστορία, ανέβηκε σκαλοπάτια ποιότητας, κινητοποίησε σκέψεις, έθεσε προβληματισμούς. Κι αν δεν τα έκανε όλα αυτά; Αν ήταν απλά μια όμορφη ιστορία που απόλαυσες; Ναι, απλά η ανατροπή που δεν θα ήθελα να αποκαλύψω για να μη χαλάσω τον αναγνωστικό αιφνιδιασμό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, όχι επιδιορθωτικά, της αξίας της ιστορίας, της δίνει μια άλλη υπόσταση και δυναμική∙ έτσι, έχουν σημασία για τη συγγραφέα αυτές της οι αποφάσεις, καθώς δίνει στα παιδιά-αναγνώστες μια άλλη όψη της ζωής και της πραγματικότητας, η οποία μπορεί να γίνει μια περιπέτεια, διαφορετική για τον καθένα.

    Όλα είναι παιχνίδι; Ίσως και να είναι έτσι τελικά.

    Αξιόλογο βιβλίο.

    Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου ακολουθεί την ιστορία και την προσπάθεια των παιδιών για την επίλυση των γρίφων, δίνοντας έμφαση στα πρόσωπα και τα συναισθήματα των παιδιών.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Βρείτε

    Για το βιβλίο υπάρχουν διαθέσιμες προτάσεις δημιουργικής ανάγνωσης.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    A Persian Market- Wilbur de Paris

    The Munsters – Theme- Jack Marshall,

    Ταραντέλα- Γ. Χατζηπιερής

    Opa-Tsupa JaZz MaNoUcHe

    Smooth Criminal-D. Garrett

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το πάρτι
    Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
    Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2022
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Προσαρμογή εξωφ.: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-3217-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular