More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο παραμύθι της μοναξιάς, του Πάνου Κυπαρίσση (εικ.: Μαρίνα Δημοπούλου)

    Το παραμύθι της μοναξιάς, του Πάνου Κυπαρίσση (εικ.: Μαρίνα Δημοπούλου)

    Ολόκληρο το βιβλίο, δέκα λιγόλογα σαλόνια, παρά έξι γραμμές ένας θεατρικός διάλογος μεταξύ δυο δέντρων. Δυο δέντρων, αειθαλές το ένα, φυλλοβόλο τ’ άλλο, που “μεγαλώνουν χρόνια, με ή δίχως χιόνια, μόνα, το ένα πλάι στ’ άλλο, μια στον ήλιο, μια στης νύχτας τα φτερά. Θυμώνουν, μαλώνουν, ώσπου σ’ έναν δύσκολο χειμώνα, αποφασίζουν να τα βρουν και να μιλήσουν”.

    Μιλούν τα δέντρα για τις δυσκολίες του καιρού, για του ανέμου την ορμή και τις άμυνες που έχουνε απέναντί του. Μιλούν για τον ανθό της άνοιξης, για τη γέννα των αλλαγών, για την αναγέννηση και το γήρας του αμετάβλητου στην όψη. Κι όταν στο τέλος έρχεται μια πρόταση από το φυλλοβόλο δέντρο, αποκαλύπτεται όλη η ομορφιά της φύσης και της ζωής.

    Ο πολύτεχνος Πάνος Κυπαρίσσης, “με λογισμό και μ’ όνειρο”, σε ένα στατικό ταξίδι ποίησης και λόγων παιδεμένων, στέκεται πλάι σε δυο δέντρα, ακούει τον θεατρικό διάλογό τους και αλληγορεί σε έναν γεμάτο λυρισμό βιβλίο που με αμεσότητα μα και κρυστάλλινους υπαινιγμούς θεμελιώνει έναν σπουδαίο προβληματισμό πάνω στη συνύπαρξη, τη μοναξιά, τη συντροφικότητα, τη συνεργασία, το no man’s an island και την αμοιβαία υποχώρηση επ’ ωφελεία όλων.

    Η εικαστική δύναμη των ζωγραφικών έργων της Μαρίνας Δημοπούλου είναι τεράστια. Με αφαίρεση, λεπτές αποχρώσεις, κίνηση, εκφραστικότητα, ονειρικά στοιχεία και συνολικά κατάθεση μιας αυθεντικής άποψης περί εικονογράφησης, η συνδημιουργός του βιβλίου δημιουργεί μια παράλληλη εικονοαφήγηση που συμπληρώνει την αισθητική του και ταυτόχρονα αυτονομείται τόσο ώστε να δημιουργεί μια δική της οπτική απόλαυση.

    Οι δύο συντελεστές του έργου και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο συνθέτουν μια άριστη έκδοση, υψηλής ποιότητας, όπου οι αναγνώσεις της ιστορίας διαβαίνουν το κατώφλι των αντιμαχόμενων ζευγών: δυο διαφορετικής ιδεολογίας, πολιτικής άποψης ή ψυχοσύνθεσης άνθρωποι, ένα ζευγάρι, δυο αντίπαλοι. Σε κάθε περίπτωση, η διαφανής κουλτούρα του διαλόγου με σεβασμό και ευήκοα ώτα που χτίζεται σε όλο το κείμενο, είναι το προφανέστερο μάθημα που έρχεται στη νόησή μας.

    Ένα βιβλίο απολαυστικό για κάθε αναγνώστη από 6-7 ετών.

    ΥΓ: Περιττό να σταθεί κανείς στην τέλεια πάσα περί φθινοπώρου, εποχών, καιρού κτλ για όσους αναζητούν τη θεματική ωφέλεια.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το παραμύθι της μοναξιάς
    Συγγραφέας: Πάνος Κυπαρίσσης
    Εικονογράφηση: Μαρίνα Δημοπούλου
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2017
    Σχεδιασμός έκδοσης: Μαρίνα Δημοπούλου
    Σύνθεση εξωφύλλου: Εριφύλη Αράπογλου-ενARTE
    Διόρθωση: Δημήτρης Καραδήμας
    Φωτογράφηση έργων: ChristosKakogiannis-xkstudio
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-471-135-2
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular