More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο πνεύμα του λιονταριού, της Αλεξάνδρας Κλιάφα

    Το πνεύμα του λιονταριού, της Αλεξάνδρας Κλιάφα

    to_pneuma_tou_liontariou_cover

    Η νεοεισελθούσα στο χώρο της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας Αλεξάνδρα Κλιάφα κάνει -η αλήθεια είναι- μια δυναμική είσοδο. Παίρνοντας μια πραγματική παλαιοντολογική ανακάλυψη του περασμένου αιώνα, στο κατώφλι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μας μεταφέρει στον κόσμο των παγετώνων, της προϊστορικής εποχής και των ανθρώπων της. Εκείνων των λησμονημένων προγόνων που άντεξαν και έφεραν το είδος μέχρι εδώ, σε εμάς, να το σηκώσουμε ψηλότερα, να το ταλαιπωρήσουμε περισσότερο. Κι η αλήθεια είναι ότι δεν το λες πολύ εύκολο να επιβιώσεις σε ένα περιβάλλον όπου βρίσκεσαι απολύτως εκτεθειμένος σε κάθε κίνδυο που σήμερα ούτε σκέφτεσαι πολλές φορές: καιρικά και φυσικά φαινόμενα, ζώα, αντίπαλες φυλές, άγνοια, απροστάτευτος απ’ όλα. Μα ας τα βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα.

    Η Αλμάρ, δώδεκα ετών, είναι κόρη της Σίλο, της μεγάλης σαμάνου και πνευματικής ηγέτιδας της φυλής. Στο πλάι της μαθαίνει να χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα, βοτάνια, κόκαλα, κέρατα, πέτρες και να φτιάχνει γιατροσόφια αξιοποιώντας τη γνώση της και τις θεραπευτικές ιδιότητες τους αλλά και διάφορες ακόμα ύλες που χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες της φυλής (Τελετή Ενηλικίωσης των νέων κυνηγών κ.α.). Η Αλμάρ θέλει να γίνει κι αυτή κυνηγός αφού είναι στην ίδια ηλικία με τα αγόρια που ετοιμάζονται να γίνουν κυνηγοί στο πλευρό των έμπειρων ανδρών. Η μητέρα της την προορίζει για διάδοχό της, μάγισσα και γιατρό της φυλής καθώς ξέρει ήδη πάρα πολλά εκτός από το να επικοινωνεί με τα πνεύματα και να ζωγραφίζει στην ιερή σπηλιά. Οι κανόνες της φυλής είναι σαφείς για τα κορίτσια.Δεν είναι μια κακή θέση. Έχει σεβασμό πολύ από όλους.

    Όμως… Με τη βοήθεια του Κίμο, ενός άντρα που πριν χρόνια βρέθηκε να περιπλανιέται μόνος κοντά στον καταυλισμό της φυλής και τον είχαν δεχτεί κοντά τους αφού εκείνος είχε χάσει ολόκληρη τη φυλή του σε μια επίθεση των Άλλων, των τρομερά άγριων και επιθετικών ανθρώπων, η Αλμάρ θα μυηθεί στα μυστικά και την τέχνη του κυνηγιού και του πολέμου. Έχοντας για πνεύμα-προστάτη της εκείνο του λιονταριού, το κορίτσι θα πορευθεί το δρόμο της σε έναν δύσκολο κόσμο, έναν κόσμο όπου οι κόντρες για την ιεραρχία στην φυλή, την επιβίωση σε αντίξοες συνθήκες είναι καθημερινότητα.

    Η Αλμάρ δε θέλει να ακολουθήσει το δρόμο-μοίρα που της δείχνει η σαμάνος μητέρα της. Μέσα της σπαρταρά ο κόσμος του κυνηγιού, της επιβίωσης. Είναι έτοιμη να πολεμήσει, να υπερασπιστεί τη ζωή της και εκείνη των αγαπημένων της ή η ζωή της ακολουθεί την τροχιά που έχει διαλέξει εκείνη;

    25 Αυγούστου 1939 μ.Χ. Κοιλάδα του Λόουν, Νοτιοδυτικές Άλπεις, Σπήλαιο Στάντελ, Λόφος Χολενστάιν, Γερμανία. Οι αρχαιολόγοι Ρόμπερτ Γουέτζελ και Όττο Βόλζινγκ ανακαλύπτουν την τελευταία μέρα των ανασκαφών πολλά μικρά θραύσμα από ένα μικρό εδώλιο από ελεφαντόδοντο με το όνομα Lion Man (Λεοντοκέφαλο Εδώλιο), το αρχαιότερο ζωόμορφο γλυπτό στον κόσμο με ηλικία κάπου 32.000 ετών. Ένα αινιγματικό δημιούργημα που έχει τύχει πολλών ερμηνειών και προσεγγίσεων από τους επιστήμονες εδώ και 70 χρόνια.

    Τι συνδέει την Αλμάρ και τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων με την περίφημη ανακάλυψη του Ρόμπερτ Γουέτζελ; Μια παλαιοντολογική ανακάλυψη που στοιχειώνει την άγρια ομορφιά εκείνου του παλιού κόσμου με τους μακρινούς προγόνους…

    Υφαίνοντας εύρυθμα την πλοκή της ιστορίας, δένοντας το σήμερα με το παλιό τότε, η συγγραφέας δημιουργεί ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον. Μεταγγίζει στον αναγνώστη την αγάπη για τον προϊστορικό άνθρωπο, για τις αγωνίες, τα νεύματά του, τις ισχυρές ανασφάλειές του, τους κόμπους που αναγκαζόταν να λύνει καθημερινά για να σταθεί όρθιος. Πανταχού παρούσα η άρρηκτη, σχεδόν αψεγάδιαστη, σχέση του προγόνου με τη φύση, τα υλικά της, τα φυτά της, η οποία δεν υποδεικνύεται ούτε υπονοείται αποσπασμάτικα αλλά καταγράφεται απόλυτα φυσιολογικά ως ρουτίνα εκείνων των ανθρώπων. Ο,τι για εμάς είναι επιστήμη και τριήμερη απόδραση, για τους σύγχρονους της Αλμάρ είναι τυπική γνώση.

    Τα διαλογικά μέρη είναι ιδιαιτέρως ζωντανά και συχνά ενώ οι κοφτές προτάσεις που χαρατηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης, κάνουν την ανάγνωση εξαιρετικά ρέουσα και ευχάριστη.

    Βραβείο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και ανάγνωση για παιδιά από 10-11 ετών (λέω εγώ).

    Βραβείο: Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2013

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το πνεύμα του λιονταριού
    Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Κλιάφα
    Εικονογράφηση: Ευτυχία Τσουκαλά
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2012
    Σελίδες: 136
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4622-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular