More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20208-11 ετώνΤο πνεύμα του χιονιού- Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, της Μάγια Λούντε (μετ.: Χρ....

    Το πνεύμα του χιονιού- Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, της Μάγια Λούντε (μετ.: Χρ. Σωτηροπούλου)

    Κάθε μέρα και από ένα κεφάλαιο. Πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ αυτό το βιβλίο-αντίστροφη μέτρηση με τα 24 κεφάλαια μέσα από τα οποία ξετυλίγεται μια πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία, βγαλμένη από την πλούσια παράδοση των συμπαθών Σκανδιναβών. Μια ιστορία για τη φιλία, την αγάπη, την πίστη στις δυνάμεις τους και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Με τις πωλήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 250 χιλιάδες στην Νορβηγία των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή ένας στους είκοσι αγόρασε το βιβλίο, ενώ έχει μεταφραστεί ήδη σε 26 γλώσσες- χάρη στις εκδόσεις Κλειδάριθμος και στα ελληνικά- και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Norwegian Book Sellers’ Prize 2018, ARK Children’s Book Prize 2018 και “Boksluker” Prize. Επίσης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η κινηματογραφική μεταφορά του.

    Είναι πράγματι τόσο ξεχωριστό αυτό το βιβλίο; Καταρχάς διαποτίζεται από όλη εκείνη την ατμόσφαιρα των βορείων, με την πλούσια μυθολογική παράδοση

    Ο Κρίστιαν λατρεύει τα Χριστούγεννα. Φέτος όμως θα είναι διαφορετικά, γιατί έχει χάσει τη μεγάλη του αδερφή. Καθώς κολυμπάει λυπημένος στην πισίνα, βλέπει ένα κοριτσάκι με τη μύτη κολλημένη στο παράθυρο. Είναι η Χέντβιχ, ένα κορίτσι όλο ζωντάνια, με κόκκινα μαλλιά και κόκκινη κάπα.

    “Εκείνη τη στιγμή , καθώς στεκόμουν ως τη μέση μέσα στο νερό φτύνοντας και βήχοντας, είδα την Χέντβιχ. Στεκόταν έξω στο χιόνι και κοιτούσε μέσα, με τη γεμάτη φακίδες μύτη της κολλημένη με τόση δύναμη στο τζάμι, που είχε γίνει κατάλευκη. Ξαφνικά πρέπει να αντιλήφθηκε ότι την κοιτούσα, γιατί ξεκόλλησε από το τζάμι και με κοίταξε με απορία”.

    Έτσι γνωρίζει ο Κρίστιαν τη Χέντβιχ και έτσι, με μια μικρή παρεξήγηση ξεκινά η φιλία τους. Τον καλεί στο σπίτι της να πιουν κακάο, ο Κριστιάν τελικά δέχεται και μάλιστα ενθουσιάζεται με τον υπέροχο στολισμό της “Χειμωνιάτικης Φωλιάς” όπως λέει η Χέντβιχ το σπίτι της. Τι όμορφο σπίτι! Όταν ύστερα η Χέντβιχ τον καλεί να παίξουνε κρυφτό, τα πράγματα γίνονται παράξενα.

    “Καθώς έφευγα συνειδητοποίησα ότι δεν θα ήταν απλώς εντάξει. Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ανυπομονούσα για κάτι”

    Ο Κρίστιαν δραπετεύει γρήγορα από την πένθιμη ατμόσφαιρα του σπιτιού του και ξαναπάει στο σπίτι της Χέντβιχ. Αλλά εκεί, είπαμε, τα πράγματα δεν είναι πια τόσο αθώα. Τι κρύβει η Χέντβιχ; Ποιος είναι αυτός ο παράξενος άντρας που εμφανίζεται ξαφνικά και έχει κλειδί του σπιτιού της;

    “Κρίστιαν, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορώ να σου πω. Όχι ακόμα. Αλλά ελπίζω να παραμείνεις φίλος μου και έτσι“, του είπε.

    Ποια είναι η χιονένια αδερφούλα; Θα καταφέρει ο Κρίστιαν να ανακαλύψει το μυστικό της Χέντβιχ, αλλά και να φέρει ξανά στο μελαγχολικό σπίτι του το πνεύμα των Χριστουγέννων; Και τελικά ποια είναι πραγματικά η Χέντβιχ;

    “Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι μια αίσθηση απαλότητας και πολυτέλειας, που σου γαργαλάει τα δάχτυλα και ταυτόχρονα κάνει την καρδιά σου να χτυπάει πιο γρήγορα. Αλλά όχι τόσο γρήγορα που να αισθάνεσαι άβολα. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ένα συναίσθημα τόσο ισχυρό, που σε κάνει να θέλεις να τραγουδήσεις, να γελάσεις, σου φέρνει έναν κόμπο στον λαιμό, όλα αυτά μαζί. Αν το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε χρώμα, θα ήταν ζεστό και χρυσαφένιο, παρόλο που τα ίδια τα Χριστούγεννα είναι κόκκινα. Γιατί το πνεύμα των Χριστουγέννων έλαμπε σαν φωτιά μέσα μου, σαν ζεστός πυρσός”.

    Δεν φοβάται τον θάνατο η Μάγια Λούντε, δεν φοβάται καμία πτυχή της πραγματικής ζωής. Δεν τον εντάσσει απλά μέσα σε μια πολύ τρυφερή ιστορία. Αυτός ουσιαστικά κινεί όλη την ιστορία της. Με την πολύ όμορφη γλώσσα που χρησιμοποιεί, με την υπέροχη ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει όλο το βιβλίο, φτιάχνει κάτι που θυμίζει τις παλιές χριστουγεννιάτικες ιστορίες δίχως τα ηθικοπλαστικά ελαττώματά τους και τις αγκυλώσεις της εποχής τους.

    Φανταστική, ολοζώντανη, πολύ εκφραστική, έτοιμη να “μιλήσει” η εικονογράφηση της βραβευμένης με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 2016 και το Astrid Lindgren Memorial Award το 2018, Νορβηγίδας Lisa Aisato, η οποία μόλις στα 38 της έχει ένα τόσο ξεχωριστό στυλ που δεν αφήνει αδιάφορους μικρούς και μεγάλους.

    Μου άρεσε πολύ και θα αρέσει και στους περισσότερους από εσάς.

    Για παιδιά από 6 ετών με αναγνωστική υποβοήθηση, με έμφαση στα παιδιά 8 μέχρι περίπου 12 ετών, χωρίς απαραίτητα να μιλάμε αποκλειστικά για παιδιά-αναγνώστες.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το πνεύμα του χιονιού- Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία
    Τίτλος πρωτοτύπου: Snososteren
    Συγγραφέας: Maja Lunde
    Εικονογράφηση: Lisa Aisato
    Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Οκτώβριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Ελένη Γεωργοστάθη
    Ηλ. σελιδοποίηση: Ελένη Αχιλλεοπούλου
    Σελίδες: 200
    Μέγεθος: 24 Χ 27
    ISBN: 978-960-461-971-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular