More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΤέχνεςΤο πρόγραμμα του Summer Camp στην Τεχνόπολη από 15 Ιουνίου έως 10...

    Το πρόγραμμα του Summer Camp στην Τεχνόπολη από 15 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2015

    summer_camp_fotaerio_afisa

    Το Summer Camp στην Τεχνόπολη έρχεται για τέσσερις εβδομάδες, από τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, να ομορφύνει τη ζωή των μικρών μας φίλων.
    Τέσσερις εβδομάδες με τέσσερις διαφορετικές θεματικές.

    Δείτε όλες τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει για τα παιδιά αναλυτικά για κάθε εβδομάδα.

    Αναλυτικό Πρόγραμμα:

    Την 1η εβδομάδα (15 – 19 Ιουνίου 2015), με θέμα «Τέχνες και Παιχνίδι»  Παραστατικές Τέχνες, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορό, αυτοσχεδιασμό κα.)  μέσα από παιχνίδι στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

    Από Δευτέρα 15 έως και Πέμπτη 18 Ιουνίου

    Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου πραγματοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται» και «Δώσε τα φώτα σου».

    «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται»

    Ανθρακείς και θερμαστές σε δράση … Η πόλη φωτίζεται!

    Οι μικροί μας φίλοι μεταμορφώνονται σε μικρούς εργάτες στο εργοστάσιο, και έχουν ένα βασικό καθήκον: Να φωτίσουν το κέντρο της πόλης παράγοντας φωταέριο!

    Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να «εργαστούν» στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για τη γραμμή παραγωγής και να ανακαλύψουν ποιες ειδικότητες εργατών δούλευαν στο εργοστάσιο και κάτω από ποιες συνθήκες.

    «Δώσε τα φώτα σου»

    Οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμούς μετατρέπονται σε διευθυντές, εργάτες, γείτονες του εργοστασίου και καλούνται να δράσουν βάσει του σεναρίου που θα πάρουν στα χέρια τους.

    Η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργία είναι απαραίτητα στοιχεία για να «φωτίσουν» τους χαρακτήρες του ανθρώπινου δυναμικού που κάποτε εργάζονταν στο πρώτο εργοστάσιο που φώτισε την Αθήνα. Οι προφορικές μαρτυρίες των εν ζωή εργαζόμενων που φιλοξενούνται στη μουσειακή έκθεση, αποτελούν την έμπνευσή τους.

    Οι «Μικρές Ιστορίες» πραγματοποιούν τα εργαστήρια «Μία βαλίτσα … μεταμορφώνεται», «Το δικό μου σκηνικό» και «Το σώμα μου χορεύει!».

    «Μια βαλίτσα … μεταμορφώνεται» (Θέατρο και παιχνίδι)

    Τα έργα του εικαστικού Αλέξη Ακριθάκη γίνονται αφορμή για σωματικούς αυτοσχεδιασμούς, θεατρικές δράσεις και μεταμορφώσεις με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τεχνικές της θεατρικής έκφρασης.

    «Το δικό μου σκηνικό» (Εικαστικά)

    Δημιουργούμε τη δική μας μακέτα με τεχνικές κολάζ και ζωγραφικής με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Με ερέθισμα προβολές εικόνων από χώρους οικείους στα παιδιά (σπίτια, πόλεις, σχολείο κλπ) γνωρίζουμε σχήματα και μεγέθη και κατασκευάζουμε ένα…σκηνικό!

    «Το σώμα μου χορεύει!» (Χορός και ακροβατικά)

    Τι είναι χορός; Τι είναι κίνηση και πόσοι τρόποι υπάρχουν για να κινηθούμε;

    Γνωριμία των παιδιών με τα βασικά εργαλεία του χορού μέσα από ομαδικούς και ατομικούς αυτοσχεδιασμούς και ακροβατικά παιχνίδια.

    Τελευταία ημέρα της 1ης εβδομάδας, Παρασκευή 19 Ιουνίου

    «Μια παράξενη βαλίτσα» από τις «Μικρές Ιστορίες» 

    Με ερέθισμα τα έργα «Οι βαλίτσες» του εικαστικού Ακριθάκη, πραγματοποιείται ένα θεατρικό παιχνίδι με όλες τις ομάδες παιδιών. Μετά την δράση, τα παιδιά καλούνται να χωριστούν σε ομάδες (ομάδα χορού, εικαστικών, θεάτρου και μουσείου) και να επεξεργαστούν το ερώτημα: Τι έχει μέσα μια βαλίτσα;

    Κάθε ομάδα παρουσιάζει στις υπόλοιπες την απάντηση, ανάλογα με τον τρόπο που επεξεργάζεται το ερώτημα. Η ομάδα του χορού θα προετοιμάσει μια χορευτική δράση, η ομάδα του θεάτρου ένα θεατρικό δρώμενο, η ομάδα των εικαστικών θα δημιουργήσει μια τεράστια βαλίτσα με μικτές τεχνικές και η ομάδα του μουσείου θα κληθεί να ανακαλύψει μέσα στο μουσείο τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει η βαλίτσα του εργάτη.

    Την 2η εβδομάδα (22 – 26 Ιουνίου 2015), με θέμα «Εμείς και ο κόσμος» – Περιβάλλον, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον και την ανακύκλωση μέσα από σχετικές δραστηριότητες. Με την υποστήριξη του WWF Ελλάς.

    Από Δευτέρα 22 έως και Πέμπτη 25 Ιουνίου

    Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου πραγματοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Θυμήσου να ανακυκλώνεις!» και «Όχι άλλο κάρβουνο!».

    Θυμήσου να ανακυκλώνεις!

    Παίζοντας με τα παραπροϊόντα του εργοστασίου, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι τίποτα δεν «πετιέται» και όλα τα υλικά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, τονίζοντας έτσι την αξία και τη σημασία της ανακύκλωσης.

    Στη συνέχεια συμμετέχουν σε ένα εικαστικό εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά.

    Για φαντάσου πώς θα χρησιμοποιούσες ένα άδειο κουτί από βούτυρο;

    Όχι άλλο κάρβουνο!

    Ξέρεις ποια μορφή ενέργειας χρειάζονται τα φωτοβολταϊκά; Αναρωτήθηκες πόσο άσχημο είναι να αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή και να χάνεται άσκοπα νερό;

    Παιχνίδια μνήμης, αντιστοίχισης και γνώσεων με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας περιμένουν τους συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα.

    Στο τέλος της δράσης αυτής τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν και να πρωταγωνιστήσουν στο διαφημιστικό σποτ προώθησης της ενέργειας που επιθυμούν.

    Οι «Μικρές Ιστορίες» πραγματοποιούν τα εργαστήρια «Ο χώρος μέσα και έξω από μένα!», «Τέχνη από … σκουπίδια!» και «Ο κόσμος … κινείται!».

     «Ο χώρος μέσα και έξω από μένα!» (Θέατρο και παιχνίδι)

    Το θεατρικό παιχνίδι γίνεται το μέσο για να ανακαλύψω τη σχέση μου με το περιβάλλον. Κινητικές και σωματικές φόρμες, αυτοσχεδιασμοί και μεταμορφώσεις με αφορμή στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον. Η μάσκα, ερέθισμα για δράση.

     «Τέχνη από … σκουπίδια!» (Εικαστικά)

    Με ερέθισμα προβολές έργων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά για τη δημιουργίες τους, κατασκευάζουμε μεγάλα γλυπτά και εφήμερες κατασκευές με  πηλό, γύψο και ξύλα!

    «Ο κόσμος … κινείται!» (Χορός)

    Κινητικοί αυτοσχεδιασμοί με θέματα από τη φύση! Το σώμα μου αναπαράγει την κίνηση των ζώων, της Γης, των εποχών, εκφράζεται και ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω μας.

    Τελευταία ημέρα της 2ης εβδομάδας, Παρασκευή 26 Ιουνίου

     «Η Δίκη των Ζώων» από το Anasa CulturalCenter 

    Η «Δίκη των Ζώων» είναι ένα αρχαίο παραμύθι που λειτουργεί ως πυρήνας ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα.  Μιλάει για μια δίκη που έγινε σε ένα μακρινό νησί, όπου αρχικά δεν υπήρχαν άνθρωποι. Όταν έφτασαν οι άνθρωποι, καταπίεσαν και σκλάβωσαν τα ζώα, τα οποία κατέφυγαν με τα παράπονά τους στο Βασιλιά των Τζίν. Έτσι το κάθε ζώο, όπως και άνθρωποι από κάθε φυλή, κλήθηκαν να καταθέσουν τους λόγους για τους οποίους είναι ο καθένας σημαντικός. Το παραμύθι εξελίσσεται σε ένα φιλοσοφικό διάλογο, μεταξύ των ζώων και του ανθρώπου, ο οποίος διαφωτίζει τη σχέση όλων των στοιχείων της φύσης και τη σημασία του καθενός για τη ζωή πάνω στη γη.

    Το παραμύθι θα παρουσιαστεί σε όλα τα παιδιά και στη συνέχεια κάθε ομάδα (χορού, εικαστικών, θεάτρου, μουσείου) θα κληθεί να δημιουργήσει και να παρουσιάσει μια σχετική δράση. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μαζί με όλες τις ομάδες  και η εικονική συζήτηση για την «Δίκη των Ζώων».

    Την 3η εβδομάδα (29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2015), με θέμα «Σχήματα και χρώματα» – Εικαστικά, τα παιδιά θα γνωρίσουν Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, θα έρθουν σε επαφή με την μοντέρνα τέχνη και θα πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά, ενώ θα ασχοληθούν με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και άλλους τρόπους έκφρασης.

    Από Δευτέρα 29 Ιουνίου έως και Πέμπτη 2 Ιουλίου

    Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου πραγματοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Φτιάξε μια καμινάδα» και «Φωτογραφίζω το εργοστάσιο – κλικ κλακ!».

    «Φτιάξε μια καμινάδα»

    Πρόσεξες τις καμινάδες του εργοστασίου;  Αλήθεια … πώς  θα σου φαινόταν μία τέτοια καμινάδα στο ψυγείο σου;

    Στο εικαστικό εργαστήρι «Φτιάξε μία καμινάδα» τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν μία καμινάδα από πηλό όπως αυτές του παλαιού εργοστασίου φωταερίου. Στη συνέχεια τη ζωγραφίζουν και κολλούν σε αυτήν ένα μικρό μαγνήτη.

    «Φωτογραφίζω το εργοστάσιο-κλικ κλακ!»

    Έτοιμοι να επιμεληθούμε τη δική μας φωτογραφική έκθεση;

    Τα παιδιά ανακαλύπτουν το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από το φωτογραφικό φακό. Χωρίζονται σε 3 ομάδες και φωτογραφίζουν 3 συγκεκριμένες θεματικές.  Στη συνέχεια πάνω στις ασπρόμαυρες εκτυπώσεις των έργων τους επεμβαίνουν ζωγραφικά και στο τέλος τα έργα τους αναρτώνται μέσα στο μουσείο!

    Οι «Μικρές Ιστορίες» πραγματοποιούν τα εργαστήρια «Πίνακες γεμάτοι ιστορίες!», «Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία» και «Ζωγραφίζω … χορεύοντας!».

    «Πίνακες γεμάτοι ιστορίες!» (Θέατρο και παιχνίδι)

    Πίνακες διάσημων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων δίνουν το έναυσμα για παιχνίδια μυθοπλασίας, θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια ρόλων.

    «Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία» (Εικαστικά)

    Η γλυπτική και τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών αποτελούν το ερέθισμα για δημιουργίες! Ομαδική δράση σε μεγάλες επιφάνειες, κολάζ με φωτογραφίες και μικτές τεχνικές ζωγραφικής και τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους έργο τέχνης!

     «Ζωγραφίζω … χορεύοντας!» (Χορός)

    Πώς μπορεί ο χορός και η κίνηση να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης; Σωματικές εξερευνήσεις με εικόνες, σχήματα και χρώματα και έργα ζωγραφικής μας εμπνέουν να συνθέσουμε ένα πίνακα ζωγραφικής μέσα από τον χορό.

    Τελευταία ημέρα της 3ης εβδομάδας, Παρασκευή 3 Ιουλίου

    «Όταν ο Πικάσο συνάντησε τον Βελάσκεθ» από τις «Μικρές Ιστορίες»

    Με ερέθισμα τον πίνακα του Βελάσκεθ «Οι Δεσποινίδες των τιμών» και τον ομότιτλο πίνακα του Πικάσο, τα παιδιά ανακαλύπτουν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι κάθε κομμάτι του πίνακα ξεχωριστά και ξετυλίγουν σε ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού την πραγματική ιστορία του πίνακα. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα χωριστά (χορός-εικαστικά-θέατρο-μουσείο) επεξεργάζεται τον πίνακα με τον δικό της τρόπο και τον παρουσιάζει στις υπόλοιπες ομάδες.

    Την 4η εβδομάδα (6 Ιουλίου – 10 Ιουλίου 2015), με θέμα «Τεχνολογία και πόλη» – Τεχνολογία και Αρχιτεκτονική, τα παιδιά θα γνωρίσουν την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική της πόλης τους, συμμετέχοντας σε δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής και σε άλλες για την αρχιτεκτονική κτιρίων της Αθήνας αλλά και των κτιρίων του παλαιού εργοστασίου φωταερίου.

    Από Δευτέρα 6 Ιουλίου έως Πέμπτη 9 Ιουλίου

    Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου πραγματοποιεί το «Εργαστήρι Ρομποτικής» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μην το πετάξεις!».

    Εργαστήρι Ρομποτικής

    Συνδυάζοντας την τεχνολογία του 19ου αιώνα που σώζεται στο εργοστάσιο με τη σύγχρονη τεχνολογία, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσφέρει και ένα εργαστήριο εκπαιδευτικής  ρομποτικής. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, συναρμολογούν και προγραμματίζουν ρομποτάκια. Συνεργάζονται και αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η συνθετική και κριτική σκέψη.

    «Μην το πετάξεις!»

    Οι συμμετέχοντες μεταμορφώνονται σε μικρούς αρχιτέκτονες , χωρίζονται σε ομάδες και ανακαλύπτουν την έννοια και την αξία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Παρατηρούν και κρίνουν την αποκατάσταση των κτηρίων του εργοστασίου φωταερίου και προβληματίζονται γύρω από τις πιθανές νέες χρήσεις τους.

    Η φαντασία, η παρατηρητικότητα και η δημιουργικότητα προάγονται μέσα από το συγκεκριμένο  πρόγραμμα που, ίσως, και να αποτελέσει το κίνητρο για τη δημιουργία μελλοντικών αρχιτεκτόνων!

    Οι «Μικρές Ιστορίες» πραγματοποιούν τα εργαστήρια «Από τη σπηλιά στο … διαμέρισμα», «Η αρχιτεκτονική, το μέσο για εικαστικές δημιουργίες!» και «Χορός και πόλη!».

    «Από τη σπηλιά στο … διαμέρισμα» (Θέατρο και παιχνίδι)

    Οι άνθρωποι και η αρχιτεκτονική εξέλιξη των σπιτιών τους μέσα στο χρόνο γίνονται αφορμή για να δημιουργήσουμε ιστορίες και παράξενα περιβάλλοντα δράσης.

    «Η αρχιτεκτονική, το μέσο για εικαστικές δημιουργίες!» (Εικαστικά)

    Εικόνες παράξενων σπιτιών και τα κτίρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου αποτελούν το ερέθισμα για να ανακαλύψουμε τα βασικά στοιχεία της εικαστικής γλώσσας. Γραμμές, σχήματα, χρώματα και αρχιτεκτονικοί χάρτες σε μεγάλες επιφάνειες μας οδηγούν στη δημιουργία των δικών μας φανταστικών κτιρίων σε μικρογραφίες!

    «Χορός και πόλη!» (Χορός)

    Πώς μπορεί ο ήχος της πόλης και η κίνηση των ανθρώπων που την απαρτίζουν,  να δημιουργήσουν μια χορογραφία;

    Ερεθίσματα από την καθημερινή ζωή στην πόλη, αρχιτεκτονικά σχέδια και παράξενα πλάσματα του μέλλοντος, μάς παρασύρουν σε σωματικές φόρμες και αυτοσχεδιασμούς.

    Τελευταία ημέρα 4ης εβδομάδας, Παρασκευή 10 Ιουλίου

    «Το Εργοστάσιο Φωταερίου» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και τις «Μικρές Ιστορίες»

    Μέσα από φωτογραφίες εκτυπωμένες σε μουσαμά σε μεγάλη διάσταση, που αποτυπώνουν την εξέλιξη αντικειμένων καθημερινής χρήσης, ανακαλύπτουμε τα κτίρια του Εργοστασίου Φωταερίου, παίζουμε παλιά ομαδικά παιχνίδια και δημιουργούμε δράσεις. Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ανάλογες δράσεις στα εργαστήρια χορού-εικαστικών-θεάτρου-μουσείου και παρουσιάζουν τις δράσεις τους στις υπόλοιπες ομάδες.

    INFO

    SummerCamp 2015
    15 – 19 Ιουνίου, 22 – 26 Ιουνίου, 29 Ιουνίου – 3 Ιουλίου, 6 Ιουλίου – 10 Ιουλίου
    Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 8.00 π.μ. έως 4.00 μ.μ.
    Για παιδιά από 5 έως 12 ετών
    Παρέχεται καθημερινά δεκατιανό

    Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ τη μία εβδομάδα, 170 ευρώ τις δύο εβδομάδες, έκπτωση για αδέλφια 10% στο κόστος συμμετοχής.

    Πληροφορίες / Κρατήσεις στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
    Δευτέρα – Παρασκευή: 11.00 – 16.00
    Τηλ. 210 3475535
    fax. 210 3413228

    Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
    Email: gasmuseum@athens-technopolis.gr

    «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548

    press@athens-technopolis.grwww.technopolis-athens.com
    https://www.facebook.com/pages/Τεχνόπολις-Δήμου-Αθηναίων/115300882032
    https://twitter.com/Technopolis2015
    http://instagram.com/technopolis_athens

    Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

     

     

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular