More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο σκιάχτρο, του Αιμίλιου Σολωμού

    Το σκιάχτρο, του Αιμίλιου Σολωμού

    Ο γεωργός, η γυναίκα του, το αγόρι, το κορίτσι κι ο σκύλος τους, ο Ορφ, ο μόνος που έχει όνομα. Καλοκαίρι, σταροχώραφα και μποστάνια. Ένα ξύλινος σταυρός, λίγα άχυρα, ρούχα. Έτοιμο το σκιάχτρο, να διώχνει τα πουλιά και τα ζώα από τα σπαρμένα. Μα ένα βράδυ που το ολόλευκο φεγγάρι ανέβηκε ψηλά, το σκιάχτρο πήρε την ενέργεια και το φως του και ζωντάνεψε. Ανοιγόκλεισε τα μάτια του, κοίταξε γύρω του και έτσι γέμισε ζωή. Τις πρώτες διστακτικές βόλτες μέσα στο μποστάνι διαδέχθηκε η περιέργεια για το πέρα από όσα το βλέμμα έπιανε. Ο τρελός του χωριού τα έχασε μόλις το άκουσε να του λέει “Γεια σου, άνθρωπε”. Σήκωσε το χωριό στο πόδι. Μα ήταν ο τρελός και κανείς δεν έδωσε συνέχεια. Μέρες μετά, θα αρχίσει την πραγματική γνωριμία με τον τόπο εναγύρω του. Ένας τζίτζικας γίνεται φίλος πραγματικός, μοιράζονται μαζί σκέψεις και στιγμές, μέρα και νύχτα. Κι ύστερα ήρθε ένα κορίτσι που μύριζε λεβάντα και το αναστάτωσε και το γέμισε έρωτα. Κι ύστερα ήρθε δάκρυ, πράγματα κακό για τη ζωή των σκιάχτρων.

    Κι ύστερα ήρθαν οι επισκέψεις στο χωριό, παρέα με τον τζίτζικα, όπου θα συναντήσει κι άλλους ανθρώπους. Τα θαύματα, η απελπισία, οι οδύνες και οι ηδονές, το δίκιο και το άδικο, όλα ζούσαν κι όλα ανάσαιναν στο χωριό και στων ανθρώπων τις ζωές. Κι ύστερα το αγόρι, το κορίτσι, ο γεωργός. Κι ύστερα ήρθε ένα τέλος.

    Μαγικές εικόνες από καλοκαίρια ξεχασμένα, νοσταλγικά, μυρωδιές από ζεστά σταροχώραφα που θροίζουν σε όμορφες ανοιχτωσιές της ελληνικής επαρχίας. Με ιδιαιτέρως περιποιημένη, καλοδουλεμένη γλώσσα, με αφήγηση σαν μια κινηματογραφική λήψη σε μονοπλάνο, με μια ατμόσφαιρα καλοκαιρινής νοσταλγίας που αναδύεται από παντού, με ελκυστικό μαγικό ρεαλισμό, Το Σκιάχτρο του Αιμίλιου Σολωμού είναι -και θα συμφωνήσω με το εμπορικό review του οπισθόφυλλου- ένα υπέροχο μυθιστόρημα, που ακροβατεί στη χαρά και τη θλίψη, τη ραστώνη και την κίνηση του θέρους, στις νύξεις και τις σαφείς δηλώσεις, στα λόγια και τα συναισθήματα που άλλοτε καταδεικνύονται, σπάνια προκαλούνται και σχεδόν σε κάθε σελίδα καταχωρούνται.

    Εκδόσεις Πατάκη. Συλλογή Περιστέρια. Για αναγνώστες από 9-10 ετών και δίχως ηλικιακό τέλος.

    Το Soundtrack

    Το σκιάχτρο

    Χορός σε 11/8

    Ο χορός της μάγισσας του μεσημεριού

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το σκιάχτρο
    Συλλογή: Περιστέρια
    Συγγραφέας: Αιμίλιος Σολωμός
    Εικονογράφηση εξωφύλλου: Σοφία Γαλή
    Φιλμ μοντάζ: Μαρία Ποινιού-Ρένεση
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2018
    Διόρθωση: Δημοσθένης Κερασίδης
    Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 128
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8052-1
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular