More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο Σπίτι, της Φίλιας Δενδρινού και της Τατιάνας Ζωγράφου

    Το Σπίτι, της Φίλιας Δενδρινού και της Τατιάνας Ζωγράφου

    «Μην προσπερνάτε τον καιρό, μην κλείνετε τα μάτια.
    Σ’ αυτό το σπίτι το παλιό κοιμάται τ’ όνειρό σας,
    σ’ αυτή την όμορφη αυλή, είναι το ριζικό σας».

    spitiΈνα σύντομο εικονογραφημένο διήγημα, όπως το χαρακτηρίζει και η συγγραφέας του, για μικρά και μεγάλα παιδιά της Φίλιας Δενδρινού σε μουσική και στίχους της Τατιάνας Ζωγράφου από τις εκδόσεις Εν Πλω (2010). Ένα μικρό σπίτι στην αφιλόξενη πόλη, ανάμεσα σε ψηλά κτίρια και ξεχασμένο απ’όλους μοιάζει αδύνατο να ξεφύγει από τη μοίρα του και κινδυνεύει να κατεδαφιστεί όπως τόσα άλλα της περιοχής. Σπίτια χαμηλά κατεδαφίζονται και τη θέση τους παίρνουν ψηλές πολυκατοικίες. Το σπίτι της ιστορίας μας όμως σώθηκε χάρη στα χελιδόνια που το επέλεξαν για να γίνει μια ζεστή φωλιά και έτσι να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα των κατοίκων και να μιλήσει στην ψυχή τους. Η συγγραφέας μας γυρίζει πίσω σε μνήμες της παιδικής μας ηλικίας, τότε που υπήρχαν οι γειτονιές και λουλούδια στις αυλές. Κι όπως όλα τα όμορφα σπίτια, εκτός από χρώματα και μυρωδιές, έχουν και ήχους και μελωδίες και τραγούδια χρωματιστά! Μια μουσική διήγηση με στίχους και μουσική της Τατιάνας Ζωγράφου και εικόνες του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου.

    Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Ειρήνη Δερέμπεη, Φίλια Δενδρινού, Τατιάνα ζωγράφου, Δάφνη Πανουργιά και Μαρίζα Κωχ.
    Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία των Αρσακείων–Τοσιτσείων Σχολείων ενώ τη διεύθυνση της Χορωδίας έχει η Χριστίνα Βαρσάμη. Την ενορχήστρωση έκανε ο εξαίρετος Δημήτρης Μπουζάνης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το σπίτι
    Συγγραφέας: Φίλια Δενδρινού
    Εικονογράφηση: Χρήστος Κεχαγιόγλου
    Αφήγηση: Φίλια Δενδρινού
    Εκδόσεις: Εν πλω, 2010
    Μουσική σύνθεση, στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου
    Σελίδες: 60
    ISBN: 978-960-6719-72-1

    Κι εμείς, στο σπίτι ή στην τάξη, να σώσουμε θέλουμε σπίτια πολλά, σπίτια παρατημένα, σπίτια που δε γκρεμίστηκαν για να γίνουν θεόρατες πολυκατοικίες. Κι ίσως να καλέσουμε τα χελιδόνια δε μπορούμε καθώς αυτά θα έρθουν μόνα τους την ώρα που θα επιλέξουν. Μα τι θα γινόταν αν βοηθούσαμε να χτίσουν το σπιτικό τους; Εκτός από χορταράκια, ξυλάκια και άλλα μικρά υλικά που τα χελιδόνια αναζητούν παντού και χρησιμοποιούν για τις φωλιές τους (και τα οποία θα τα συγκεντρώσουμε στην αυλή μας, σε κάποια άκρια ή σε ένα μεγάλο δοχείο), μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς μια δική μας αυτοσχέδια φωλιά από πηλό, ανακατεμένο με χορταράκια όπως ακριβώς κάνουν τα χελιδόνια. Κι επειδή ξερόλες δεν είμαστε, δείτε εδώ πως!

    P1040177Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    ***

    Η Φίλια Δενδρινού είναι θεατροπαιδαγωγός και ηθοποιός. Ασχολείται με το σχεδιασμό και την οργάνωση προγραμμάτων Θεατρικής Αγωγής στην εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις τεχνικές της μάσκας στην Commedia del΄arte, τις τεχνικές της κλοουνερί και την τέχνη της αφήγησης (storytelling). Ως αφηγήτρια έχει παρουσιάσει δουλειές της στο θέατρο και σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και έχει λάβει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για την έρευνα και την προώθηση του θεάτρου.
    Ως σεναριογράφος και επιστημονική σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέατρο έχει συνεργαστεί με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση-ΥΠΕΠΘ, τη Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού (DVD) για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «Η Θεατρική Αγωγή από την Α΄-Στ΄ Δημοτικού». Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία) και παράλληλα ως ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, Με Νότες και με Γράμματα (1994), μια ποιητική συλλογή σε εικονογράφηση της ίδιας, τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

    Τα βιβλία της
    Με νότες και με γράμματα, Αίολος (1994)
    Μαρκ Σαγκάλ, Ο ακροβάτης του ονείρου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2006)
    Ο κηπουρός της φύσης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2006)
    Το θαλάσσιο τσίρκο του Χουάν Μιρό, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2006)
    Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2007)
    Το νυσταγμένο φεγγάρι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2007)
    Το καπέλο του καλλιτέχνη Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2010)
    Το σπίτι, Εν πλω (2010)

    ***

    Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    ***

    Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Παρίσι. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τη ζωγραφική του σε περισσότερες από 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία και Βέλγιο ενώ έχει συμμετάσχει σε άνω των 60 ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    ***

    Η ΣΥΝΘΕΤΗΣ

    ***

    Την Τατιάνα Ζωγράφου ακολουθούσε πάντοτε ένα σύννεφο. Πρώτα ήταν εκείνο το γκριζόλευκο της Αθήνας όπου γεννήθηκε. Ύστερα εκείνο το βροχερό των Ιωαννίνων όπου πήγε να γίνει νηπιαγωγός και το ακόμα πιο βροχερό του βρετανικού Ρέντινγκ (Master of Arts in Music Education, University of Reading, U.K.) όπου μετεκπαιδεύθηκε στη μουσική στην εκπαίδευση. Πιο μετά ήρθε το στρογγυλό σύννεφο που έφτιαχναν γύρω από την αγκαλιά της οι μαθητές του Αρσακείου όπου διδάσκει τα τελευταία 17 χρόνια. Κι έπειτα ήρθε το λευκό σύννεφο της δισκογραφίας, του “Πετώντας πας στην πόλη” (ΜΒΙ, 2004) και του “Δε βιάζομαι να μεγαλώσω” (Μελωδικό Καράβι, 2007) που έβρεξε όμορφα τραγούδια στα αυτιά μας που είχαν κουραστεί, ακούσια ή μη, από ακούσματα επιπόλαια και λίγα για παιδιά ή όσους κουβαλούν παιδιά μέσα τους. Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση μουσικού η Τατιάνα Ζωγράφου. Και λαμβάνει με τον καιρό τη θέση που αξίζουν τα τραγούδια της.

    Οι σπουδές της περιλαμβάνουν μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο Ωδείο «Εν Οργάνοις» στην Αθήνα καθώς και κλασικό τραγούδι. Πτυχίο μονωδίας το 2007 με καθηγητή  της τον Κώστα Πασχάλη (Ωδείο ΚΟΝΤΑΛΥ) και δίπλωμα μονωδίας το 2012 με καθηγήτρια τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου (Ωδείο ΚΟΝΤΑΛΥ).

    Έχει ντύσει μουσικά τρία παραμύθια, το «Ένας γάτος μια φορά», του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου (Εκδόσεις  Έν πλω, 2009), «Το Σπίτι» της Φίλιας Δενδρινού (Εκδόσεις Έν πλώ, 2010) και «ο Τζικιτζικ, ο Κρίκικρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους» του Κώστα Μάγου (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2012).

    Δισκογραφικά συνέχισε το 2011 κυκλοφορώντας το νεό της cd με στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Τίτλος… «Μ’έναν τρόπο μυστικό» (Δεκέμβριος 2011)_

    Τραγούδια της έχουν τραγουδήσει ο Τάσος Αποστόλου, η Νένα Βενετσάνου, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Βασίλης Γισδάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Κώστας Θωμαίδης, ο Αλκίννοος Ιωαννίδης,  ο Ηλίας Λιούγκος, η Άννα Καραγεωργιάδου, η  Μαρίζα Κωχ, ο Αργύρης Μπακιρτζής, η Δάφνη Πανουργιά, η Σοφία Παπάζογλου,  ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Τσίγκα, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, κ.α.

    Τον Φεβρουάριο του 2014 επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν πλω ο πρώτος δίσκος της “Πετώντας πας στην πόλη” σε βιβλίο – cd, σε μια υπέροχη έκδοση  μαζί με τις ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου.

    Και πλέον φτάσαμε στο τελευταία της cd “Μια νότα μου χτυπά το τζάμι” (Δεκέμβριος 2015)

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular