More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείς"Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα": συνέντευξη του...

    “Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα”: συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

    Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2005 ξεκίνησε να γράφει στίχους για παιδικά τραγούδια και μικρές ιστορίες. Το 2007 παίρνει μαζί με τον Άγγελο Αγγέλου το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου ενώ το 2008 κάνει την εμφάνισή του Ο μικρός Κοπέρνικος με δυο παιδικές μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές (“Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου” και “Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 άθλοι”) στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Τους γνωρίσαμε ακόμα περισσότερο το 2009 όταν σε μουσική Άγγελου Αγγέλου και στίχους Έμης Σίνη, ο δίσκος “Ο κόσμος ανάποδα” γύρισε με το δικό του τρόπο ανάποδα την παιδική δισκογραφία. Εξαιρετικά τραγούδια-παραμύθια με το Σπύρος Σακκάς, το Σωκράτη Μάλαμα και άλλες σπουδαίες φωνές στις ερμηνείες.
    Ο Άγγελος Αγγέλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά αγάπησε περισσότερο τη μουσική. “Ο κόσμος ανάποδα”, “Ο μικρός Κοπέρνικος” και όλες οι δημιουργίες που από κοινού έχουν κυκλοφορήσει με την Έμη Σίνη έχουν κερδίσει την αγάπη χιλιάδων μικρών και μεγάλων. Ήταν η γνωριμία του με τον μικρό Κοπέρνικο και την Έμη Σίνη που διέσπασαν τη μέχρι τότε ρουτίνα του. Από το κάστρο Πυρετού, στους πρόποδες του όρους Πατούσα, στο καταφύγιο των Πιλάφηδων κι από εκεί σήμερα, στο elniplex. Ας ταξιδέψουμε μαζί τους.
    Συνέντευξη στην Καίτη Παρασκευά.

    aggelou-siniΈχετε έρθει αρκετές φορές για διακοπές, για παραστάσεις αλλά και για να γνωρίσουμε τα βιβλία σας. Άγγελε θα μπορούσες να ζήσεις στη Ρόδο, να είναι η βάση σου η Ρόδος;
    Άγγελος Αγγέλου: Η Ρόδος είναι ένα υπέροχο νησί που προσφέρει όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να ζήσει όμορφα. Οπότε, ναι, θα μπορούσα να με φανταστώ να ζω εδώ.

    Έμη, τι σου λείπει, αν σου λείπει κάτι, από τη Ρόδο;
    Έμη Σίνη: Μου λείπει η οικογένειά μου, η θάλασσα και η χαλαρότητα της καθημερινότητας.

    Ο ήρωας των βιβλίων σας, ο Κοπέρνικος, είναι λέτε ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου! Τελικά ταξιδεύει ή μας ταξιδεύει;
    Ε.Σ.: Και τα δυο. Ταξιδεύει ο ίδιος στις ανεξερεύνητες περιοχές του Ανάποδου Κόσμου και έπειτα μας διηγείται τις περιπέτειές του, «παίρνοντας» κι εμάς μαζί του στα υπέροχα ταξίδια του.

    Ένα αγαπημένο παραμύθι ή παιδικό τραγούδι που ακούγατε μικροί;
    Α.Α.: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι ένα από τα αγαπημένα μου παραμύθια, ενώ αγαπημένος μου δίσκος ήταν εκείνος της Λιλιπούπολης με το χοντρό μπιζέλι πάντα στην επανάληψη!

    Ε.Σ.: Το αγαπημένο δικό μου παραμύθι ήταν ένα παραδοσιακό της Σύμης, το «Τσουκαλάκι». Όσο για μουσική, εγώ άκουγα πολύ Μορμόλη και είχαμε λιώσει τον δίσκο της Ντενεκεδούπολης, με αγαπημένο τραγούδι «το τραγούδι των Ελατηρίων»!

    Ποιος σας διάβαζε παραμύθια;
    Ε.Σ.: Νομίζω ότι πάντα οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν αυτό το «χρέος». Και είμαστε σίγουροι ότι το ευχαριστιούνται αφάνταστα!

    Σε ένα από τα τραγούδια σας πρωταγωνιστεί η μάγισσα Σκουποξυλάνθη.Τα όνειρά σας είχαν μάγισσες;
    Α.Α.: Για μάγισσες δεν ξέρω αλλά είχαν σίγουρα μπόλικους κακούς, πλούσια δράση και μια πλοκή που μόνο στα παιδικά όνειρα συναντάς. Πολεμάς με τεράστια χταπόδια, έπειτα σε σώζει μια μεγάλη μύγα και φτάνεις στο νησί όπου οι άνθρωποι δεν έχουν αφτιά! Κάθε παιδικό όνειρο είναι σίγουρα ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας!

    aggelou-sini3Το πρώτο σας βιβλίο έχει σαν ήρωα τον κύριο Πυρετό και ένα παιδί που προφασίζεται ότι αρρώστησε για να γλιτώσει το σχολείο. Τότε τα θερμόμετρα μας ήταν με υδράργυρο. Θυμάστε να το τρίβετε για να μείνετε σπίτι και να μην πάτε σχολείο;
    Ε.Ε.: Εννοείται… Το «Θέλω να αρρωστήσω» είναι βγαλμένο από τη ζωή!! Άλλες φορές έπιανε το «θέατρο» κι άλλοτε μας καταλάβαιναν και πηγαίναμε σχολείο αδιάβαστοι και κακόκεφοι ακριβώς όπως ο μικρός Αχιλλέας του βιβλίου μας.

    Ψέμα είναι μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος γνωρίζει (ή πιστεύει) ότι δεν ισχύει. Ο μικρός Ερμής είναι τελικά ένας μεγάλος ψεύτης; Έχει κόστος το ψέμα;
    Α.Α.: Ναι, ο μικρός Ερμής είναι ένας αγιάτρευτος ψεύτης. Πλάθει με το νου του ιστορίες και σκαρφίζεται κάθε λογής ψέμα προκειμένου να κοροιδέψει και να παραπλανήσει τους συγχωριανούς του. Κάθε ψέμα όμως έχει και το τίμημά του. Όσο πιο μεγάλο το ψέμα τόσο πιο μεγάλο και το τίμημα. Κάπως έτσι την παθαίνει και ο ήρωας του θεατρικού μας, ο μικρός Ερμής και μπλέκει σε μια περιπέτεια όπου μόνο η αλήθεια μπορεί να τον γλιτώσει.

    Όσο μεγαλώνουμε νιώθω ότι ακούμε περισσότερα ψέματα από παντού…
    Α.Α.: Ναι, το ψέμα είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα, να αποποιηθείς την ευθύνη, να κερδίσεις χρόνο. Βέβαια, αργά ή γρήγορα όλα αποκαλύπτονται και τότε όλα παίρνουν την κανονική τους διάσταση. Το ψέμα ποτέ δεν κερδίζει.

    aggelou-sinii2Πολλά από τα τραγούδια σας σιγοψιθυρίζονται και από τους μεγάλους
    Ε.Σ.: Ναι, είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Άλλωστε, υπάρχει μεγάλος που δεν έχει συναντήσει τον κύριο Πυρετό ή δεν έχει υπάρξει ο ίδιος έστω και για μια μέρα κύριος Γρουσουζέλος; Κάποια από τα τραγούδια μας είναι σαν να «τους κλείνουν το μάτι»!

    Είναι αφορμή τα βιβλία για τα τραγούδια σας ή τα τραγούδια για τα βιβλία σας;
    Α.Α.: Αρχικά πλάθουμε τον ήρωα. Τον βαφτίζουμε, τον φανταζόμαστε, παίρνει στο μυαλό μας σάρκα και οστά. Το αν θα πρωταγωνιστήσει σε τραγούδι ή βιβλίο είναι κάτι εντελώς τυχαίο. Πολλές φορές γίνονται και τα δυο, όπως για παράδειγμα με τον κύριο Πυρετό ή τον μικρό Άμπακο.

    Τι είναι για σας τα «πάνω κάτω»;
    Ε.Ε.: Είναι η μαγεία του να μπορείς να μεταμορφώνεις κάτι απλό και καθημερινό, ακόμα και βαρετό σε κάτι φρέσκο, ζωντανό και όμορφο, που να σου αλλάζει όλη την οπτική για τα πράγματα

    Επιτέλους γύρισε ο… κόσμος ανάποδα;
    Α.Α.: Αν το εννοείς με την καλή έννοια, δυστυχώς όχι! Θέλει πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο που να μοιάζει και να είναι τόσο χαρούμενος και ξέγνοιαστος όσο ο κόσμος των παιδιών.

    Άγγελε, Έμη, σας ευχαριστούμε πολύ.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular