More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι, της Αγγελικής Δαρλάση

    Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι, της Αγγελικής Δαρλάση

    Μέσα στη συχνά απατηλή λάμψη των γιορτών ένα σακούλι καραμέλες κι ένα κουμπί μάλλον θα φαντάζουν στα μάτια μας ευτελή αντικείμενα. Κάτω από άλλες συνθήκες όμως μπορεί να αποτελούν τα ομορφότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

    Η Αγγελική Δαρλάση μέσα από την ιστορία της μας μεταφέρει νοερά στις αρχές του 20ου αιώνα, μερικούς μήνες αφότου ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι με καστανόξανθα μαλλιά, μεγάλα φωτεινά καστανά μάτια και λίγο πεταχτά και μυτερά αφτιά αποφασίζει να καταταγεί στο στρατό. Μάταια η αδερφή του προσπαθεί να τον μεταπείσει. Του τονίζει πως τα ξωτικά όπως αυτός δεν πρέπει να πηγαίνουν στον πόλεμο. Ξωτικό ήταν ανέκαθεν το παρατσούκλι του εξαιτίας των αυτιών του. Το αγόρι δεσμεύεται ότι θα κρύβει τα αφτιά του στο κράνος του. Βαθιά μέσα του δεν θέλει να καταταγεί αλλά δεν αισθάνεται ότι έχει και πολλές επιλογές. Η ανεργία αλλά και η πιθανότητα να τον θεωρήσουν δειλό τον ωθούν να μπει στο τρένο με τους υπόλοιπους ένστολους άντρες . Άλλωστε στα νεανικά μάτια ο πόλεμος συχνά φαντάζει περιπέτεια και πρόκληση.

    Εκείνα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο θα είναι διαφορετικά. Στα χαρακώματα θα δεχτεί το δέμα της αδερφής του και το συγκινητικό γράμμα της. Το παστό κρέας, οι πορτοκαλί χειροποίητες κάλτσες αλλά κι ένα σακούλι με καραμέλες θα είναι το δικό του χριστουγεννιάτικο δώρο. Τη συγκίνησή του θα διαδεχτεί η έκπληξη όταν από το στρατόπεδο του εχθρού αρχίζουν να ακούγονται χριστουγεννιάτικες μελωδίες και να εμφανίζονται άοπλοι οι στρατιώτες κρατώντας κεριά και δεντράκια. Διστακτικά ο νεαρός στρατιώτης με τους συμπολεμιστές του βγαίνουν από τα χαρακώματα και συναντιούνται με τους εχθρούς τους. Μια μικρή εκεχειρία κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου αιματηρού πολέμου λαμβάνει χώρα. Οι στρατιώτες για λίγο ξεχνούν όσα τους χωρίζουν, ανταλλάσουν ευχές και παίζουν ποδόσφαιρο. Το αγόρι της ιστορίας μας βρίσκει για συμπαίκτη έναν συνομήλικό του με μάτια το ίδιο έξυπνα και καρδιά ευγενική σαν τη δική του.

    Κι όταν η μικρή ανακωχή φτάνει στο τέλος της, το αγόρι βγάζει το σακούλι με τις λιγοστές καραμέλες του και το χαρίζει στον συμπαίκτη του. Εκείνος χαμογελά αμήχανα και καθώς δεν έχει τίποτα άλλο να του προσφέρει, ξηλώνει ένα κουμπί από τη στολή του και του το δίνει.

    Αρκετά χρόνια μετά, όταν επιτέλους αυτός ο πόλεμος έλαβε τέλος, οι άνθρωποι μπορούν πλέον να γιορτάζουν ειρηνικά στα σπίτια τους τα Χριστούγεννα στολίζοντας τα δέντρα τους. Σε δυο διαφορετικές πόλεις, υπάρχουν δυο δέντρα με τα ωραιότερα στολίδια, ένα πολυκαιρισμένο σακούλι από καραμέλες κι ένα στρατιωτικό κουμπί. Κρέμονται από κόκκινες κορδέλες τρανή απόδειξη μια μικρής εκεχειρίας και μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης.

    Η ιστορία η οποία κρύβεται πίσω από την ιστορία της Αγγελικής Δαρλάση είναι ότι πράγματι τον Νοέμβριο του 1914 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ’ έκανε έκκληση για εκεχειρία την περίοδο των Χριστουγέννων. Αν και η έκκλησή του δεν εισακούστηκε επίσημα, υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα σε Βρετανούς και Γερμανούς γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από μαρτυρίες και επιστολές.  Η Αγγελική Δαρλάση βασίζεται λοιπόν σε ένα ιστορικό γεγονός και δημιουργεί μια συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία. Σε μια εποχή έντονου καταναλωτισμού, λάμψης και περίτεχνων στολιδιών μας δίνει την αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα των Χριστουγέννων, το οποίο δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από την ειρήνη, την αγάπη και την αδελφοσύνη των λαών. Παράλληλα προβάλλεται η αξία που έχουν οι μικρές χαρές της ζωής αλλά και τα συμβολικά δώρα που προσφέρονται με αγάπη.

    Η εικονογράφηση της Αλεξίας Οθωναίου σαν παλιά καρτ-ποστάλ συνεπικουρεί στη νοερή χωρο-χρονική μεταφορά του αναγνώστη. Ρεαλιστική αλλά και ατμοσφαιρική ακολουθεί τη ροή του κειμένου δημιουργώντας οπτικές αναπαραστάσεις μιας μακρινής εποχής. Αναζητήστε το βιβλίο για να απολαύσετε ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα άρρηκτα δεμένο με τις μικρές, συγκινητικές ιστορίες της ιστορίας μας!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Στολίδι
    Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
    Εικονογράφηση: Αλεξία Οθωναίου
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2018
    Διόρθωση Τυπογ. Δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 24 Χ 27,5
    ISBN: 978-618-03-1632-2

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular