More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο όνειρο του Ιωάννη, της Έλσας Μυρογιάννη

    Το όνειρο του Ιωάννη, της Έλσας Μυρογιάννη

    Ιανουάριος 1827- Σεπτέμβριος 1831. Ο Ιωάννης Καποδίστριας μένει στο τιμόνι της νεοσύστατης μα εξαθλιωμένης Ελλάδας σχεδόν 45 μήνες. Σε αυτό το διάστημα, μικρότερο από μια σύγχρονη τετραετία μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων, κατορθώνει να αναδιοργανώσει μαζί με τον Δ. Υψηλάντη τον στρατό, να αναγνωριστεί η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος με διεύρυνση των συνόρων που οι μεγάλες δυνάμεις πρότειναν, να ιδρύσει παντού δημοτικά σχολεία και ένα διδασκαλείο, να οργανώσει όλους τους παραγωγικούς τομείς με πρώτη τη γεωργία, να εκδιώξει πειρατές και ληστές, να κόψει νόμισμα και να δημιουργήσει τράπεζα και να ξοδέψει σχεδόν όλη του την περιουσία ακόμα και για έργα υποδομής. Η δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου του 1831 στο Ναύπλιο έβαλε τέλος στο όνειρο της αναμόρφωσης της Ελλάδας που ερχόταν με φόρα από τα συντρίμμια ενός θλιβερού πολέμου.

    Αυτό το όνειρο του Ιωάννη Καποδίστρια δουλεύει στις σελίδες του ομώνυμου βιβλίου της με συνέπεια η Έλσα Μυρογιάννη συνεπικουρούμενη από μια σπουδαία εικονογράφηση δια χειρός Ευαγγελίας Γουτιάνου. Δεν ασχολείται όμως με τον κυβερνήτη Καποδίστρια. Παραλαμβάνει τη ζωή του διπλωμάτη Ιωάννη από το 1808 όταν εκείνος παίρνει την πρόταση του Κόμη Νικόλαου Πέτροβιτς Ρουμιάντσεφ, επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη, μέχρι και το 1827 όταν έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης.

    Σε αυτά τα 19 χρόνια, η συγγραφέας φανερώνει την αγάπη του κυβερνήτη για την Ελλάδα, την πίστη του στην απελευθέρωση της αγαπημένης του πατρίδας και αποτυπώνει το όνειρό του να αναδιοργανωθεί η διαλυμένη επικράτεια που θα αποτελούσε, αργά ή γρήγορα, το νέο κράτος.

    Οι εχθροί του Καποδίστρια του καταλόγισαν μοναρχικές πρακτικές και παράκαμψη κάθε έννοιας δημοκρατίας. Μα κι αυτοί οι ίδιοι ακόμα, τίποτα δε θα είχαν να πουν για την ακεραιότητα, την εντιμότητα και την αφοσίωσή του στην υπόθεση της νέας χώρας που αποκάλυπτε όλες τις παθογένειές της. Μαζί και να δολοφονεί τους αναμορφωτές της, ακόμα κι αν παράτησαν την λαμπρή πολιτική τους σταδιοδρομία στη φωτισμένη Ευρώπη για να σηκώσουν όρθιο τον γκρεμισμένο βράχο του Αιγαίου.

    Μια από τις πέντε κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας φωτίζεται μυθοπλαστικά μέσα από πλήθος αληθινών πηγών και ιστορικών στοιχείων σε συνεργασία με το Μουσείο Καποδίστρια – Capodistrias Museum – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών.

    Για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και νέους.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το όνειρο του Ιωάννη
    Συγγραφέας: Έλσα Μυρογιάννη
    Εικονογράφηση: Ευαγγελία Γουτιάνου
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Σεπτέμβριος 2018
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Χάρης Πολίτης
    Σχεδιασμός έκδοσης: Εριφύλη Αράπογλου-ενARTE
    Σελίδες: 312
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-471-160-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular