More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΤρία παραμύθια, ένας Αρλεκίνος: κατασκευές και δημιουργίες για τον κορυφαίο των αποκριών

    Τρία παραμύθια, ένας Αρλεκίνος: κατασκευές και δημιουργίες για τον κορυφαίο των αποκριών

    «Τι θα ντυθείς, τις Απόκριες; 
    Σπάιντερμαν.
    Εσύ;
    Αρλεκίνος»

    Σούπερ ήρωες, πριγκίπισσες, μάγισσες, ήρωες από αγαπημένες ταινίες, νίντζα συναγωνίζονται για το βραβείο της καλύτερης αποκριάτικης στολής. Όμως την πιο ξεχωριστή στολή, ίσως για πάντα, την έχει ο Αρλεκίνος, εκείνος ο "μικρός διάβολος", όπως σημαίνει το όνομά του, ο υπηρέτης της ιταλικής Commedia dell’ Arte, ο κατεργάρης ήρωας με το χαρακτηριστικό πολύχρωμο καρό κοστούμι.

    Αρλεκίνος, του Roberto Piumini

    Μια από τις πιο όμορφες και χιουμοριστικές ιστορίες που έχουν γραφτεί για τον μικρό διαβολάκο, είναι ο Αρλεκίνος (La nascita di Arlecchino) του Roberto Piumini σε εικονογράφηση Giovanni Manna. Ο Αρλεκίνος, παιδί της χαράς, γεννήθηκε μέσα από ένα χρωματιστό αυγό, δεν ήξερε τίποτα, ούτε καν πώς να τρώει και το πιο βασικό… ήταν γυμνός. Τι να κάνει λοιπόν; Κρύφτηκε κάτω από μια βατομουριά και έτσι όπως είχε απλώσει το πόδι του, ένας Καρδινάλιος που περνούσε, σκόνταψε. Ο Αρλεκίνος προσπάθησε  να τον κρατήσει, αλλά το μόνο που θα καταφέρει, είναι να του σκίσει ένα κομμάτι από τα ρούχα του. Τότε είναι που του ήρθε μια πονηρή ιδέα, μια ιδέα που θα του εξασφαλίσει 27 κομμάτια ύφασμα, αρκετά για να καλύψουν τη γύμνια του.

    Ας δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε για τον κατεργάρη ήρωα.

    Μα φυσικά τον ίδιο τον ήρωα… γυμνό. Πώς; Όπως μπορούμε.

    Να τον σχεδιάσουμε σε ένα χαρτόνι και να τον κόψουμε (σας παρουσιάζουμε ένα δικό μας πατρόν, εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας φιγούρα).

    Κατεβάστε το σώμα του ήρωα εδώ

    Να τον φτιάξουμε από πλαστελίνη, πηλό, εφημερίδα, αλουμινόχαρτο, ακόμα και ζυμάρι. 

    Στα δικά μου χέρια όμως, πήρε σάρκα και οστά από σύρμα και χαρτοταινία (δεν σας κρύβω ότι βοήθησε ο μικρός μου γιός). Η κατασκευή του απλή. Προσπαθήστε να φτιάξετε μια ανθρώπινη φιγούρα, σε όποιο μέγεθος θέλετε, (προτείνω να είναι μεταξύ 9 και 14 εκ.) στρίβοντας ένα ενιαίο κομμάτι σύρματος, για να δημιουργήσετε το σκελετό. Μετά καλύψτε τον με χαρτοταινία (προτιμότερο κομμένη σε μικρά κομμάτια) και τέλος σχεδιάστε το πρόσωπό του.
    Ο Αρλεκίνος σας είναι έτοιμος και … γυμνός.

    Ας τον κρύψουμε προσωρινά, για να μη ντρέπεται κάτω από μια …βατομουριά.

    Βατομουριά

    Υλικά που θα χρειαστείτε (για τη βατομουριά)
    Ένα κύλινδρο από το χαρτί υγείας (μαδρέν), ένα φύλλο εφημερίδας, χαρτοταινία, τέμπερες, λευκό χαρτόνι, ξυλομπογιές, κόλλα και πετονιά.
    Διπλώστε την εφημερίδα και κολλήστε την, με την χαρτοταινία πάνω στο κύλινδρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να θυμίζει δέντρο. Προσέξτε, η εφημερίδα να κολληθεί εξωτερικά του χαρτονιού έτσι ώστε να είναι ελεύθερο το εσωτερικό του κυλίνδρου. Μετά χρωματίστε το δέντρο σας. Αφού στεγνώσει, ανοίξτε μια σχισμή στην κορυφή, τόση ώστε να χωρά ο Αρλεκίνος. Αν θέλετε μπορείτε να ανοίξετε κι άλλες σχισμές, στην εφημερίδα (με προσοχή) ή στο κύλινδρο, για να βγαίνει το χέρι ή το πόδι του.

    Τέλος σκέφτηκα να κρεμάσω και μερικά κομμάτια από το σκισμένο ύφασμα. Έκοψα μικρά κομμάτια από λευκό χαρτόνι, το ζωγράφισα με τις ξυλομπογιές και τα κρέμασα με πετονιά. Τα κομμάτια αυτά μπορεί να είναι από ύφασμα, χρωματιστά χαρτόνια ή απλά από μια σελίδα Α4 ζωγραφισμένη. Αν πάλι δεν θέλετε να κρέμονται, κολλήστε τα πάνω στη βατομουριά.
    Γυμνό θα τον αφήσουμε τον κατεργάρη; Μην αρπάξει κανένα κρυολόγημα, φοβάμαι. Θα του φτιάξω μια στολή.

    Η στολή του γυμνού ήρωα

    Υλικά που θα χρειαστείτε
    Χαρτόνι (λευκό κατά προτίμηση), ψαλίδι, ξυλομπογιές ή ότι άλλο χρώμα, ένα μικρό κομμάτι από μια σελίδα Α4 ή λευκό γκοφρέ, χαρτοταινία ή σελοτέιπ.
    Τοποθετούμε στο χαρτόνι την φιγούρα του Αρλεκίνου και σχεδιάζουμε το περίγραμμά της. Σχεδιάζουμε τη μάσκα και το καπέλο του. Τα χρωματίζουμε όπως εμείς και τα παιδιά κρίνουμε και τα κόβουμε. Δημιουργούμε μικρούς κυλίνδρους από σελοτέιπ ή ταινία και κολλάμε τη στολή, το καπέλο και τη μάσκα πάνω στον γυμνό Αρλεκίνο. Αν δεν θέλετε να αφαιρείται η στολή, την κολλάτε με κόλλα. Τέλος για το γιακά του, κόβουμε ένα κομμάτι από Α4 ή γκοφρέ και το διπλώνουμε ζικ-ζακ.

    Σας δίνουμε, ενδεικτικά  τα πατρόν της στολής, του δικού μας Αρλεκίνου.

    Κατεβάστε εδώ τη στολή

    Το παζλ των 27 κομματιών
    Είναι τόσο παιχνιδιάρης ο Αρλεκίνος του Roberto Piumini που σκεφτήκαμε να φτιάξουμε κι εμείς ένα παιχνίδι, ένα παζλ με τα 27 κομμάτια υφάσματος της στολής του.

    Υλικά που θα χρειαστείτε
    Χαρτόνια κανσόν 4, τέμπερες, ψαλίδι και ένα… παιδί.
    Τοποθετούμε στο πάτωμα τα δύο χαρτόνια και βάζουμε ένα παιδί να ξαπλώσει επάνω τους. Σχεδιάζουμε το περίγραμμά του. Χωρίζουμε σε 27 ασύμμετρα κομμάτια, χρωματίζουμε με χρώματα της επιλογής μας και κόβουμε. Πιο εύκολο θα είναι να φτιάξουμε ξεχωριστά την μπλούζα από το παντελόνι και αφού κόψουμε τα κομμάτια μας, στο πίσω μέρος να βάλουμε ένα διακριτικό για να τα ξεχωρίζουμε. Επίσης καλό θα είναι και θα βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά να φτιάξουμε ένα ακόμα περίγραμμα του παιδιού , στα δυο άλλα χαρτόνια, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως φόρμα για την σωστή τοποθέτηση των κομματιών.

    Ας παίξουμε λοιπόν, τα 27 κομμάτια περιμένουν με ανυπομονησία να μας μπερδέψουν.

    Αρλεκίνος, της Ζωρζ Σαρή

    Άλλη μια ιστορία από τη Ζωρζ Σαρή, σε εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου. έρχεται να δώσει μια διαφορετική ερμηνεία για την προέλευση της στολής του μικρού διαβολάκου.
    Ένα αποκριάτικο γλέντι έχει στηθεί στους δρόμους της πόλης, άνθρωποι χαρούμενοι χορεύουν και τραγουδούν. Σερπαντίνες, μάσκες, στολές έχουν τη τιμητική τους. Μόνο ένα μικρό αγόρι κοιτάζει θλιμμένο, το όνομά του Αρλεκίνος.  Το σπιτικό του φτωχικό, που λεφτά για στολή. Η μητέρα του τότε θα δώσει τη λύση επιστρατεύοντας όλη της την αγάπη, χαρά και υπομονή, απλά και μόνο για να κάνει τον Αρλεκίνο ευτυχισμένο. Πολύχρωμα κουρέλια, που βρέθηκαν στη σοφίτα θα ραφτούν με μαεστρία και θα δημιουργήσουν μια αξιοζήλευτη καρό στολή.
    Ζήλεψα κι εγώ την ομορφιά της απλότητας της στολής του Αρλεκίνου και σκέφτηκα να φτιάξω κι εγώ μία ή καλύτερα να πω….  να ράψω τουλάχιστον τη μπλούζα του.

    Υλικά που θα χρειαστείτε
    Χρωματιστά χαρτόνια (όσα χρώματα θέλετε), νήμα ή κορδέλα, λευκό γκοφρέ χαρτί (για το γιακά) ή 2 σελίδες Α4, κόλλα, διακορευτής και ψαλίδι.
    Κόβουμε, από τα χαρτόνια, χρωματιστούς ρόμβους. Με τον διακορευτή ανοίγουμε τρύπες στην πάνω και την κάτω γωνία του κάθε ρόμβου. Προαιρετικά, μπορούμε να ανοίξουμε και στις άλλες δυο. Από τις τρύπες περνάμε το νήμα, έτσι ώστε να ενωθούν σε κάθετες λωρίδες οι ρόμβοι. Κρεμάμε και στηρίζουμε τις λωρίδες σε ένα ημικυκλικό κομμάτι χαρτόνι. Τέλος φτιάχνουμε το γιακά της στολής με το λευκό γκοφρέ ή με τις σελίδες ( ζικ-ζακ) και τον κολλάμε πάνω στο ημικυκλικό κομμάτι. Μπορούμε επίσης να κόψουμε ένα κύκλο, για κεφάλι, ένα καπέλο μαύρο και μια μαύρη μάσκα, να τα κολλήσουμε πάνω από το γιακά και στην κορυφή του καπέλου να περάσουμε μια κορδέλα. Ζωγραφίζουμε το πρόσωπό του και ο κρεμαστός Αρλεκίνος είναι έτοιμος. Φυσικά μπορούμε να το φτιάξουμε και σε μεγαλύτερο μέγεθος, έτσι ώστε να φορέσουμε τη “μπλούζα”.

    Η μάσκα του διαβολάκου

    Χαρακτηριστική  είναι η μάσκα του κατεργάρη ήρωα, καθώς και το καπέλο του. Αποφάσισα λοιπόν να  σας προτείνω μια μάσκα που τα συνδυάζει, όπως οι βενετσιάνικες. Το μόνο που θα χρειαστείτε χαρτόνι, χρώματα, ψαλίδι και λίγη από την τρέλα του.

    Κατεβάστε τη μάσκα πατώντας εδώ

    Κολομπίνα

    Συμπρωταγωνίστριά του Αρλεκίνου επί σκηνής, η Κολομπίνα, η μικρή μπαλαρίνα. Σας την παρουσιάζω, κατασκευασμένη από σύρμα, χαρτοπετσέτα, υφάσματα και κορδέλες, έτοιμη να ανέβει στη σκηνή.

    Μια στολή, δυο παραμύθια.
    Σας δείχνουμε και μια άλλη  εκδοχή για να κατασκευάσουμε μια απλή στολή Αρλεκίνου, που μπορεί να μην έχει την καλλιτεχνία της μητέρας του, αλλά μας βοηθά να δραματοποιήσουμε την ιστορία του και όχι μόνο.                                                                                                                                                           
    Στην κατασκευή αυτή χρησιμοποίησα δέρμα που φροντίζουν να με προμηθεύουν κάποιοι καλοί φίλοι. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε τσόχα ή χαρτόνι.

    Δυο κομμάτια δέρμα γκρι χρώματος, περίπου 40×60 εκ. θα αποτελέσουν το μπροστινό μέρος και την πλάτη της στολής. Στη συνέχεια κόβουμε μικρότερα χρωματιστά, τετράγωνα κομματάκια δέρματος και τα κολλάμε το ένα δίπλα στο άλλο, μόνο στο μπροστινό κομμάτι του κουστουμιού. Δυο λωρίδες δέρματος θα ενώσουν το μπροστινό μέρος με την πλάτη, σαν τιράντες.

    Όμως μήπως τελικά μπορεί να φορεθεί και από την άλλη, μονόχρωμη, γκρι πλευρά η στολή αυτή;                   
    Το ένα παραμύθι είναι ο Αρλεκίνος, το δεύτερο;

    Μα φυσικά ο Έλμερ, ο αρλεκίνος….ελέφαντας.

    Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας, του Ντέιβιντ Μακ Κι

    Ο Έλμερ είναι ένας ελέφαντας. Μόνο που ενώ όλοι είναι γκρι, αυτός είναι σαν να φορά τη χρωματιστή στολή του Αρλεκίνου. Όλοι οι υπόλοιποι ελέφαντες διασκεδάζουν μαζί του όμως εκείνος δεν θέλει πια να είναι διαφορετικός. Πηγαίνει λοιπόν σε μια βατομουριά και βάφεται γκρι. Όμως τελικά είναι αυτό που θέλει ;
    Ας γίνουμε λοιπόν Έλμερ και ας φορέσουμε πότε την χαρούμενη, χρωματιστή του φορεσιά και πότε την μονότονη  γκρι. Για να γίνουμε όμως πιο πιστικοί δε φτάνει να νιώθουμε Έλμερ, αλλά να μοιάζουμε κιόλας.  Γι αυτό αποφάσισα να φτιάξω τη μάσκα του με δύο όψεις, όπως η φορεσιά του, μια χρωματιστή και μία γκρι. 

    Αυτές ήταν κάποιες από τις ιδέες που μας χάρισε, ίσως ο πιο χαρακτηριστικός ήρωας της Commedia dell’ Arte, ο Αρλεκίνος.

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular