More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧΛ-20198-11 ετώνΤσιπί, μια ιστορία από τα θρανία, του Μάριο Λόντι και των μαθητών...

    Τσιπί, μια ιστορία από τα θρανία, του Μάριο Λόντι και των μαθητών του (μετ.: Άννα Παπασταύρου)

    “Προχωρήστε μπροστά”, αυτό είναι το μήνυμα που μας άφησε ο Μάριο Λόντι, γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο δάσκαλος Ρομπέρτο Λοβατίνι. Πόσο σπουδαίο μότο προς νέους ανθρώπους, προς μαθητές!

    Ένας τεράστιος, προοδευτικός, ταπεινός, αντι-γραφειοκράτης, παγκοσμίου φήμης δάσκαλος, με δράσεις και καινοτομίες πίσω του όσο λίγοι στην ιστορία της εκπαίδευσης, μας παραδίδει ήδη από το 1972 -και ευτυχώς οι εκδόσεις Καλέντης καλύπτουν αυτό το κενό- την ιστορία του Τσιπί, που πήρε το όνομά του γιατί όταν γεννήθηκε φώναζε “τσιπί, τσιπί, τσιπί”. Ενός ανήσυχου, παράξενου, ελαφρώς ανυπάκουου, γενναίου σπουργίτη που από νωρίς θέλησε να εγκαταλείψει την φωλιά του, να πέσει μέσα σε καμινάδες και να κινδυνεύει να φυλακιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο. Να γίνει φίλος με τον ήλιο και την ντροπαλή μαργαρίτα, τη Μαργαρώ, να ξεφύγει από τα οπλισμένα νύχια ενός γάτου που τον λιγουρευόταν, να γλιτώσει από έναν άνθρωπο που τον σημάδευε με ένα τουφέκι, να βοηθήσει τη μικρή σπουργιτίνα με την σπασμένη φτερούγα και να της ζητήσει να φτιάξουν μια φωλιά μαζί, να δει τον πόλεμο του ουρανού με τα σύννεφα και άλλες πολλές περιπέτειες που δε θα τις προδώσω.

    Ο Τσίπι, όπως και πολλά άλλα έργα του Μάριο Λόντι, είναι προϊόν του δημιουργικού διαλόγου του μεγάλου αυτού δασκάλου με τους μαθητές μιας τάξης σ το δημοτικό σχολείο του Βο στην Πιάντενας, καθώς τα παιδιά “παρακολουθούσαν τον κόσμο από το παράθυρο” και ο δάσκαλος τους καλούσε να δουν τον κόσμο με άλλο βλέμμα, με τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες χωρίς όμως να λησμονούν τα αδιαπραγμάτευτα ευαγγέλια του κόσμου: τη φιλία, την ελευθερία, την ελπίδα. Ο Τσιπί είναι το ταξίδι κάθε νέας ύπαρξης στον κόσμο, η δίψα για την ανακάλυψή του, η πείνα να δεις τι υπάρχει πίσω από τον τοίχο της ασφάλειας και του επίσημου εγχειριδίου χρήσης που σου παραδίδουν οι γονείς και ο λοιπός περίγυρος. Κι αυτό το ταξίδι, ο Λόντι με τους μαθητές του το βάζουν στις ράγες με όλα τα δομικά χαρακτηριστικά των σπουδαίων παραμυθάδων. Γιατί ο Λόντι ήταν και μεγάλος δάσκαλος για να εμπνέει και μεγάλος παραμυθάς για να φτιάχνει ιστορίες που λένε πολλά δίχως να διδάσκουν έτοιμα μηνύματα.

    Ο Τσιπί είναι απλογραμμένος, διόλου πομπώδης ή εξεζητημένος. Και μέσα από αυτές τις απλές γραμμές του και το ειπωμένο και από άλλους ταξίδι της ανακάλυψης του εκεί έξω, ο Λόντι και οι μαθητές του κατορθώνουν να γοητεύουν. Γιατί είναι κι εκείνος ο γλυκύς, απροσποίητος λυρισμός που κουμπώνει πάνω στην απλότητα και φτιάχνουν ένα κράμα απολαυστικό. Κι ο κόσμος με περιέργεια και απλότητα, με θάρρος και ελπίδα, με πίστη και πείσμα, γίνεται καλύτερος. Αν όχι ολόκληρος, απ’ άκρη σ’ άκρη του, τότε σίγουρα ο δικός σου. Αυτό, θαρρώ, είναι μεγάλη αξία για κάθε παιδί. Κι ο Τσιπί θα του τη χαρίσει απλόχερα.

    Εκδόσεις Καλέντη. Για παιδιά περίπου 8-11 ετών.

    Διακρίσεις

    Στη Χρυσή Λίστα 2019 του ELNIPLEX.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τσιπί, μια ιστορία από τα θρανία
    Τίτλος πρωτοτύπου: Cipi, Mario Lodi e suoi ragazzi
    Συγγραφέας: Μάριο Λόντι
    Εκδόσεις: Καλέντης, Φεβρουάριος 2019
    Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
    Προσαρμογή εξωφύλλου: Βάσω Αβραμοπούλου
    Διόρθωση: Βασιλική Τζόκα
    Σελίδες: 112
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-594-048-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular