More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤυχαίο θύμα, του Άρνε Νταλ

    Τυχαίο θύμα, του Άρνε Νταλ

    Γράφει η Ιωάννα Σίνου

    Τυχαίο θύμα, η τρίτη συναρπαστική περιπέτεια της θρυλικής ομάδας Α. Με ένα ποτήρι μπίρας κάποιος ανοίγει το κεφάλι ενός νεαρού οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας σε ένα εστιατόριο της Στοκχόλμης. Ο νεαρός πεθαίνει. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα περιστατικό της συνηθισμένης ωμής καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης. Την έρευνα αναλαμβάνει ένα ζευγάρι τιμωρημένων ερευνητών, ο Paul Hjelm και η Kerstin Holm, που προέρχονται από την ομάδα Α. Και κάτι συμβαίνει. Πίσω από το σπασμένο ποτήρι μπίρας αρχίζει να διαφαίνεται μια διαφορετική αλληλουχία γεγονότων, η οποία οδηγεί προς πολλές κατευθύνσεις: στις φυλακές της Κούμλα όπου ένα κελί τινάζεται στον αέρα, στη βιομηχανική περιοχή της Σίκλα όπου γίνεται ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ατόμων του υποκόσμου, στο Ντάντεριντ όπου ένας έμπορος ναρκωτικών ασχολείται με τον παραδεισένιο κήπο του, στο αστυνομικό σώμα όπου ένας ανώτερος αξιωματικός συμπεριφέρεται παράξενα, στο μέλλον όπου εμφανίζεται έξαφνα μια απειλή για τρομοκρατική ενέργεια, στο παρελθόν όπου αρχίζουν να διακρίνονται τα βαθύτερα στρώματα της κόλασης.

    Παράλληλες ιστορίες που εκτυλίσσονται ταυτόχρονα πλένοντας έναν γρίφο του οποίου το κουβάρι  οι αστυνομικοί της ομάδας Α καλούνται να ξεμπλέξουν.  Ένα βιβλίο άγριο και ταυτόχρονα συναρπαστικό που οι αναγνώστες του αστυνομικού μυθιστορήματος δεν έχουν ξαναδιαβάσει. Ένα βιβλίο με κινηματογραφικές σκηνές και ταχύτητα, με ένταση, με σφιχτή πλοκή και έξυπνη γλώσσα. Ένα βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης νιώθει πως κινείται σε ένα λαβύρινθο βίας, διαφθοράς, παιδοφιλίας, ναρκωτικών και εκβιασμών κι εκεί που θεωρεί πως μπερδεύεται και χάνεται, αρχίζει και ξετυλίγει τον μίτο που θα τον οδηγήσει στην έξοδο και τη «λύτρωση».

    Η στρωτή γραφή με τα στοιχεία κοινωνικής σάτιρας και προβληματισμού είναι στοιχεία που αποτελούν χαρακτηριστικό της γραφής του Arne Dahl και δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ούτε από αυτό το βιβλίο στο οποίο ακόμη και οι ανακρίσεις των μαρτύρων από τους αστυνομικούς της ομάδας Α, είναι ενδιαφέρουσες.

    Ας ανοίξουμε λοιπόν το κουτί και ας βάλουμε τα κομμάτια αυτού του παζλ το καθένα στη θέση του για να δούμε πως το «τυχαίο θύμα» δεν είναι τελικά καθόλου τυχαίο μιας και ο Arne Dahl θα μας αφήσει και πάλι με το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη με την υψηλής ποιότητας γραφής του.

    Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε έκδοση pocket και μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλ

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τυχαίο θύμα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Upp till toppen av berget
    Συγγραφέας: Άρνε Νταλ
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2013
    Σειρά: Ομάδα A
    Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
    Σελίδες: 512
    Μέγεθος: 12 X 16,7
    ISBN: 978-960-566-579-1

    η.

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular