More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤόλκιν: μύθοι και θρύλοι της Μέσης Γης, του Μανώλη Παρούση

    Τόλκιν: μύθοι και θρύλοι της Μέσης Γης, του Μανώλη Παρούση

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 15+   —  Δοκίμιο

    Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν χαθεί όλοι όσοι περιπλανούνται.
    J. R. R. Tolkien

    Ο Μανώλης Παρούσης καταγράφει τα συστατικά του μαγικού κόσμου του Τόλκιν και φωτίζει σημεία που αποκτούν νέα διάσταση στα μάτια των αναγνωστών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Το τι σημαίνει Τόλκιν, όχι μόνο για την αγγλική ή για το υποείδος του φανταστικού αλλά για την παγκόσμια λογοτεχνία συνολικά έχει γίνει αντικείμενο εκατοντάδων μελετών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνών, εκτενούς αρθρογραφίας, ακόμα και πιο ερασιτεχνικών κειμένων από τα εκατομμύρια των θαυμαστών του σε όλο τον κόσμο. Τι να προσθέσεις και να μην είναι περιττό;

    Κάθε βιβλίο που φέρει στο εξώφυλλό του το όνομα του μεγάλου μύστη J.R.R.T. αυτομάτως κινητοποιεί όπως το ένα δαχτυλίδι όλους τους λάτρεις των ιστοριών του. Ο λάτρης και ακραιφνής μελετητής του Τολκινικού σύμπαντος Μανώλης Παρούσης μας παραδίδει ένα βιβλίο-οδηγό για κάθε αναγνώστη του Βρετανού λογοτέχνη, είτε προχωρημένου και μυημένου, είτε αρχάριου. Μέσα στις 500 σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει την αποδελτίωση, καταγραφή και τον πλήρη αποσυμβολισμό στο μέτρο ασφαλώς του μυθολογικά, λογοτεχνικά και ερευνητικά δυνατού όλων των μύθων και θρύλων που δημιούργησε μια από τις πλατύτερες διάνοιες της λογοτεχνίας στα έργα του με κέντρο ασφαλώς τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

    Δαχτυλίδια και οι δυνάμεις τους, ο αρχετυπικός μάγος Γκάνταλφ με τη σοφία και τις κρυφές δυνάμεις κάτω από τη γκρίζα κάπα του, η φύση, το μέγεθος και η ειδοποιός διαφορά της Μαγείας σε έναν κόσμο γεμάτο νάνους, ξωτικά και χόμπιτ, όλες οι ιστορίες από τη Γένεση, την Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη και Τέταρτη Εποχή, οι ήρωες της Μέσης Γης (Άραγκορν, Έρεντριλ, Έλροντ, Φρόντο κ.α.), καθώς και όλα τα πλάσματα και οι φυλές της Μέσης Γης, τη χλωρίδα και την πανίδα της Arda:Ainur, Balrog, Black Numeroreans, Black Riders ή Nazgul (Οι εννιά μαύροι καβαλάρηδες), Dark Elves (Ξωτικά της Σκοτεινιάς), Deep Elves, Dragons, Dwarves (Νάνοι) κ.α., την περίφημη γλώσσα των ξωτικών Quenya, τη Sindarin, την κυρίαρχη γλώσσα των ευγενών. καθώς και άλλες γλώσσες όπως η Adunaic, η Westron, η Telerin, η Nandorin, η Khuzdu (μυστική γλώσσα των νάνων),l διάφορες ανθρώπινες γλώσσες κ.α.

    Το βιβλίο του Μανώλη Παρούση είναι ένα μνημειώδες έργο, απαραίτητο σε κάθε αναγνώστη, μελετητή, θαυμαστή του Τόλκιν, καθώς ρίχνει φως ακόμα και στις πιο δύσβατες περιοχές της απέραντης και όχι πάντα εύληπτης Τολκινικής φαντασίας. Ο αναγνώστης του βιβλίου Τόλκιν: Μύθοι και Θρύλοι της Μέσης Γης, θα αντιληφθεί τον κόσμο του Άρχοντα, των Χόμπιτ, του Μπέρεν και Λούθιεν, της Γκοντόλιν με έναν απόλυτα πλήρη τρόπο.

    Εκδόσεις Anubis.

    Απόσπασμα

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Ακούστε και τα 56 tracks των τριών ταινιών του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τόλκιν: μύθοι και θρύλοι της Μέσης Γης
    Από τα Δαχτυλίδια της Δύναμης έως το τέλος της Τρίτης Εποχής
    Συγγραφέας: Μανώλης Παρούσης
    Σχεδ. εξωφύλλου: Δημήτρης Μελένιος
    Εκδόσεις: Anubis, Αύγουστος 2022
    Επιμ. κειμ., διόρθωση: Ηρώ Σταμπούλου, Βάγια Μπιζιλιώτη
    Επιμέλεια, υπεύθ. έκδ: Γιάννης Ιωαννίδης
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Αντωνιάδου
    Σελίδες: 504
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-623-475-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular