More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΥπάρχουν Φαντάσματα σε αυτό το Σπίτι, του Όλιβερ Τζέφερς

    Υπάρχουν Φαντάσματα σε αυτό το Σπίτι, του Όλιβερ Τζέφερς

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6-7+  —  Διαδραστικό Picture book

    Όταν μένουμε μόνοι για πολύ καιρό, γεμίζουμε τον κενό χώρο με φαντάσματα.
    Γκυ ντε Μωπασάν

    Ο φοβερός Όλιβερ Τζέφερς σε μία ακόμα πανδαισία εικόνων και έντυπου πειραματισμού.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα μικρό κορίτσι μας ανοίγει την πόρτα του σπιτιού όπου ζει. Πρόκειται για ένα μάλλον στοιχειωμένο σπίτι του 1760 στο οποίο μας ξεναγεί και μας ζητάει τη βοήθειά μας, αφού μας ενημερώνει γρήγορα γρήγορα ότι δεν έχει δει ποτέ της φαντάσματα. Σε αυτό ακριβώς χρειάζεται τη βοήθειά μας. Δεν ξέρει πώς είναι ένα φάντασμα. Αληθεύει ότι είναι λευκά με τρύπες στα μάτια; Πώς μοιάζουν; Τι κάνουν μέσα σε ένα σπίτι; Βγαίνουν μόνο τη νύχτα άραγε; Κρύβονται κάπου συγκεκριμένα;

    Ας την ακολουθήσουμε.

    Εστιάζοντας

    Ο Όλιβερ Τζέφερς είναι από τους πιο ευρηματικούς δημιουργούς στον κόσμο. Πολλά βιβλία του (βλέπε Η τύχη του Φάουστο, Εσύ κι εγώ: Σχέδια για το κοινό μας μέλλον, Ο δρόμος για το σπίτι κ.α.) διακρίνονται για την πρωτοτυπία, την καλαισθησία, τα υψηλά νοήματα, τον ευρύτερα διηλικιακό τους χαρακτήρα.

    Εδώ, δημιουργεί ακόμα ένα ιδιαιτέρως πρωτότυπο βιβλίο, σε τόνους του καφέ, του γκρι και του μαύρου και ένα κορίτσι που αποκτά χρώμα, μόνο αυτή σε όλο το βιβλίο, κοντράροντας όλο αυτό το περιβάλλον του μουντού στα χρώματα παλιού αρχοντικού. Η περιδιάβαση του μικρού το δέμας με το λιγοστό χρώμα κοριτσιού σε αυτό το σκοτεινό, ατμοσφαιρικά φοβιστικό σπίτι λειτουργεί ως ένα είδος ξενάγησης στην εσωτερική αρχιτεκτονική ενός τέτοιου σπάνιου οικοδομήματος αλλά κυρίως, όπως μας θυμίζει συνεχώς το κορίτσι, ως μια αναζήτηση της ύπαρξης φαντασμάτων. Κι ενώ εκείνη δεν έχει δει ποτέ κανένα και δεν γνωρίζει καν πώς είναι ένα φάντασμα, εμείς μέσω των ειδικών (σχεδόν) ριζόχαρτων που παρεμβάλλονται σελίδα παρά σελίδα, αρχίζουμε να βλέπουμε διάφορα φαντάσματα σε αμυδρές αποτυπώσεις, σε ποικίλες στάσεις και θέσεις, τα οποία καθώς η δεξιά σελίδα γυρίζει πάνω στη δεξιά, μετακινούνται σε διαφορετικά σημεία της οικίας, συχνά ακόμα και δίπλα από το κορίτσι το οποίο όμως εξακολουθεί να μην τα βλέπει και μας ζητά να τη βοηθήσουμε να τα βρει αν πράγματι υπάρχουν.

    Πρόκειται για ένα ευρηματικό, διαδραστικό παιχνίδι αναζήτησης, εγκατεστημένο μέσα σε ένα βιβλίο επιτηδευμένου τρόμου όπου τα παιδιά θα βλέπουν τα φαντάσματα, θα τα εντοπίζουν φωνάζοντας “να το”, “εδώ είναι”, “πίσω σου” και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Αν ασφαλώς δεν το φοβούνται γιατί δεν παίρνω όρκο ότι θα είναι όλα άνετα με αυτό.

    SPOILER. Πιθανολογώ ότι το κορίτσι είναι και το ίδιο φάντασμα που έχει επιστρέψει ως μικρό κορίτσι στο σπίτι όπου έζησε. Υπάρχει άλλωστε ένα πορτρέτο με μια νέα γυναίκα που φοράει ένα φόρεμα με αντίστοιχες ρίγες, παραπέμποντας στην ηρωίδα του βιβλίου αλλά και τα εσώφυλλα που την δείχνουν μέσα σε φαντάσματα. Επίσης, αν παρατηρήσετε εξώφυλλο και οπισθόφυλλο θα δείτε ότι το κορίτσι βρίσκεται στο οπισθόφυλλο στην ίδια θέση που στο εξώφυλλο βρίσκεται φάντασμα. Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως έξυπνο υπαινιγμό του Τζέφερς που προσπαθεί να μην κάνει τους μικρούς αναγνώστες να τρέμουν, κλείνοντας το μάτι στους πιο μεγάλους και πιο παρατηρητικούς.

    Δεν ξέρω ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για αυτό το βιβλίο. Δεν ξέρω καν αν θα αρέσει στα παιδιά κάτω των 5-6. Πιστεύω ότι σίγουρα θα αρέσει σε ενήλικες που θα το βρουν ιδιοφυές τρολάρισμα του δημιουργού προς τον αναγνώστη. Αλλά για παιδιά και όχι λόγω κάποιου ιδιαίτερου φόβου (δεν νομίζω ότι είναι δα και τρομακτικό) δεν ξέρω πόσα θα το βρουν ενδιαφέρον, καθώς απουσιάζει κάποια ιστορία και ένα κορίτσι μετακινείται μέσα σε μια βικτωριανή έπαυλη του 18ου αιώνα.

    Για αναγνώστες από 6-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Υπάρχουν Φαντάσματα σε αυτό το Σπίτι
    Τίτλος πρωτοτύπου: There’s a Ghost In This House
    Συγγραφέας: Oliver Jeffers
    Εικονογράφος: Oliver Jeffers
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Σεπτέμβριος 2022
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Στοιχειοθεσία: Μαλβίνα Κότο
    Σελίδες: 44
    Μέγεθος: 21,5 X 33
    ISBN: 978-960-57-2471-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular