More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΥπόγεια εκδρομή, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

    Υπόγεια εκδρομή, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

    Ελα! Μια λέξη τρία γράμματα, λέξη των ποιητών και των όμορων καλεσμάτων, συνεπαίρνει την μικρή Νεφέλη που ακολουθεί το κέλευσμα. Έλα! Κατεβαίνει τα σκαλοπάτια του μετρό, επισκέπτεται τρεις σταθμούς του, αυτούς της Δουκίσσης Πλακεντίας, της Εθνικής Άμυνας και του Μεγάρου Μουσικής.

    Έργα τέχνης τριγύρω της, πλάι της, πάνω από το κεφάλι της. Έργα τέχνης που κοσμούς τους διαδρόμους και τις αποβάθρες του μετρό. Η Νεφέλη δεν τα κοιτά απλά, κινείται γύρω τους, αλλάζει γωνιές και οπτικές, τους μιλά, στοχάζεται και συνδιαλέγεται με τις πρώτες ύλες τους, παίζει μαζί τους, τα αισθάνεται, με όλες τις αισθήσεις τα σφυγμομετρά.

    Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει. Έλα! Πρώτα Δουκίσσης Πλακεντίας, με τις πέτρες ψηλά, να μετράς και να Μετρώ (Κώστας Βαρώτσος, 2004). Έλα! Κι ύστερα Εθνική Άμυνα. Ο Θνήσκων Πολεμιστής (Δημήτρης Καλαμάρας, 1971). Πεντάγραμμο, πουλιά στο σύρμα, Μπαμπουζίνα (Πάνος Φειδάκης, 2003). Και το ταξίδι της Νεφέλης στο υπόγειο μετρό της Αθήνας θα καταλήξει σε ένα γλυκό νανούρισμα. Αλλά το όνειρο θα το ‘χει δει πριν κοιμηθεί.

    Υπέροχη γραφή για ακόμα μία φορά από την επιδέξια του λόγου και της φαντασίας, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, που κατεβαίνει τα σκαλιά του μετρό, κινείται κάτω από τα πόδια της πόλης και με ηρωίδα μια αλαφροϊσκιωτη μικρή μας βάζει στον κόσμο που έφτιαξαν οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες υπενθυμίζοντας ότι η τέχνη δεν σταμάτησε στους αρχαίους ναούς και αγάλματα. Η γραφή της συγγραφέα είναι ονειρική, ο ρυθμός της σαν ένα τρεμοπαίζον θρόισμα, οι λέξεις και πάλι διαλεγμένες με προσοχή και μ’ ένστικτο μαζί. Τελειώνει η Υπόγεια Εκδρομή και λες “να ‘ταν πολλά ετούτα τα παιδιά, να ‘ταν πολλές αυτές οι εκδρομές”.  Και αυτή η “τριγράμματη” μαγική λέξη-πρόσκληση (έλα) -στου Ελύτη και του Λουντέμη τα στενά την ανταμώσαμε πρώτη φορά- πόσο πλαταίνει το κείμενο, πόσο το κυριεύει, πόσο το ταξιδεύει!

    Κι ύστερα έχουμε ένα άλλο τόσο βιβλίο. Που το έχει επιμεληθεί η Καλλιόπη Κύρδη, η οποία τον κόσμο της τέχνης, των μουσείων και της κρυμμένης Αθήνας τον έχει μελετήσει πολύ. Με 19 “στάσεις για δράση”, φτιαγμένες με γνώση και μεράκι, πληροφοριακό υλικό και δραστηριότητες, ιδέες και προσκλήσεις για διάδραση, καλούν τον μικρό αναγνώστη να εκτείνει το βλέμμα του σε πολλούς από τους σταθμούς του αττικού μετρό, να ψηλαφίσει έντυπα και γνωστικά τα έργα τέχνης που τους κοσμούν, να ακούσει το “έλα” της Χ. Φραγκεσκάκη και να κατέβει τα σκαλιά κάποιου από τους 19 που εξιχνιάζει η Κ. Κύρδη. Μια όμορφη βιωματική πρόσκληση, παρέα με την Νεφέλη, τον Στέργιο και τη μικρή μέλισσα.

    Η εικονογράφηση της Ευαγγελίας Γουτιάνου εκπλήσσει. Τα χρώματα, μια ιδιαίτερη αίσθηση κίνησης και φευγαλέου, μια ξέχωρη συνδιαλλαγή των έργων τέχνης με τη Νεφέλη και το ευρύτερο περιβάλλον, μια άριστη συνομιλία του ζώντος περιβάλλοντος με την τέχνη, μια υπέροχη μεταγραφή της πραγματικότητας σε εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά.

    Η “Υπόγεια εκδρομή” δεν είναι απλώς μια ξενάγηση στον κόσμο των έργων τέχνης του μετρό, αλλά μια σθεναρή υπενθύμιση για τον ρόλο της τέχνης, την παρουσία της στην καθημερινότητα των πολιτών, την έμφυτη και απαραίτητη ανάγκη των παιδιών για ανακάλυψη και διάδραση και τη δυναμική που έχει ένα περιβάλλον τέχνης στην ζωή μικρών και μεγάλων.

    Με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ που θα επιτρέψει τη διανομή του βιβλίου σε σχολεία του λεκανοπεδίου που συμμετέχουν στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε εκείνα που εκπονούν εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα την πόλη και την τέχνη.

    Υπέροχο βιβλίο. Για παιδιά 5+ ετών.

    Διακρίσεις


    Το Soundtrack του βιβλίου by ELNIPLEX

    Salento – René Aubry

    Georges Bizet -Carmen Habanera

    Un bel di vedremo

    Βλέφαρο μου- Χρόνης Αηδονίδης, Νίκος Κυπουργός

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Υπόγεια εκδρομή
    Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη
    Εικονογράφηση/σχεδ. έκδοσης: Ευαγγελία Γουτιάνου
    Στάσεις για δράση: Καλλιόπη Κύρδη
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Φεβρουάριος 2019
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Χάρης Πολίτης
    Φωτογράφιση έργων: Θάλεια Κυμπάρη
    Σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 23 Χ 30
    ISBN: 978-960-471-138-3
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular