More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦλορέτ, της Άννα Γουόκερ (μετ.: Μαριάννα Ψύχαλου)

    Φλορέτ, της Άννα Γουόκερ (μετ.: Μαριάννα Ψύχαλου)

    Το Φλορέτ κάνει την αντίστροφη διαδρομή από το Λίλυ και Λούση. Εδώ η μετακόμιση γίνεται προς την πόλη και η Μάε, το μικρό κορίτσι της οικογένειας, δείχνει λυπημένο που άφησε πίσω του τις μηλιές και τα χαμομήλια, τα μονοπάτια, τις κρυψώνες και τα πεσμένα φύλλα. Της λείπει πολύ ο κήπος της, η επαφή με τη φύση και τα χαρισματικά κομμάτια της, αλλά το μόνο που έχει γύρω της είναι κούτες γεμάτες πράγματα που τις ζωγραφίζει μα πρέπει να τακτοποιηθούν. Ζωγραφίζει πεταλούδες και λουλούδια στο πλακόστρωτο. Ωραία ήταν για όσο άντεξαν μέχρι την βροχή.

    Αποφασίζει να εξερευνήσει την βαρετή πόλη. Φτάνει στο πάρκο. Αυτό ναι, της δίνει κάποιες δυνατότητες, μάλιστα ένα πουλάκι της κερδίζει την προσοχή και λίγο αργότερα την οδηγεί σε ένα… πυκνό δάσος στην καρδιά της πόλης. Πώς μπορεί να ζήσει κανείς σε μια πόλη και πόσο εφικτό είναι ένα δάσος μέσα στην πόλη;

    Απόλυτος ρεαλισμός. Ένα παιδί εγκαταλείπει την εξοχή και πάει στην συνήθως μουντή πόλη. Αλλαγή περιβάλλοντος σοκαριστική. Μοναξιά, αστικό τοπίο που θλίβει, που συμπιέζει ο,τι ήξερες. Πώς θα έρθει ξανά ο,τι αγαπάς κοντά σου; Οι μικρές, ελπιδοφόρες λύσεις της πόλης, αχτίδα φωτός ότι δεν είναι όλα μίζερα, μουντά, α-φύσικα εκεί όπου μαζευτήκαμε οι πολλοί. Και τα παιδιά που θέλουν να φέρουν ξανά τον κόσμο στα μέτρα τους “πριν να μας φέρει εκείνος στα δικά του“. *

    Λόγος συμπυκνωμένος, λυρικός, δωρικός και μια εικονογράφηση που μεταφέρει με ακρίβεια και παραστατικότητα αφενός την μοναξιά και την απόγνωση του παιδιού στο νέο του περιβάλλον, αφετέρου την κινηματογραφικότητα των παρισινών δρόμων που έχουν σταθεί έμπνευση για πολλούς δημιουργούς παγκοσμίως (ενδεικτικά ο Γούντι Άλεν που γυρίζει ταινίες του συχνά πυκνά εκεί) δίχως να στέκεται καθόλου σε φολκλόρ κατεύθυνση (αξιοθέατα κτλ)

    Το βιβλίο περιλήφθηκε στις λίστες με τα καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία του 2018 από τους New York Times και New York Library. Δε ξέρω τι και πώς το έκαναν αυτοί, αλλά για εμάς είναι όντως υποψήφιο για τα εν Ελλάδι καλύτερα βιβλία του 2019.

    Για παιδιά 4-7 ετών.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    * “Τον κόσμο εμείς θα φέρουμε στα μέτρα μας πριν να μας φέρει εκείνος στα δικά του“- Στίχος του Άλκη Αλκαίου από το Πόρτο Ρίκο (Β. Παπακωνσταντίνου).

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φλορέτ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Florette
    Συγγραφέας: Άννα Γουόκερ
    Εικονογράφηση: Άννα Γουόκερ
    Τυπογραφία & Lettering: Άννα Σαπουντζή
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Σεπτέμβριος 2019
    Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 25 Χ 28
    ISBN: 978-618-5049-77-5
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular