More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦρούτα, Λαχανικά, Λουλούδια, Αγριολούλουδα και Βότανα, της Ευγενίας Φακίνου

    Φρούτα, Λαχανικά, Λουλούδια, Αγριολούλουδα και Βότανα, της Ευγενίας Φακίνου

    froutafakinou

    Μια πρωτότυπη συλλογή από παροιμίες, αινίγματα, ποιήματα, τραγούδια, λογοπαίγνια, γλωσσοδέτες, στοιχεία μυθολογίας και χρήσιμες πληροφορίες για τα γνωστότερα φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, αγριολούλουδα και βότανα. Ταξινομημένα στις παραπάνω κατηγορίες, 52 από τα δημοφιλέστερα είδη κάθε κατηγορίας (13 στην καθεμιά), μας συστήνονται με γλυκό τρόπο. Ένας μικρός θησαυρός γνώσεων που θα εκπλήξει ευχάριστα μικρούς και μεγάλους με το περιεχόμενό του. Αλήθεια γνωρίζατε ότι πατρίδα της καρπουζιάς είναι η Αφρική και καθώς μεγαλώνουν τα ακούμε να τρίζουν τα βράδια του καλοκαιριού; Ότι οι αρχαίοι Έλληνες τρέφονταν με κινάρα; Ότι την τουλίπα την λένε σε αρκετά χωριά και λαλέ; Ότι τα σπόρια του κολοκυθιού είναι ο…πασατέμπος; Ότι το χρώμα λιλά είναι από το περσικό λιλάκ που θα πει…μοβ; Μα είναι δεκάδες και πολύ καλά μαζεμένες οι πληροφορίες για όλα αυτά τα απαραίτητα του τραπεζιού και της γης μας.

    Ο κηπουρός κέρασε
    κεράσια τα κορίτσια
    κι εκείνα τα κρεμάσανε
    στ’ αυτιά για σκουλαρίκια.

    Ευχάριστα τετράστιχα μας εισάγουν στις πληροφορίες κάθε σελίδας (κάθε σελίδα και ένα φυτό). Η φύση στο μεγαλείο της. Και το βιβλίο τη φέρνει στα χέρια μας. Μας μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο. Μας προσφέρει ευκαιρίες να πειραματιστούμε. Μας ωθεί να συλλέξουμε καρπούς, σπόρους, λαχανικά, λουλούδια, βοτάνια. Αποτελεί ουσιαστικά ένα άρτιο εγχειρίδιο της άμεσης φύσης, της φύσης εκείνης που το παιδί θα γνωρίσει συνήθως μέχρι τα 6-7 του χρόνια καθώς περιλαμβάνει τα 52 από τα πιο δημοφιλή φυτά της ελληνικής γης. Με κείμενα ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά, άλλα επιλεγμένα και άλλα γραμμένα από την Ευγενία Φακίνου, και με τις όμορφες, γεμάτες ζωντάνια εικόνες της, το βιβλίο φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και τους καρπούς της. Μια κλασική σειρά βιβλίων της Ευγενίας Φακίνου σε επίτομη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο. Και στο τέλος της κάθε ενότητας υπάρχουν παιχνίδια με ασκήσεις συνόλων (ταξινομήσεις με διάφορα κριτήρια), ενώ στο τέλος του βιβλίου σας περιμένουν δεκάδες αυτοκόλλητα για ξεκόλλημα και…κόλλημα στη σωστή θέση ή και σε κάποια δική σας, αυτοσχέδια εργασία. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

    Πρακτική αξιοποίηση
    Για όσους ασχολούνται με τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες στο σχολείο τους. Για όσους γονείς θέλουν ένα ευχάριστο βιβλίο για τα φρούτα και τα λαχανικά που πάντα δυσκολεύουν τα παιδιά στην…κατανάλωση! Μέσα στις σελίδες του, τα μικρά παιδιά μπορούν να διαβάσουν και ν’ αποστηθίσουν παροιμίες και αινίγματα ή ακόμη και να φτιάξουν δικά τους και τέλος να παίξουν το γνωστό παιχνίδι “Μάντεψε τι είναι;” Δοκιμάστε να φτιάξετε με τα παιδιά μια φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, μια πολύχρωμη σαλάτα, να μαγειρέψετε ένα φαγητό που έτρωγαν στην αρχαία Ελλάδα με μυρωδάτα βότανα και να καταγράψετε λίστα με τα υλικά. Κάντε μια αναζήτηση για ποιήματα και τραγούδια που έχουν σχέση με κάποια ή και όλα από αυτά τα 52 ξεχωριστά φυτά. Συγκρίνετε τις εικόνες με πίνακες ζωγραφικής αλλά και δημιουργήσετε μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών σας.

    Η συγγραφέας
    Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ξεναγός. Εργάστηκε για μερικά χρόνια σε περιοδικά ως γραφίστρια. Το 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο Ντενεκεδούπολη. Έχει γράψει και έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία ανάμεσα στα οποία η ανεπανάληπτη Ντενεκεδούπολη και τα κλασικά πια Ελληνάκια κ.α. Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα Αστραδενή. Τα μυθιστορήματα της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ουγγρικά, δανέζικα, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά και σερβικά. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου – Σκάι 100,3) για το μυθιστόρημα της Η μέθοδος της Ορλεάνης και το 2008 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Φιλοδοξίες κήπου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φρούτα, Λαχανικά, Λουλούδια, Αγριολούλουδα και Βότανα
    Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου
    Εικονογράφηση: Ευγενία Φακίνου
    Εκδόσεις: Κέδρος,  2014

     

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular