More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΜουσικήΑπό ένα τραγούδι έρχομαιΦτιάχνοντας μουσικά όργανα

    Φτιάχνοντας μουσικά όργανα

    Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη…

    Μια σοπράνο που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και αγαπήθηκε πολύ, μας ενέπνευσε να σας προτείνουμε κατασκευές μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο:

    • koydoyniΣαρακατσαναίϊκο κουδούνι: Ο στιγμιαίος καφές εκτός από την απόλαυση, μας χαρίζει κι ένα τενεκεδάκι υψηλής αισθητικής, καθώς έχει αποκτήσει και καμπύλες! Του ανοίγουμε 2 τρύπες στον πάτο με ένα κατσαβίδι και το βάφουμε γκρι, αν θέλουμε να παραπέμπει άμεσα στην παραδοσιακή κουδούνα ή χρωματιστό αν έτσι μας κάνει κέφι. Τώρα χρειάζεται να κρεμάσουμε από την εσωτερική πλευρά, ένα μεταλλικό αντικείμενο για την παραγωγή του ήχου, ένα παλιό πιρούνι είναι ό,τι πρέπει, και  ένα σπάγκο για να το κρατάμε. Το πρώτο ιδιόφωνο χειροποίητο οργανάκι  σας είναι έτοιμο!
    • Μασιά η παραδοσιακή: το δεύτερο ιδιόφωνο όργανο του οποίου την κατασκευή θα σας προτείνουμε, το δανειστήκαμε από το τζάκι μας. Καλά καταλάβατε, πάρτε τη μασιά από το τζάκι, στερεώστε στις άκρες της ζίλιες, από κατεστραμμένα όργανα, ή μεταλλικά καπάκια κι έχετε μόλις κατασκευάσει ένα ελληνικό, θρακιώτικο, παραδοσιακό όργανο.  

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    • Το ινδιάνικο καλάμι της βροχής: πρόκειται για ένα φυσικό μπαμπού με σπόρους και ίνες που καθυστερούν την πτώση τους, δίνοντας στον ήχο του την αίσθηση της βροχής. Μπορεί να κατασκευαστεί από ένα μακρύ ρολό (κατά προτίμηση από τελειωμένο αλουμινόχαρτο) το οποίο ταπώνουμε από τη μία μεριά με χαρτί και ταινία, το γεμίζουμε με ρύζι και το κλείνουμε με τον ίδιο τρόπο. Για καλύτερη παραγωγή ήχου μπορείτε να μπήξετε πολλές οδοντογλυφίδες γύρω στο ρολό που να καθυστερούν την πτώση του ρυζιού. Κατόπιν καλύψτε το καλά με χαρτί και ταινία κι αφήστε τα παιδιά να το διακοσμήσουν.

    DSCN0878 (1)1

    • Ντέφι ιδανικό για ταραντέλες: ένα πλαστικό πιατάκι, κατά προτίμηση χρωματιστό, και μερικές  ζίλιες ή μεταλλικά καπάκια με ανοιγμένες τρύπες για να προστεθούν στο πιάτο με συρματάκια είναι τα λιγοστά υλικά που χρειάζονται για ένα ντέφι. Αν τώρα προσθέσετε και μερικές κορδέλες, είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσετε χορούς της Κάτω Ιταλίας

    spoonful

    • Αυτοσχέδιο shekere:  Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να κατασκευάσουμε το Αφρικανικό Shekere, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια  κολοκύθα με τους σπόρους σε δίχτυ. Θα χρειαστούμε μια άδεια συσκευασία από απορρυπαντικό με χερούλι, σπάγγο, χάντρες και φαντασία
    • Τα μαγικά γάντια της Ελένης: όταν είδα την Ελένη, τη μουσικό του Δημοτικού Σχολείου μας, να ράβει κουμπιά σε γάντια, για μια στιγμή νόμιζα πως λανσάρει μόδα για την κόρη της. Στη δεύτερη ματιά όμως πρόσεξα πως τα κουμπιά ράβονταν στο κάτω μέρος από το γάντι … καθώς προορίζονται για «ειδικούς» μουσικούς με κινητικές αναπηρίες. Σας προτείνω όμως να τα δοκιμάσετε και στη γενική τάξη. Ενδείκνυνται για ερωτοαποκρίσεις ρυθμικών σχημάτων πάνω σε ξύλινες επιφάνειες. Με τα μαγικά γάντια της Ελένης, το χειροκρότημα στον καλλιτέχνη γίνεται ηχηρό!!

    DSCN08811

    Στο elniplex θα επανέλθουμε στο θέμα της μουσικής και δημιουργίας μουσικών οργάνων με πρωτότυπα υλικά λίαν συντόμως…

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular