More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Χάθηκε η μπάλα... ξανά! της Ελένης Γεωργοστάθη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Χάθηκε η μπάλα… ξανά! της Ελένης Γεωργοστάθη (εικ.: Λέλα Στρούτση)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Χάνω τη μπάλα (πολυσήμαντη έκφραση): Προέλευση ποδοσφαιρική όπου η κατεξοχήν σημασία είναι ότι κάποια ομάδα ή και οι δύο έπαιξαν τόσο καλά και θεαματικά που… χάθηκε η μπάλα, εξαφανίστηκε από τα μάτια των θεατών. Οι κοινές σημασίες της είναι: βρίσκομαι σε σύγχυση, είμαι μπερδεμένος, αδυνατώ να ακολουθήσω τη σκέψη ή την πορεία κάποιου προσώπου ή γεγονότος, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Μπορεί να αποκτήσει και θετική σήμανση: είδα κάτι τόσο όμορφο που έχασα τη μπάλα, με συνεπήρε.

    Πέρασε λίγος καιρός από το Χάθηκε η μπάλα, που τώρα μπορούμε να το θεωρήσουμε ως Χάθηκε η μπάλα 1. Οι ήρωες της ιστορίας έχουν μεγαλώσει μερικούς μήνες, κάπου έναν χρόνο. Αλλά στην προεφηβεία, λίγοι μήνες είναι σαν χρόνια. Ο Κίμωνας, ο Νίκος, ο Δημήτρης, ο Γιάννης, ο Κώστας, ο Αντρέας. Αλλά και η Σόφη και η Φώφη, οι ξαδέρφες του Αντρέα και αδερφές του Γιάννη, του αφηγητή αυτής της δεύτερης ιστορίας, που πλέον έχει φάει μαζί με τον Αντρέα κόλλημα με το πινγκ πονγκ.

    Τα δύο αυτά κορίτσια, είχα έρθει για να συνδράμουν την προσπάθεια των αγοριών για μπασκετικές νίκες. Το ταλέντο τους ξεχείλιζε. Ο προπονητής των Αήττητων τις είδε και τις πήρε στην ομάδα του. Δύο σπουδαία αστέρια, δύο πολύ ταλαντούχες παίκτριες. Όμως φέτος, η ομάδα των Αήττητων μόνο αήττητη δεν είναι. Έχει χάσει τη μπάλα. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης και ο Αντρέας ξεκινάνε την πορεία τους στη δική τους μεγάλη αγάπη, το πινγκ πονγκ.

    Παρεξηγήσεις, θυμοί, εντάσεις, ένα είδωλο του μπάσκετ ονόματι Μαρία Αντεμπαγιόρ που έχει δίδυμη αδερφή με κομμωτήριο, δυο κορίτσια που παλεύουν να βρουν τα πατήματά τους, να ξαναβρούν τη μπάλα που χάνουν και δυο αγόρια που ισορροπούν μέσα στην οικογένεια, διεκδικώντας ζωτικό χώρο στα δικά τους θέλω αλλά και στα θέλω των αδερφών τους τις οποίες θα υπο-στηρίξουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

    Η Ελένη Γεωργοστάθη δημιουργεί ένα δεύτερο βιβλίο, δίχως να ανακυκλώνει τον κόσμο του πρώτου. Φέρνει τα δυο κορίτσια στο επίκεντρο, τα τοποθετεί στον πυρήνα ενός κατά γενική πεποίθηση αντρικού αθλήματος, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει τα δύο αγόρια σε ένα άθλημα από εκείνα που χαρακτηρίζεις αντιδημοφιλή και ο μέσος πατέρας δεν συμπαθεί για τους γιους του. Αυτό το αναποδογύρισμα είναι μια ωραιότατη γροθιά σε στερεότυπα, είναι ένας κανονικός κόσμος και η συγγραφέας προσπαθεί να τον τοποθετήσει ως τέτοιον στον αναγνώστη, σε στυλ “δεν σου σπάω τα ταμπού τώρα, είναι πολύ φυσικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο”.

    Την ίδια ώρα ο θηλυκός Αντετοκούμπο, μαύρη Ελληνίδα με λαμπρή καριέρα στις Η.Π.Α, είναι σχεδόν άσημη στην Ελλάδα και μόνο κάποια κορίτσια του χώρου την ξέρουν και τη θαυμάζουν, ενώ η αδερφή της είναι κομμώτρια και προσπαθεί να μείνει μακριά από τη σκιά της αγαπημένης της αδερφής. Άνθρωποι ταπεινοί, με χαμηλό προφίλ, που ζουν ήσυχα, μακριά από το πολύ φως, μακριά από τη λάμψη.

    Πάνω σε αυτά τα υλικά, η συγγραφέας τοποθετεί πολύ χιούμορ, νόστιμες ατάκες, εκρηκτικούς διαλόγους και την μετέωρη ένταση των παιδιών (και αδερφιών) αυτής της ηλικίας και δημιουργεί μια ευχάριστη ιστορία αδερφικής αγάπης και αδερφικής ασυμφωνίας, μια ιστορία για τις έμφυλες ταυτότητες και ρόλους και το πόσο στερεότυπο έχουμε ταΐσει και μπολιάσει μικρούς και μεγάλους (το ίδιο κατόρθωμα για άντρα είναι θρίαμβος και παγκόσμιος σταρ, για γυναίκα είναι άλλη μια μέρα στη δουλειά) και εν τέλει μια ιστορία μετάβασης προς την εφηβεία και την ενηλικίωση που είναι μια πορεία σύγκρουσης, αναδιάταξης, σύνθλιψης  και επανεύρεσης του εαυτού.

    Κατά βάση τα δύο βιβλία Χάθηκε η μπάλα είναι δυο εύστοχες βολές σε νεκρό χρόνο κόντρα στα στερεότυπα, στην αναμενόμενη έκβαση, στις στρωτές ζωές. Ρεαλιστικά, σε επαφή με την πραγματικότητα και την σύγχρονη ελληνική οικογένεια.

    Για αναγνώστες από 8 ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Το πρώτο βιβλίο Χάθηκε η μπάλα βρέθηκε στη Χρυσή Λίστα 2018 με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

    Με μια ματιά

    • Η Ελένη Γεωργοστάθη δημιουργεί ένα δεύτερο βιβλίο, δίχως να ανακυκλώνει τον κόσμο του πρώτου. Φέρνει τα δυο κορίτσια στο επίκεντρο, τα τοποθετεί στον πυρήνα ενός κατά γενική πεποίθηση αντρικού αθλήματος, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει τα δύο αγόρια σε ένα άθλημα από εκείνα που χαρακτηρίζεις αντιδημοφιλή και ο μέσος πατέρας δεν συμπαθεί για τους γιους του. Αυτό το αναποδογύρισμα είναι μια ωραιότατη γροθιά σε στερεότυπα, είναι ένας κανονικός κόσμος και η συγγραφέας προσπαθεί να τον τοποθετήσει ως τέτοιον στον αναγνώστη, σε στυλ “δεν σου σπάω τα ταμπού τώρα, είναι πολύ φυσικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο”.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The White Stripes – Seven Nation Army

    Thunderstruck-Ac dc

    300 Violin Orchestra – Jorge Quintero

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Χάθηκε η μπάλα… ξανά!
    Σειρά: Λωτός (9-11 ετών)
    Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Οκτώβριος 2021
    Σελίδες: 120
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-3910-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular