More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΧαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν: ένα ακόμα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο βάζει λουκέτο

    Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν: ένα ακόμα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο βάζει λουκέτο

    «Τι τυχεροί είμαστε να έχουμε ακόμα το δικό μας ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στην μικρή μας πόλη όταν σ’ όλη την Αγγλία τέτοια μέρη αρχίζουν να γίνονται παρελθόν… Το Wenlock Books είναι ένα ορόσημο στην High Street και στεγάζεται σε ένα υπέροχα ανακαινισμένο κτίριο του 14ου αιώνα».

    Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων η βραβευμένη συγγραφέας Tish Farrell στις 20 Αυγούστου 2017, περήφανη για το… βιβλιοπωλείο της γειτονιάς της, της πόλης της, το Much Wenlock στο Shropshire, κοντά στα σύνορα της Αγγλίας με την Ουαλλία. Στον κάτω όροφο τα ράφια γέμιζαν με νέες κυκλοφορίες, αλλά και λίγο παλαιότερες, ενώ στον επάνω όροφο του υπέροχου κτιρίου οι επισκέπτες μπορούσαν να καθίσουν σε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές από παλιό ξύλο και να διαβάσουν μεταχειρισμένα και πολύ παλιά βιβλία.

    Τώρα το Wenlock Books, στον αριθμό 12 της High Street βάζει λουκέτο. Η ιδιοκτήτριά του, Anna Dreda, μια παθιασμένη βιβλιοπώλης που καλλιέργησε για δύο δεκαετίες αυτήν την αγάπη δημιουργώντας ένα πραγματικό ορόσημο για την περιοχή, αναγκάστηκε να λάβει την σκληρή απόφαση να κλείσει το βιβλιοπωλείο στις 30 Ιουνίου 2019.

    «Οι εμπορικές συνθήκες είναι τέτοιες που εδώ και αρκετό καιρό καταγράφω ζημίες και φοβάμαι ότι δεν μπορώ να βρω την ενέργεια, την αντοχή ή τους οικονομικούς πόρους να ανατρέψω την κατάσταση, ειδικά όταν η High Street (σημ.: η οδός του βιβλιοπωλείου) είναι τόσο ήσυχη πια… Η άνοδος του Amazon, η οικονομική κρίση, η υγεία μου (σημ.: καρκίνος λάρυγγα) και η τρέχουσα κατάσταση στους μεγάλους δρόμους της χώρας, απέκρουσαν τις καλύτερες προσπάθειές μου… Πόσες φορές έρχονται άνθρωποι, κοιτάζουν το βιβλίο στα ράφια και λένε “θα το παραγγείλω από την Amazon”… Το έχω ακούσει ξανά και ξανά. Έχω χάσει πάμπολλους πελάτες που ήταν καθημερινοί θαμώνες και δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να διαβάζουν, απλώς πιστεύω ότι αγοράζουν online».Η Ντρέντα εργάζεται στο κατάσταση από τις αρχές της δεκαετίας του 90′ και το ανέλαβε το 2003, ενώ το 2006 κέρδισε τον τίτλο του Ανεξάρτητου Βιβλιοπωλείου της χρονιάς και ίδρυσε το Wenlock Poetry Festival του οποίου ηγήθηκε για επτά χρόνια, φέρνοντας την ποίηση πιο κοντά σε παιδιά και νέους. Από σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου ξεκινά ένα Super Sale με σκοπό να αδειάσουν τα ράφια του βιβλιοπωλείου μέχρι το τέλος του μήνα. Η εποχή είναι αμείλικτη. Τα βιβλιοπωλεία γίνονται θύματά της, ειδικά αν βρίσκονται σε μικρές πόλεις ή σε μη εμπορικούς δρόμους. Οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη τους στα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία ακόμα και για 1 ευρώ διαφορά στο βιβλίο. Ίσως χρειάζεται μια επανατοποθέτησή μας στην όλη υπόθεση. 

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular